Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | İnsanda Dolaşim Si̇stemi̇ | ppt | Sunumu İndir |
Transkript
NECİP ALİ KINIDILBİYOLOJİ ÖĞRETMENİ
Temel soru: Vücudumuzun en önemli yaşam kaynağı nedir?
Canlılar, büyüme, hareket, beslenme, solunum, boşaltım gibi hayatsal olaylarını sürdürebilmek için, yaşadıkları ortamdan besin ve oksijen alırlar.
Milyarlarca hücreden oluşan organizmalarda ise, besin maddelerinin ve oksijenin bütün hücrelere ulaştırılması için özel yapılara gereksinim duyulur. Bu yapılar taşıma ve dolaşım sistemleridir.
Karbondioksit ve azotlu artık ürünlerin hücrelerden dış ortama atılabilmesi için boşaltım ve solunum organlarına taşınması görevini dolaşım sistemi yapar. Yüksek omurgalı hayvanlarda metabolizma sonucu meydan gelen ısının vücuda dengeli bir şekilde yayılmasını da dolaşım sistemi düzenler. Ayrıca dolaşım sistemi organizmanın bağışıklık sisteminde ve hormonal düzenlemede görevlidir.
İnsanda Dolaşım SistemiDolaşım organları Kan Kalp Atardamar Toplardamar Kılcal damar
A.KalpKalp göğüs boşluğunda, diyaframın üstünde ve iki akciğer arasında hafif sola eğik olarak yerleşmiş şeklinde bir organdır. İnsan kalbi dört odacıklıdır. Sağ kulakçıkla
Kulakçıklar ve karıncıklar arasındaki kapakların tek yönde kapanmaları kalp iplikleri denen özel bağ doku ile sağlamıştır.Kalp üç tabakalıdır. En dışta iki katlı zardan oluşan perikart tabakası bulunur. Ortada kalp kasından oluşan miyokart en iç kısımda endokart tabakası bulunur.
Kalp Kapakçığı(Mitral)
Kalp İplikçikleri
1 . Kalbin Çalışma MekanizmasıKalbin her atışında kulakçıklar ve karıncıklar sırayla kasılır ve gevşer. Kalp odacıklarının kasılması sistol, gevşemeleri diastol olarak bilinir. Kulakçıklar kasılarak kanı karıncıklara pompalar. Karıncıklar kasıldığında kanı vücuda ve akciğerlere pompalar. Kulakçıklar gevşediğinde vücuttan ve akciğerlerden gelen kanı kulakçıklara alır. Her kalp atışı, bir kasılma ve bunu izleyen bir gevşemeden oluşur Dakikada 70 kez çarpan bir kalbin her atışı 0,85 saniye sürer. Önce kulakçıklar 0,15 saniye kasılır. Sonra karıncıklar 0,30 saniye kasılır. Geri kalan 0,40 saniye de kalp kaslar dinlenir.
Sağ kulakçık duvarında bulunan sinoatrial düğüm (S.A) kalbin atışını başlatır ve kasılma ritmini denetler. İmpulslar kulakçığın her tarafına yayılır. İkinci düğüm kulakçıklarla karıncıklar arasındaki atrioventriküler (A.V) düğümdü A.V düğümünden his demetleri tüm karıncığa yayılır. Sınoatrıal düğümü vücut ısısının artması kafein gibi dügüm (S A) uyarıcı maddeler sempatiksinirler adrenalin ve tiroksin hormonları uyarır. Bu etkiler kalbin daha hızlı çalışmasına neden olur. Parasempatik sinirler asetil kolin ve noradrenalin hızlanan kalbin ritmini yavaşlatarak normale döndürür.
Kalp gereksinimi olan oksijen ve besini, aorttan ayrılan koroner damardan sağlar. Koroner damarların kalbi yeterince besleyememesi enfarktüse yani kalp krizine neden olur.
B. Kan Damarlarıİnsan dolaşım sisteminde; 1. Atardamarlar (Arterler), 2. Toplardamarlar (Venler) 3. Kılcal Damarlar (=Kapiller) olmak üzere başlıca üç çeşit kan damarı vardır.
1. Atardamarlar (Arterler), Kanı kalpten kılcal damarlara ve diğer organlara ileten damarlara atardamar denir. Atardamarların duvarında üç tabaka bulunur. En dıştaki tabaka lifli bağ doku, orta kısımda kuvvetli düzkaslardan oluşan bir tabaka bulunur.
Atardamarların çoğunda bu tabakada elastik lifler yer alır Bu elastik lifler kalp atışları sırasında oluşan kan basıncına karşı damarların dayanıklılığını arttırır ayrıca damarlara kazandırdığı esneklikle kanın damar içer ilerlemesini sağlar. Atardamarın iç yüzeyi tek sıralı, yassı örtü epitelinden oluşan bir tabaka ile örtülüdür. Bu tabakaya endotel denir. Endotel, damarın iç yüzeyini pürüzsüz kılarak kanın damar içerisinden kolayca akmasını 1. Atardamarlar (Arterler),
2. Toplardamarlar (Venler)Vücuttan toplanan kanı kalbin kulakçığına getiren damarlardır. Akciğer toplardamarı hariç hemen her zaman kirli kan taşırlar.
Duvarı da atardamarlarda olduğu gibi üç tabakadan oluşur. Dış tabakada bağ dokusu lifleri az, orta tabakada ise elastik lifler yoktur. Çapları atardamarlarınkinden daha büyük olduğundan fazla kan taşırlar. Vücudumuzdaki kanın %50’si bu damarlarda bulunur. toplardamarlarda kanın akış hızı azdır..Toplardamarlarda kalbe doğru açılan tek yönlü kapakçıklar bulunur.2. Toplardamarlar (Venler)
Toplardamarlarda kalbe doğru açılan tek yönlü kapakçıklar bulunur.(Toplar damarlarda kanın hareketine vucut kaslarının etkisi)
3. Kılcal Damarlar (=Kapiller)Atardamarlarla toplardamarlar arasında bulunan en ince damarlardır. Tek sıralı yassı epitel hücrelerden (endotel) oluşur. İnsanda toplam kılcal damar uzunluğu 100.000 km kadardır. Kılcal damarlarda kanın akış hızı çok yavaş ve sabittir Kan ile doku hücreleri arasındaki bütün madde alışverişi kılcal damarlarda olur.
C. Kan DolaşımıDolaşım sistemi, amino asitleri, yağ asitlerini ve glikoz gibi besin maddelerini, hormonları ve oksijeni dokulara götürür. Dokularda dolaşan metabolizma artıklarını ise boşaltım organlarına taşır. Kan dolaşımı vücutta oluşan çeşitli faaliyetlerin yürütülmesini ve düzenlenmesini sağlar. insanda kan dolaşımı küçük ve büyük dolaşım sistemi olarak ikiye ayrılır.
1. Küçük DolaşımSağ karıncıktan başlar sol kulakçıkta sona erer.Kalp ile akciğer arasında olan kan dolaşımıdır. Kirli kanın temizlenmesini sağlar
2. Büyük DolaşımSol karıncıktan başlar sağ kulakçıkta sona erer. Aort atardamarı ile temiz kan vücuda gönderilir. Vücuttan toplanan kirli kan alt ve üst toplardamarlarla sağ kulakçığa getirilir.
Kılcal Damarlardaki Madde AlışverişiKılcal damar boyunca protein osmotik basıncı sabittir. Kılcalların atardamar ucunda kan basıncı osmotik basınçtan daha yüksek olduğundan su ve çözünmüş maddeler kılcal damarlardan doku sıvısına difizyonla geçer. Kılcalların toplardamar ucunda ise osmotik basınç kan basıncından büyük olduğundan su ve çözünmüş maddeler doku sıvısından kılcal damarlara geçer.
Kılcal Damarlardaki Madde Alışverişi
D. Lenf Dolaşımı İnsanda kan dolaşım sisteminden başka, ayrı damarları olan lenf dolaşım sistemi vardır. Bu sistem lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur. Atardamar taşımaz.
Lenf Kılcalı Alyuvar bulunmadığı için lenf sıvısı renksizdir. Lenf sıvısı, lenf kılcalları denilen bir ucu kapalı özel damarlarla alınıp büyük lenf damarlarına iletir. Bu damarlarda da tek yönlü kalbe doğru açılan kapakçıklar bulunur. Lenf damarlarının birbirleriyle birleştikleri şişkinliklere lenf düğümü denir. Lenf düğümleri mikropları süzer ve bazı akyuvarları üreterek lenf yoluyla kana verir. Lenf sıvısının akış hızı yavaştır ve lenf kılcallarının geçirgenliği çok fazladır. Lenf sıvısı vücut dışına akarsa geç pıhtılaşır.
Lenf damarları bu damarlar içinde yaşayan parazıtlerle tıkandığında özellikle bacaklarda aşırı şişmeler oluşur. Buna fil hastalığı denir.
Lenf Dolaşımında, Lenf İki Yolla Kana Karışır1. İnce bağırsaklarda emilen yağ asidi ve gliserol vücudun alt bölümünden toplanan lenfin taşındığı yol: 2. Baş ve gövdenin sağ yarısından toplanan lenf ile sağ koldaki lenfin taşındığı yol
1. İnce bağırsaklarda emilen yağ asidi ve gliserol vücudun alt bölümünden toplanan lenfin taşındığı yol: Bağırsaklardan ve bacaklardan toplanan lenf kilüs boruları denilen damarlarla peke sarnıcı denilen bölgeye gelir. Buradan en büyük lenf damarı olan göğüs kanalı ile sol köprücük atı toplardamarına bağlanır, Lenf kana karışır. Bu damar da üst ana toplardamarıyla birleşerek kalbin sağ kulakçığına açılır.
2. Baş ve gövdenin sağ yarısından toplanan lenf ile sağ koldaki lenfin taşındığı yol :Bu organlardaki, lenf damarları, boyun bölgesindeki büyük lenf damarına bağlanır. Büyük lenf damarı sağ köprücük altı toplardamarıyla birleşir. Lenf kana karışır. Üst ana toplar-damarı yoluyla kalbin sağ kulakçığına açılır. Kısaca lenf sistemi üç önemli görevi gerçekleştirir:• Kılcal damarlardan sızan fazla doku sıvısını ve akyuvarları kana geri verir.• Yağların sindirimi sonucu oluşan ürünleri alarak kan dolaşımına taşır.• Akyuvar üretip vücudu mikroorganizmalara karşı korur.
E. Kan BasıncıKanın Damarda Hareketini Sağlayan Etkenler Kan, atardamarda kan basıncı nedeniyle hızlı hareket eder. Atar-damarların kanı boğum boğum ileriye yani organlara doğru itmesi nabız dalgalarının doğmasına sebep olur.
Toplardamarlarda kan basıncı yeterli olmadığından aşağıdaki olaylar kanın kalbe taşınmasına yardımcı olur. Karıncıkların kasılması ile oluşan kan basıncıToplardamar civarındaki iskelet kaslarıDamar duvarındaki kaslar Kapakçıkların kanın geri dönüşümünü engellemesiYerçekimi etkisiGöğüs bölgesi basıncının azalmasıDüzenli egzersiz
Kanın atardamarların duvarına yaptığı basınca tansiyon denir. Kalp karıncığının kasılması sırasında kanın atardamarlara yaptığı basınca büyük tansiyon denir. Yetişkin bir insanda büyük tansiyon ortalama 120 mm Hg’dir. Kalbin dinlenmesi sırasında kanın atardamarlara yaptığı basınca küçük tansiyon denir. Yetişkin bir insanda ortalam 80 mm Hg’dir. Atardamarlardaki basıncın sürekli, normalden yüksek olması hipertansiyona neden olur.
F. Kanın Görevleri Kanın görevlerini dört bölümde inceleyebiliriz:1. Taşıma görevi2. Düzenleme görevi3. Savunma görevi4. Koruma görevi
1. Taşıma göreviKan, hücreler için gerekli olan oksijeni hücrelere hücrelerde oluşan karbondioksiti akciğerlere taşır. Kan besin maddelerini hormonları ve metabolizma artıklarını da taşır.2. Düzenleme göreviVücut ısısını ve vücut sıvısının pH oranını ayarlayarak değişmez tutar (kanda pH=7,4). Kan plazmasında bulunan albümin ve globülin büyük moleküllü proteinler olduğu için, damar çeperlerinden dışarı çıkamaz ve osmotik basınca neden olurlar. Bu basınç vücut hücreleri ile plazma arasındaki sıvı alış verişini etkiler. Kan. hücre.sıvısı ile doku sıvısının yoğunluğunu düzenler.
3. Savunma göreviLökositler ve ürettikleri antikorlar bağışıklık sistemini oluşturur. Vücudu mikroplara karşı savunur . 4. Koruma görevi Kan plazmasındaki fibrinojen kanın damar dışında pıhtılaşmasını sağlayan lifli bir proteindir. Kanamalarda pıhtılaşarak kan kaybını önler. Ayrıca damar içinde kanın pıhtılaşmasını önleyen heparinde bulunur.
G. Kanın PıhtılaşmasıKan damarlarının kesilmesi ya da zedelenmesiyle pıhtılaşrna olayı başlar. Kesilme ve zedelenme sonucu damarlardaki trombositler çok ince yapılar olduğu için kolayca parçalanıırlar. Böylece protrombinaz enzimi oluşur. Bu enzim, karaciğer tarafından salgılanan kan plazmasında bulunan protrombini trombine dönüştürür. Bu olay K vjtamini kalsiyum iyonları ve havadaki oksijenin etkisiyle olur.
Damarda bir zedelenme oluştuğunda trombosit adı verilen partiküller kanın vücuttan dışarı akmasını engellemek için bir dizi reaksiyon başlatan kimyasallar salgılarlar. Bu reaksiyonlardan bir tanesi, kan hücrelerinin ve plazmanın yolunu kesecek bir ağ meydana getiren fibrinin üretilmesidir. Trombin kan plazmasında çözünmüş fibrinojeni fibrine dönüştürür. Fibrin lifleri ağ şeklinde çökerken, kan hücrelerini de arasına alarak pıhtı oluşturur. Pıhtı kesilen damarı tıkaç gibi tıkayarak kanamayı durdurur
Kolesterolün tıkamakta olduğu kan damarı
TEŞEKKÜREDERİM