Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Kromozomlar | pptx | Sunumu İndir |
Transkript
Kromozomun Kimyasal Yapısı • DNA ve Histon (=molekül ağırlığı küçük bir protein (bazik pr.): Ana yapıyı oluşturuyor ve kararlı bir kontrol sisteminin bunların miktarlarının sabitliği ile sağlandığı söylenebilir. Miktarları aynı organizmanın her hücresinde belli miktarda.• RNA ve Kompleks proteinler (asidik pr.ler): Aynı organizmanın farklı hücrelerinde hücrenin faaliyetlerine göre değişir.
Kromozomların Morfolojik yapısı• Bölünmekte olan her kromozomda ikişer kromatit bulunur ve sentromerde birbirleri ile birleşir. Kromatitler de kromonema isimli iplikciklerden meydana gelir. Bugün daha çok kromatit kelimesi kullanılmaktadır. Kromatitleri oluşturan DNA iplikcikleri üzerinde art arda sıralanan kromomerler (=yuvarlak tanecikler) bulunur. Kromomerlerde kromotiti oluşturan iplikcikler birbirlerine çok yaklaştığı için boyayı fazla tutan enine bantlar halinde görülür.• Kromomerlerde nükleik asitler ve histon tipi proteinler yoğunlaşmıştır. Kalıtımda önemli rol oynayan genler kromozomlarda kümelenir.• Kromozomda kromomerlerin dolayısıyla genlerin yeri sabittir. Bu özel genleri gösteren haritaya kromozom veya gen haritası adı verilir.• Kromozomda DNA, RNA, ve protein yönünden zengin olan bölgeler boyama sırasında daha belirgin görülür, bu bölgelere Heterokromatik bölge, daha az boyanan, açık renkli bölgelere de Ökromatik bölge adını veriyoruz.
Kromozom Büyüklüğü ve Sayıları• Her canlı türünün hücrelerinde belli bir tipte ve sayıda kromozom bulunur. Sayı döle aynen geçer (İnsanda 2n=46 dır). Kromozom sayısı bitki ve hayvan türünü belirtmez. Yani aynı sayıda kromozom taşıyan bitki ve hayvan aynı türler değildir. Ör: Orangutan ve Goril 48 kromozom taşır. Burada sayıdan çok DNA’ nın yapısı ve gen çeşitliliği tür özelliğini oluşturmaktadır (belirlemektedir).• Kromozom sayısı, şekli ve büyüklüğü aynı birey için sabittir. Ancak her türün bütün kromozomları aynı şekil ve büyüklükte olmaz. Her türde eşler halinde bulunurlar. Normal vücut hücrelerinde anadan ve babadan gelen birer kromozom takımı vardır. Her diploit kromozom grubunda şekli ve büyüklüğü aynı olan ikişer kromozom bulunur. Bunlardan biri anadan diğeri babadan gelir. Bunlara HOMOLOG KROMOZOMLAR denir. Homolog Kromozomlar Mayoz bölünmede eşlenen morfolojileri ve genleri aynı olan kromozom çiftleridir. İnsan hücrelerindeki 22 çift kromozom homologdur. Bu 22 çift homolog kromozoma otozom denir.• Çift kromozom takımı bütün vücut hücrelerinde bulunur. Bu hücrelere SOMATİK HÜCRELER denir. Kromozom sayısı olarak diploittirler. 2n ile gösterilir.
BİTKİSEL DOKULARDoku: Belirli bir görevi yapmak üzere bir araya gelen aynı şekil ve yapıdaki hücre gruplarına doku adı verilir. Doku Bilimi: Histoloji.İleri yapılı bitkilerdeki doku çeşitlerini başlıca iki gruba ayırabiliriz. 1- Meristem Doku (Bölünür doku, Sürgen doku)2- Sürekli Doku (Gelişmiş Doku, Daimi Doku)
1- Meristem DokuHücreleri genç ve bölünme yeteneğine sahip olan dokudur. Hücre şekilleri küp, prizma veya levha şeklindedir. Çeperleri ince sitoplazmaları bol, çekirdekleri iri, hücreler arası boşlukları yoktur. Bu doku iki şekilde meydana gelir.• A)Primer Meristem:Kök, gövde ve dal uçlarını meydana getiren meristem hücreleridir. Bu hücreler zigot’ un bölünmesi ve gelişmesi ile meydana gelen embriyoyu oluştururlar. Daha sonra da tohumun çimlenmesi ile çim bitkisini dolayısı ile kök, gövde ve dal uçlarında bulunan “büyüme bölgesini” meydana getirirler. Bunlara pirimer meristen hücreleri adı verilir. Bu hücrelerin bölünmesi ile kök ve gövde uzunluğuna büyür. Bu hücrelerin hücre arası boşluğu yoktur ve bunlar çok genç hücrelerdir.• B) Sekonder Meristem:Bazı sürekli doku hücreleri hormonların etkisi ile sonradan tekrar bölünme yeteneği kazanarak meristem hücrelerine dönüşebilir. Bunlara “sekonder meristem” adı verilir. Kambiyum ve mantar kambiyumu (fellogen) bu tip hücrelere örnektir. Sekonder meristem hücrelerinin bölünmesi ile kök ve gövde enine büyür.
2- Sürekli DokuBu doku primer ve sekonder meristem hücrelerinin gelişme ve farklılaşmasından meydana gelir. Sürekli doku hücreleri, meristem doku hücrelerinden hücre bölünmesinin az olması yada hiç olmaması ile ayırt edilir. Ayrıca bu doku hücrelerinin sitoplazmaları daha az ve vakuolleri daha büyüktür. Çeperleri değişik şekillerde kalınlaşmıştır. Bu hücreler canlı veya bazen ölü olabilirler (Örneğin: taş hücreleri ölü hücrelerdir). Aralarında hücreler arası boşluklar genelikle vardır. Kök, gövde ve yaprak içeren kara bitkilerinin esas yapıları bir tip hücre veya daha çok özelleşmiş hücre tiplerinden oluşmuş her biri bir veya birçok tipte doku içeren üç doku sisteminden oluşmuştur.1) Koruyucu Doku (Örtü doku) bitki vücudunun en dıştaki yüzeyini çepeçevre sarar.2)Temel Doku (Parenkima, Özek doku) örtü dokuya ve iletim dokuya ait olmayan tüm kısımlardan oluşur. Genç bitki vücudunun birçoğunu meydana getirir. Destek doku ve salgı doku elemanları da bu doku içinde yer alır. Esas görevi fotosentez, destek ve depolamadır.3) İletim Doku su, mineraller, şekerler ve hormonları bitkinin her tarfına taşımakla görevlidir.
KORUYUCU DOKU (Örtü doku) Bir hücreli bitkilerde sitoplazmayı örten ve onu dış etkilere karşı koruyan hücre çeperine karşılık, ileri yapılı kara bitkilerinde, kendilerini ve bazı dokularını* Fazla su sarfiyatına,* Yaralanmalara ve* Olumsuz çevre şartlarına karşı koruyan özel yapılı hücreler meydana gelmiştir.Koruyucu doku adı verilen bu hücrelerin oluşturduğu doku, hücrelerinin çeşidi ve çeperlerinin mantarlaşma durumuna göre iki guruba ayrılır.1-Hücre çeperi mantarlaşmamış olan koruyucu doku2- Hücre çeperi mantarlaşmış olan koruyucu doku
1-Hücre çeperi mantarlaşmamış olan koruyucu dokua- Epiderma (Epidermis, deri doku): Çoğunlukla bir hücre sırasından meydana gelir. Ancak su kaybına karşı korunmanın önemli olduğu çok kurak ortamlarda yetişen bazı bitkilerde birkaç sıralı olabilir. Bir yada çok hücreli tüyler dikenler ve sagı tüyleri oluşur. Böylece bitkiyi dış etkilere karşı korur. Dış ortamla madde alış verişinde aracı olur. Suyun emilmesinde iş gören kökün epiderma hücrelerinde kütikula bulunmaz. Genç bitkilerin kök ve gövdelerinde başlıca örtü doku epidermadır. Aynı zamanda tüm yaprakların da örtü dokusudur.• Özelikleri:¤ Dermatogenden meydana gelir,¤ Hücre arası boşlukları yoktur,¤ Çoğunlukla bir sıra hücreden oluşur,¤ Canlı hücrelerdir,¤ Boyları enlerine göre daha uzundur,¤ Sitoplazmaları az,¤ İçlerinde kloroplast yoktur,¤ Dış tarafları kalınlaşmıştır.
b- Stoma (Gözenek) Bitkinin toprak üstündeki organlarının hava alışverişini sağlayan epiderma hücreleri arasında oluşan bir yapıdır. Çünkü:* Terleme ( Transpirasyon) * Özümleme (Fotosentez)* Solunum (Respirasyon) gibi fizyolojik olayların olması için havaya ihtiyaç vardır.Stoma: Hava, su, CO2 ve oksijen sağlamak için, epiderma dokusunda aralarında küçük bir aralık bırakan iki hücreden meydana gelen yapılardır. Fasulye tanesi şeklinde olan bu hücrelere “stoma hücreleri” (=kilit hücreleri) adı verilir. Stoma hücreleri ile arasındaki açıklığın hepsine birden “stoma” denir.
Stomaların açılıp kapanmasına etki eden faktörler 1- Havanın nemi2- Havanın CO2 oranı3- Işık şiddeti (stomalar akşam üstü kapanır, gece yarısı açılmaya başlar).* Yaprakları tamamen güneşte bulunan bitkilerde stomalar yaprakların alt yüzeylerinde yer alırlar.* Stomalar genel olarak epidermisle aynı yüzeyde bulunurlar. Fakat kurak bölge bitkilerinde içeri doğru gömülmüştür buna “Kurakçıl Stoma” denir. Nemli çevrelerde yetişen bitkilerde ise epidermadan yukarı doğru geliştirmiştirki, burada hava akımı fazla olur. Stomaların yaprak yüzeyinde bulunuşlarına göre yapraklar üç tipe ayrılır.
1- Amfistomatik yapraklar:Stomalar yaprağın hem alt, hemde üst yüzeyinde bulunurlar Örneğin: Lahana yaprağında üstte mm2 de 219, alta mm2 de 301 stoma bulunur.2- Hipostomatik Yapraklar:Stomalar yaprağın yalnız alt yüzünde bulunur. Örneğin Ficus elestica’da olduğu gibi. 1 mm2de 145 stoma 3-Epistomatik yapraklar: Stomalar yaprağın yalnız üst yüzeyinde bulunur.Örneğin Nymphea alba’ da olduğu gibi mm2 de 330 stoma.
c- Su Savakları ( Hidatot)• Su savakları çok defa, yaprakların kenarlarındaki yaprak dişleri ve uçlarında, çok az olarakta yaprak yüzeyinde bulunur.• Su savaklarında suyun damla halinde çıkmasına Gutasyon denir. Bu olay:■ Havanın ve bitkinin su ile doymuş olduğu zaman,■ Transpirasyon (terleme ) güçleşince,■ toprak ıslak,■ hava soğuk olduğu zaman olur.• Bu sayede bitki topraktan yeniden su ve suda erimiş maddeleri alabilir.
d- TüylerEpiderma hücrelerinde çoğunlukla tüyler bulunur. Yalnız bu tüylerin tümü veya bir kısmı sonradan dökülebilir ve bitki tüysüz duruma gelebilir. Tüyler:♠ Ya bir hücreden♠ Veya birçok hücreden meydana gelebilir.• Bir hücreden meydana gelenler çoğunlukla:-Boru-Diş-İğne şeklinde olur ki, bunlar epidermanın dışa doğru uzayarak iplik veya boru şeklinde olmalarından ileri gelir.• Çok hücreden meydana geldikleri zaman, hücre sıraları halinde görülürler.
Bitki tüylerinin görevleri☺ Epidermanın koruyucu görevini desteklemek (Koruyucu tüyler)☺ Genç bitki organlarının üzerini örtmek (tomurcuk v.s.) Bunlar hem terlemeyi önler, hemde ışığı şemsiye gibi önler (koruyucu tüyler)☺ Bazı tüyler (emici tüyler) topraktan besin maddeleri emer.☺ Bazı tüylerde bitkiden bazı maddeleri dışarı çıkarırlar. Bunlara “salgı tüyleri” denir. Bunlar uçucu yağları salgılarlar.
Çok yıllık bitkilerde genç kısımların üzerini örten epiderma hücreleri ikinci ve üçüncü yılda parçalanır ve yerini hücre çeperi mantarlaşmış dokular alır. Yaşlanan ve kalınlaşan organları korumak, bir sıra hücreden oluşan epiderma ile mümkün değildir. Bu nedenle yaşlı ve kalınlaşmış organların korunması, çeperleri mantarlaşmış hücreler tarafından yapılır. Bunlar:Kutis dokusuEndodermisMantar dokusuLentisel2-Hücre çeperi mantarlaşmış olan koruyucu doku
C) Mantar dokusuYa epiderma hücrelerinin ya da epiderma altındaki parenkima hücrelerinin sonradan bölünme yeteneği kazanması ile oluşan fellogen (mantar kambiyumu =mantar doğuran) den oluşur. Mantar dokusu da epiderma gibi bitki organlarının dış yüzeyini örter. Epiderma gibi bir tabaka değil, bir çok hücre tabakalarından oluşur.Mantar dokusu hücrelerinin özellikleri:• Yassı• Prizma şeklinde olup, aralarında hücre arası boşluklar yoktur.• Geçitler yoktur.• Renkleri kahverengi• İçleri hava ile dolu• Hücre çeperleri mantarlaşmıştır.Görevleri: * Su ve gazların girip çıkmasına engel olur.* Bitkiyi sıcaktan, soğuktan ve mekanik etkilerden korur.
Mantar doku 3 tabakadan meydana gelmiştir:-Felloderm: Selüloz çeperli, gevşek dizilişli canlı hücrelerdir. Bunların kabuk hücrelerinden ayırmak zordur. İçlerinde kloroplast olabilir.-Fellogen: (=Mantar kambiyumu) mantar dokusunu meydana getirir, canlı hücrelerdir.-Fellem: Fellogenden meydana gelen, çeperleri mantarlaşmış, ölü hücrelerdir. Her üç tabakaya birden periderm adı verilir.• Mantar tabakasının kalınlığı bitkinin çeşidine ve yapısına göre değişir.
Bitkinin her organında bulunan ve bitkinin temel yapısını meydana getiren bu dokuya “Temel Doku” adı verilir. Temel doku için “perenkima hücreleri” tipiktir.Parenkima hücrelerinin özellikleri:¤ Çoğunlukla eni, boyu eşit hücrelerdir. Bazen boyları daha uzun olur.¤ Çeperleri ince, sitoplazmaları bol, canlı hücreler.¤ Sitoplazmada koful, kloroplast, levkoplast bulunur.¤ Hücre arası boşlukları olduğundan hava alabilen bir dokudur.¤ Mitotik olarak uyku halindedir.2- TEMEL DOKU (Özek doku)
• Otsu bitkilerde, yaprak saplarında ve bitkilerin genç büyüyen gövdelerinde temel doku destek görevi de görür, ancak odunsu bitkilerde destek görevi özelleşmiş bir yapı tarafından gerçekleştirilir. Destek doku temel doku içinde yer alan özel bir doku şeklidir.
Bitkiler birçok görevi yerine getirmek için belirli bir dikliğe sahip olmalıdır. Bazen bitkilerin esnek olması da gerekir. Genç dokularda turgor dikliği ve sertliği sağlar, yaşlı kısımlarda ise çeperler kalınlaşır. Direnci, çeperi kalınlaşmış hücrelerin meydana getirdiği doku sağlar ki buna “destek doku” adı verilir Destek doku iki doku çeşidinden meydana gelir.Sert Doku (=Sklerenkima)Pek Doku ( =Kollenkima)Her iki dokuya birden “sterom“ denir.2-A DESTEK DOKU
a) Sert Doku Bu doku bitkilere mekaniksel direnç sağlayan çok kalın sekonder çeperlere sahiptir. Eğilme, kıvrılma, ağırlık ve basınçlara karşı ince çeperli hücreleri zarar görmekten korur. Sert doku sklerenkima lifleri ve taş hücrelerinden meydana gelmiştir.• a1) Sklerenkima lifleri: (skleros=sert; enchyma= dökülmüş çeperin sertliğini belirtir). İnce, uzun, ucu sivri, çeperi kalın hücrelerdir. Boyu 1-2 mm, bazen daha uzun bu nedenle dokumacılıkta önemliKeten: 9-70 mmIsırgan otu: 70-80 mmBoehmeria: 220 mmAgave ve Musa’ da lifler kökenleri olan meristematik hücrelerden 40-70 kez daha uzundur.• Çeperi ince olanlarda sitoplazma var, kalınlaşmış olanlarda ise sitoplazma kaybolur ve hücre ölür. Çeper odunlaşmıştır. Bu nedenle dayanıklıdır. Uçları birbirine girmiştir. Bu nedenle çekilmeye karşı dirençlidir. Aynı kalınlıktaki çelik tel kadar yük kaldırabilir. Çelikten daha esnektir. • Bir araya gelerek sklerenkima demetlerini meydana getirirler ve böylece destek görevi yaparlar. İletim denetlerini bir kın gibi çevreler. Sklerenkima hücreleri bitkinin büyümesini tamamlamış kısımlarında bulunur. Bazısı geçitli (Cortex Chinae) bazısı geçitsizdir (Cortex Cinnamomi).
a2) Taş hücreleri (=Sklereitler) brakisklereidler de denir.• Sklerenkima liflerinden farkları :¤ Eni boyu hemen hemen eşittir.¤ Çeperi çok kalınlaşmıştır.¤ Çapı büyüktür.¤ Geçitler basit tiptedir ve kanal şeklini almıştır.• Kabuk parenkimasında, meyva ve tohum kabuğunda (testada → Semen Lini, perikarpa → Fructus Piperis nigri) yer alır. Fındık ve ceviz kabuğu, kiraz ve kayısı çekirdeği taş hücreleri nedeniyle dayanıklıdır.• Kollu taş hücresi (=asreroskleid) yıldız şeklindeki sklereidlere denir. Folia Theae’ de var.• Sklerenkima lifleri çekilmeye karşı,• Taş hücreleri ise basınca karşı koyarak bitkiyi korur.
Salgı, bitki hücrelerinin metabolik faaliyeti sonucunda basit yada karmaşık yapıda iç ve dış sistemlerden salgılanan her çeşit maddeye denir.• Salgı doku: Salgı yapan hücreler topluluğuna verilen addır.• Salgıların özellikleri ve görevleri vardır.☺ Besleyicidir: Fotosentez yapan hücrelerin salgıladığı glikoz☺ Sindirici: Böcekkapan bitkilerinin yapraklarındaki hücreler böcekleri sindirir.☺ Düzenleyici: Hormon salgılayan hücreler☺ Destekleyici: Hücre çeperine lignin / süberin / kütin salgılanmıştır. Böylece direnç artar ve destek görevi yapar.☺ Üremeye yardımcı: Böcekleri çekerek koku / lezzetli bal özü salgılayan hücreler, polenlerin dağılmasını sağlar.☺ Koruyucu: Bazı hücrelerin salgıladıkları antibiyotikler koruyucu özelliktedir.Golgi apareyi ve ER salgı hücrelerinin en önemli organelleridir.• Salgı maddeleri sıvı olabilir: Uçucu yağlar• Salgı maddeleri katı olabilirler: Kalsiyum okzalat kristalleriDiğer salgı maddeleri arasında kauçuk, reçine, alkaloitler, glikozitler sayılabilir. Su, ferment, nektar, müsilaj gibi maddeler de salgı maddeleri arasında sayılır.2-B SALGI DOKU
Salgı hücreleri bitkinin her organında bulunabilir. Buna göre 2 gruba ayrılır:a) Salgı hücre içinde biriktiriliyorsa intraselüler salgıb) Salgı hücre dışında salgılanıyorsa ekstraselüler salgı denir. a-) İntraselüler Salgılar ( Hücre içi salgılar )Hücre sitoplazmasında meydana gelen salgılar, sitoplazmada / vakuolde biriktirilir. Bunun çeşitli şekilleri vardır.a1) Salgı Hücreleri: Salgıları sitoplazma yada vakuolde biriktiren hücreler tek başına / gruplar halinde bulunabilir. Bazı Labiatae yaprakları, Folia Lauri bu tipe örnek olarak verilebilir. Hücre yaralanınca ( yırtma, ovuşturma, ezme vb.) bu yağ dışarı çıkar.a2) Süt boruları: ( =latisifer sistem )Bitkilerde salgılanan bazı ürünler süt gibi beyaz renklidir. Bu ürüne lateks denir. Bu salgıyı taşıyan borulara da süt boruları adı verilir. Lateksin bileşiminde: ◦ nişasta ◦ alkaloitler ◦ heterozitler ◦ kauçuk gibi maddeler bulunur.
Süt borularını meydana getiren hücrelerin özellikleri: ¤ çeperleri ince ve selülozik ¤ çok çekirdekli, sitoplazmaları az ¤ hücreler büyük ve metrelerce uzundur.Bitkilerde süt borularının ne işe yaradığı kesin olarak bilinmiyor. Ancak: θ çabuk pıhtılaşır ve yaralanan yeri kapattığı, θ içinde çeşitli bileşikler taşır depo görevi yaptığı,θ bitkinin su düzeyi üzerinde etkili olduğu düşünülüyor.
b-) Ekstraselüler Salgılar (Hücre dışı salgılar) Salgılanan ürünler hücre dışına çıkarılır. Böylece ya lizigen ya da şizogen olarak meydana gelen boşluklarda, ceplerde, kanallarda toplanır.b1-) Salgı Ceplerii) Lizigen Salgı Cepleri: Bu cepler salgı hücrelerinin çeperleri ile sitoplazmalarının yavaş yavaş erimesi sonucunda meydana gelir. Örneğin: Rutaceae’de portakal, limon, turunç yapraklarındaki cepler Cortex Cinnamomi ve Flores Caryophylli’de ki cepler.ii) Şizogen Salgı Cepleri: Bir arada bulunan salgı hücrelerinin salgıladıkları ürün aralarındaki hücreler arası boşlukta toplanır ve boşluklar genişleyerek cep durumuna gelir. Örneğin: Hypericum perforatum (binbirdelik otu, sarı kantaron) yaprakları Myrtus communis (mersin, murt) yaprakları. iii) Şizolizigen salgı cepleri: salgı hücrelerinin salgıladıkları ürün aralarındaki hücreler arası boşlukta toplanır ve çeperi yavaş yavaş eritmesi sonucunda meydana gelen ceplerdir. Örneğin: Eucalyptus globulus (ökaliptus) yaprakları.