Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | İmmünglobuli̇nler | pptx | Sunumu İndir |
Transkript
İMMÜNGLOBULİNLER HAZIRLAYAN Şevval ÖZKAYA
IgG IgG1, IgG2, IgG3, IgG4 ● Tüm IgG’ler monomerik yapıdadır. ● Alt sınıflar menteşe bölgesi uzunluğu ve disülfit bağlarının sayısı açısından birbirinden farklıdır. ● Başlıca fonksiyonu toksin ve virüs nötralizasyonudur. Opsonizasyon ve ADCC etkisi de vardır. Klasik yoldan komplemanı aktive eden Ig sınıfıdır. ● Kan, lenf, periton sıvısı, beyin omurilik sıvısında en fazla bulunan immunoglobulinlerdir. Normal insan serumundaki immunoglobulinlerin yaklaşık %70-75’ini oluştururlar. ● Plasenta yolu ile anneden, bebeğe geçen tek immunoglobulin türüdür (IgG2 alt tipi hariç). ● Organizmada antijene karşı oluşan 2. antikor tipidir. Sekonder bağışık yanıtta fazla miktarda oluşur.
IgM ● Pentamer yapıdadır fakat monomer halde de bulunabilir. Y şeklindeki birimleri birbirine bağlayan bir de J zinciri bulunmaktadır. ● Normal insan serumundaki Ig’lerin yaklaşık %7-10’unu oluştururlar. ● Antijen ile temas sonrası ortaya çıkan ilk immunoglobulin tipidir (enfeksiyonlarda ilk oluşan antikorlar, primer immün yanıtta ilk oluşan antikor). ● 5-10 antijen molekülü bağlayabilir. En güçlü antibakteriyel etki. ● Etkin aglütinasyon yapan immünglobulindir. Böylelikle mikroorganizmanın kümeler haline getirilmesi ve sonrasında vücuttan elimine edilmesi konusunda oldukça başarılıdır. ● Büyük bir kısmı damar içinde bulunur.
IgA IgA1, IgA2 ● Monomer yapıdadır fakat dimer ve trimer yapıda da bulunabilir. ● Serum ve salgısal tipleri vardır. Serumdaki immungolobulinlerin %15-20'sini oluşturmaktadır. Serumdaki IgA' ların % 80'i monomer. Salgısal IgA genellikle dimer şeklindedir. ● Tükrük, ter bezleri, kolostrum, GİS ve bronş sekresyonlarında bulunur. ● Sekretuar IgA antiviral etkisi olan bir antikordur. Mukozal immünitede önemli rol oynar. Mikroorganizmaların epitel yüzeylere bağlanıp, iç kısımlara geçişini engeller, lokal enfeksiyonlara karşı korur. ● Ig A, komplemanı klasik yoldan aktive edemez ancak alternatif yoldan çok zayıf aktive edebilir. ● Yarılanma süresi 6 gün kadardır. Kısa ömürlüdür.
IgE ● Monomer yapıdadır. Yapısı IgG’ ye benzer. Serumda çok az miktarda bulunur. ● Yarılanma süresi iki gün kadardır. Kısa ömürlüdür. ● Bağlandıklari hücreleri duyarlı hale getirirler (mast hücreleri, bazofiller). ● Mast hücreleri ve bazofillere Fc uçları ile bağlı haldeki IgE' ler özgül antijenleri ile karşılaşıp onlarla birleşecek olursa bu hücreler uyarılır ve sitoplazmalarındaki granülleri boşaltırlar. Açığa çıkan maddeler, erken tipteki (anaflaktik tip) alerjik reaksiyonları ortaya çıkarırlar. ● Alternatif yoldan kompleman aktivasyonuna katılır.
IgD ● Monomer yapıdadır. Yapısı IgG’ ye benzer. ● Serumda eser miktarda bulunur. ● Dolaşımdaki olgunlaşmış ancak henüz aktive olmamış B hücrelerinin yüzeyinde yer alır (Dinlenme fazındaki B hücrelerine antijen reseptörü olarak hizmet eder). Ayrıca kordon kanında ve lenfatik lösemi hücrelerinde bulunduğu belirtilmektedir. ● Serumdaki rolü tam olarak bilinmemektedir.