Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Tarım Hukuku | ppt | Sunumu İndir |
Transkript
Page 1Tarım Hukuku11
Page 2
Page 3
Page 4TOPRAK TOPLULAŞTIRILMASIToprak toplulaştırılması; toprağın işletmecilik yönünden çok küçük parçalara bölünmesinin sakıncalarını gidermek için alınması gerekli önlemler Toprak parçalanması •Tarımsal mülklerin işletmecilik yönünden rasyonel olmayan çok küçük parçalara bölünmesi •Bir işletmenin topraklarının çok dağınık tarlalar halinde serpiştirilmiş bulunması Toprak toplulaştırılması önlemleri, sadece birbirinden ayrı tarlaların birleştirilerek bunların yeni bir dağılımı olarak ele alınmamakta, fakat aynı zamanda rantabl olmayan küçük işletmelerin genişletilmesini de amaç edinmektedir. Dağınık tarlaların birleştirilmesi ve tarımsal mülkiyetin genişletilmesi önlemleri; bina yapımı, yol, drenaj vb. diğer hizmetleri de kapsamaktadır. Buna geniş anlamda toprak toplulaştırılması adı verilmektedir.
Page 5TOPRAK PARÇALANMASININ NEDENLERİ•Coğrafi durumdan ileri gelebilir. Fiziksel ortamın değişikliği parçalanmayı zorunlu kılabilir. Küçük bir bölgenin toprakları bile toprak altı ve üstü nitelikleri, engebe, mikro-klima, sulama koşulları yönünden değişik olabilir. Bu değişik durumdan herkes ancak parçalanma yoluyla yararlanabilir. •Tarımsal işgalin eskiliğine bağlıdır. Ancak tarımsal işgalin eskiliğinin de güçlü bir nüfus artışı ile birlikte bulunması gerekir. Bu demografik öğenin etkisi, hukuksal öğeyle de sağlamlaştırılmaktadır. Çocuklar arasında eşit bir bölüşümü kabul eden miras sistemi parçalanmayı getirmektedir.
Page 6 Toprak parçalanmasının yararları: Parçalanmanın toplu bir konut sistemine uyduğu, adil bir dağılım ile çeşitli ve ek ürünlerin yetiştirilmesine olanak sağladığı savunulmaktadır. Böyle bir dağılım tam istihdamı kolaylaştırmakta ve polikültüre elverişli bulunmaktadır. Dolu, don ve sel gibi bazı doğal afetlere karşı da bir güvence olmaktadır.
Page 7TOPRAK PARÇALANMASININ SAKINCALARIBir tarım işletmesinin topraklarının fazla parçalanmış ve çeşitli yerlere dağılmış olması, bazı tarım topraklarının israfına, işgücü kaybına neden olmakta, işletmenin işletmecilik ilkelerine göre düzenlenmesini ve modern tarım tekniğinin uygulanmasını güçleştirmektedir. Toprak parçalanması modern bir tarımın uygulanabilmesi için birçok engeller ortaya çıkarmaktadır. Bunlar rantabilitenin düşmesi ve tarımsal yeniliklerin uygulanmasına engeller olarak iki açıdan ele alınabilir.
Page 8Rantabilitenin düşmesi •Üretimin azalması Parçalanma ile tarlaların geçit yerleri sınır yerleri, dönüşler daha az işlenmekte, bu da işlenen alandan kayıplar olmasına yol açmaktadır. Tarlalar küçüldükçe bu biçimde kaybedilen alan artmaktadır. Hatta bazen çok küçük ve uzak parseller tamamıyla terk edilmektedir. Böylece üretim azalmaktadır. •Maliyet masraflarının artması Bu da birçok durumlarda görülen zaman kayıplarından ileri gelmektedir. Tarlaların uzaklığı birinden öbürüne gitmek için zaman kaybına neden olmaktadır. Makinenin dönüş yapması ve her kez yeniden harekete konulması da zaman kaybına ve fazla masrafa yol açmaktadır. Belli bir kültür için gerekli verimli zamanın tarlanın büyüklüğüne göre değiştiğini yapılan hesaplar göstermiştir. Küçük tarlalarda bu zaman kayıpları artarak üretim masraflarının yükselmesine neden olmaktadır.
Page 9Tarımsal yeniliklerin uygulanmasına engellerTarımsal gelişmenin en verimli yollarından birisi olan yeni bir ürünün yetiştirilmesi, parçalanma ile güç ve hatta olanaksız bir duruma gelebilir. Modern yeniliklerin birçoğunun uygulanabilmesi için toprak parçalanmasının bulunmaması gereklidir. Örneğin öyle yenilikler olabilir ki, bunlar tarlaya serbestçe egenimi gerektirir. Diğer sakıncalarÖzellikle ortak iyileştirme çalışmalarını gerektiren işlerde parçalanma büyük bir engel olarak kendini göstermektedir. Sulama ve drenaj çalışmaları bunun tipik örneklerindendir. Toprak parçalanmasının sakıncaları köylüleri göçe zorlamaktadır. Toprak parçalanmasının, toprağın terkinin ve yeteri derecede işlenmeyişinin başlıca etkenlerinden birisi olduğu ileri sürülmektedir. İşletmelerin parçalanması, tarımsal güvenliğin gereği gibi sağlanamadığı ülkemizde, ekili tarlalardaki ürünlerin ayrı ayrı yerlerde bulunmasından dolayı bunları koruma güçlüğü sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu durum bazı yerlerde küçük tarlaların bakım ve ekimlerinin ihmal edilmesine yol açmaktadır. Ayrıca parçalanma, sınır anlaşmazlıklarının artmasına neden olmaktadır.
Page 10TOPRAK TOPLULAŞTIRILMASININ GÜÇLÜKLERİToprak toplulaştırılması hukuksal, ekonomik ve psikolojik büyük güçlüklerle karşılaşmaktadır. Klasik hukuk kuralları açısından, toprak sahiplerinin mutlak mülkiyet hakları, toplulaştırmada mülk sahiplerinin onayını gerektirmektedir. Bundan dolayı tek bir mülk sahibinin toplulaştırma işlemine karşı olması, bunun uygulanmasını olanaksız kılıyordu. Yasalar bu zorluğu belirli kurallar koyarak yenmişlerdir. Gerçekten toplulaştırmanın kamu yararına olduğu ve bu konuda kamu hukuku kurallarının geçerli bulunduğu kabul edilerek, toplulaştırmayı istemeyen azınlıktaki mülk sahiplerinin, çoğunluğun bu yöndeki isteklerine uymaları zorunlu tutulmuştur. Ekonomik yönden olan en büyük güçlük ise eski mülk ile yeni mülk arasında eşitliğin sağlanmasıdır. Yeni mülk ile eski mülk arasında alan, konum, toprak niteliği vb. değişik olacağından bunları değerlendirecek uzmanlara gereksinim vardır.
Page 11Psikolojik yönden karşılaşılan güçlükler, belki de güçlüklerin en önemlisidir. Gerçekten köylüler dededen kalma toprağa özel bağlarla bağlıdırlar. Herkes kendi toprağının daha değerli olduğu kanısındadır. Bu nedenle kendi tarlalarını komşu tarla ile değiştirmek konusunda hiç de kolaylık gösterecek bir tutum takınmazlar. Her türlü değiş tokuş onlarca kötü bir ticaret, bir özveri, bir çeşit kişisel onurlarına dokunmak gibi sayılmaktadır. Bütün bu güçlüklere yönetimsel ve mali güçlükler de eklenmelidir. Özellikle az gelişmiş ülkelerde masraflar fazla olmaktadır. Bu ülkelerde eleman ve para noksanlığı kendini göstermektedir. Öte yandan toplulaştırma için o bölgenin kadastro haritasının ve tapu işlemlerinin daha önceden bitirilmiş olması gerekir.
Page 12TOPRAKLARIN PARÇALANMASINI ÖNLEYİCİ HUKUKSAL ÖNLEMLERBirçok ülkede toprakların belirli bir genişlikten daha küçük parçalara bölünmesini yasaklayan kurallar vardır. Ancak; toprağın niteliği, ürün tipi, sulama olanakları vb. dolayısıyla bütün ülke çapında tek bir birim kabul edilemez. Onun için yasaların çoğu; bölgelere göre değişen, belirli dönemlerde yeniden gözden geçirilen, toprakların kullanış durumlarına göre değişen en küçük alanları saptamaktadır. Bununla birlikte bu alanların saptanmasının etkili olup olmayacağı da hayli tartışmalıdır. Bu sistemin uygulanabilmesi için düzgün tapu ve kadastro kayıtlarının bulunması ve yönetimsel bir denetim gereklidir. Çünkü alınan önlemler, toprakların eylemli kullanılması durumuyla etkisiz bir hale sokulabilir.
Page 13TOPRAK TOPLULAŞTIRILMASININ TANIMI VE HUKUKSAL NİTELİĞİ•Birçok mülkün, yeni bir dağıtım için ortak bir toplama katılmasını öngören bir işlem •İşletmelerin koşullarını iyileştirmek için, aksak bir parçalanmanın yerine, özellikle makinalaşmanın gerektirdiği tarım yöntemlerini göz önüne alarak yasal yolla yeni bir dağılımı öngören işlem•Aynı mülk sahibinin parsel sayısının azaltılarak birleştirilmesini amaçlayan işlemdir; bu sonuca birçok mülk sahibinin tarlaları birleştirildikten sonra aynı mülk sahipleri arasında eşit değerde dağıtımla ulaşılır. •Malikler arasında yeni bir dağıtımı gerçekleştirmek için tarımsal mülklerin zorunlu olarak ortak bir toplamı oluşturmasıdır. Toplulaştırma yöntemleri göz önüne alınınca asıl işin, yeni bir dağıtımı sağlamak için çeşitli maliklerin topraklarının saymaca (itibari) bir toplama katılması olduğu görülür. Yani burada sonuç olarak önce bir mülksüzleşme ve daha sonra yeni bir mülk edinme vardır. •Çeşitli nedenlerle verimsiz bir biçimde işletilen, dağınık ve küçük, işletme yapısı yönünden düzensizlik gösteren toprak parçalarının bir araya getirilerek düzenli ve verimli işletilecek biçimde birleştirilmesi
Page 14Tanımların ortak noktaları •Toplulaştırmada, o bölgedeki mülk sahiplerinin ufalmış ve parçalanmış mülklerinin bir ortak toplama katılması öngörülür. Bu ortak mülkler toplamı, saymaca (fictif) bir kavramdır •Toplulaştırma, üzerinde işlem yapılan tarımsal işletmelerin veya daha genel bir deyimle tarımsal yapının iyileştirilmesini (ıslah) sağlamalıdır. Esasen toplulaştırmanın ekonomik amacı budur. •Toplulaştırmada önce bir mülksüzleşme ve daha sonra yeni bir mülk edinme olayı vardır. •Eski mülkle yeni mülk, ilke olarak, değer yönünden birbirine eşit, denk olmalıdır. Buna eşdeğerlilik kuralı denir.
Page 15Toplulaştırmada zorunlu mülksüzleşme aşaması kamulaştırma işlemine benzetilmektedir. Ancak; Toplulaştırma bir kamulaştırma olarak ele alınamaz. Kamulaştırmada mülkün zorunlu bir terki vardır ve mülk sahibine para olarak hesap edilen bir “kamulaştırma ödencesi” verilir. Yani kamulaştırma zorunlu bir satış olmaktadır. Toplulaştırmada da mülkün zorunlu bir terki vardır; ancak bunun karşılığında mal sahibi, bir para değil, eski mülkünün değerinde yeni bir mülk almaktadır. Öyleyse burada bir satış değil, bir değiş tokuş vardır. Toplulaştırma zorunlu bir değiş-tokuş, bir taşınmaz üzerindeki hakların başka bir diğerine geçirilmesi olmaktadır. İlke olarak ne malik sayısı, ne mülkiyet hakkı ne de taşınmaz üzerindeki diğer haklar değişmektedir. Sadece hakkın konumu, yeri değişmektedir. Ancak toplulaştırmada, ne para olarak ne nesnel olarak geri dönmeyen küçük bir kayıp da olabilir. Bu, toplulaştırma planında öngörülen yol ve su şebekesi ve benzeri kamu hizmetleri için gerekli alanlar nedeniyle ortaya çıkar.
Page 16TOPRAK TOPLULAŞTIRMA YÖNTEMLERİGenel olarak, toplulaştırma kararında en temel sorunun zorunlu yöntem ile istemli yöntem arasındaki seçim olduğu kabul edilmektedir. İstemli yöntem, temelini ilgililer arasındaki bir anlaşmadan alır. Ancak, belirli sayıdaki ilgililerce istenen ve yasalardaki koşullar yerine gelince uygulanabilen toplulaştırmalar için de istemli terimi kullanılmaktadır. Zorunlu yöntem ise yasalar gereğince yapılan toplulaştırmadır. Bu yöntemde kamu yararı görüşünden hareketle, yasanın öngördüğü durumlarda toplulaştırma yapılmakta ve ilgililerin rızası aranmamaktadır.Genellikle toprak toplulaştırılmasında istemli sistemin temel alınması kabul edilmektedir.
Page 17Toplulaştırma SüreciToplulaştırmanın hazırlık çalışmaları başlıca; toplulaştırma bölgesinin saptanması, bu bölge sınırları içindeki tarlaların ve bu tarlalar üzerindeki hak sahibi kişilerin belirlenmesi, toprakların sınıflandırılması ve her mülk sahibi tarafından genel toplama katılan değerlerin takdir edilmesi aşamalarını kapsar.Bundan sonra asıl toplulaştırma tasarısının (projesinin) düzenlenmesi ve uygulanması aşaması gelir. Bu aşamada da, başlıca; öntasarının ve asıl tasarının hazırlanması, bu hazırlığa ilgililerin katılması, yeni yerlerin verilmesinde benimsenecek kurallar, ilgililerle yapılacak anketler, ilgililerin tasarıya karşı itirazları, tasarının yetkili organlarca onaylanması ve toplulaştırma masraflarının dağılımı gibi sorunlar yer alır. Bu sorunların çözümlenmesinden sonra toplulaştırmanın uygulanmasına geçilir.
Page 18TÜRKİYE’DE TOPRAK TOPLULAŞTIRMASIYLA İLGİLİ MEVZUATYurttaşlar Yasasının “toprağın iyileştirilmesi” kenar başlıklı 755. maddesinde, bazı koşullar altında dağınık toprak parçalarının birleştirilmesi öngörülmektedir. Bu maddeye göre; su yollarını düzeltme, sulama, bataklık yerlerini kurutma, yol açma, orman yetiştirme, toprak toplulaştırılması gibi iyileştirme işleri, ancak birden çok malikin katılmasıyla yapılır. Bunun için toprakların yarısından çoğuna malik bulunan ve sayıca da üçte ikiyi bulan maliklerce karar verilmesi gereklidir. Öteki malikler bu karara uymak zorundadır. Arazi Tevhidi Tüzüğü 26 Temmuz 1966 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Toprak ve Tarım Reformu Yasasında toplulaştırmayla ilgili özel kurallar vardır. Ancak yasanın bu konudaki kuralları herhangi bir uygulama bulamamıştır. Bu yasanın iptal edilmesinden sonra 24.9.1979 tarih ve 7/18231 sayılı yeni bir Arazi Toplulaştırma Tüzüğü kabul edilerek 1966 tarihli Tüzük yürürlükten kaldırılmıştır. Yeni tüzüğün eskisinden önemli farkı derecelendirme esasları ve derecelendirme işlerine getirdiği yeniliktir. 1984 tarihli 3083 sayılı yasa ile tarım reformu alanlarında toplulaştırma işlemleri Tarım Reformu Genel Müdürlüğünce yürütülmektedir, 2005 yılında ise Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılmış ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası yürürlüğe girmiştir.
Page 195403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası (19.7.2005)Toprağın rasyonel kullanımını sağlamak amacıyla parsel büyüklüklerinin optimum ölçülerde oluşması için, toprakların yarısından çoğuna malik bulunan ve sayıca maliklerin yarısından fazlasını oluşturanların onayı üzerine istemli, Bakanlığın veya kurulların talebi üzerine kamu yararı gözetilerek zorunlu, Bakanlar Kurulu kararı ile toprak toplulaştırma proje alanı belirlenir ve uygulanır(md.17). Uygulamada istemli toplulaştırmaya öncelik tanınır.Kamu yararı olarak kabul edilen bu karar sonucu istemli veya zorunlu olarak proje bazında toprak toplulaştırması, köy gelişim ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile kırsal alan düzenlemesi Bakanlık tarafından yapılır veya yaptırılır.Toplulaştırma alanı olarak belirlenen yerlerde bulunan Hazinenin özel mülkiyetinde ve Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan ve toplulaştırma amaçlarına uygun olarak değerlendirilmesi mümkün olan tarım toprakları bu amaç için tahsis edilir.
Page 20Ekonomik ölçekte, yaşayabilir ve gelişebilir tarım işletmeleri oluşturmak için tarım toprağı bulunmayan veya yetersiz olan çiftçilere, tarımsal işletme kurabilmeleri veya mevcut olanı geliştirmeleri amacıyla, toplulaştırma kapsamında tahsis edilen yerler Bakanlıkça bedeli karşılığında dağıtılabilir.Bakanlık, yeter büyüklükte olmayan tarımsal parselleri gerektiğinde toplulaştırma ve bu yasa kapsamında değerlendirmek amacı ile kamulaştırabilir. Toplulaştırma uygulamalarında, tahsisli topraklar ile birlikte bu topraklar kullanılarak yeter büyüklükte yeni parseller oluşturulur ve bu parseller; toprağı kamulaştırılan veya yeter büyüklükte tarım toprağı olmayan yöre çiftçilerine öncelikli olmak üzere rayiç bedeli üzerinden satılır.Toplulaştırma sonucu oluşturulan parsellerin alanı ve toprak özellikleri birlikte değerlendirilir ve gerçek kişilere, kamu ve özel hukuk tüzel kişilere ait toplulaştırmaya konu topraklardan ortak kullanım alanları için en fazla yüzde onu kadar ortak tesislere katılım payı düşülür. Katılım payı için bedel ödenmez. Katılım payı dışında kesilen topraklar öncelikle varsa eş değer tahsisli topraklardan karşılanır, yoksa kamulaştırılır.Toplulaştırma alanı olarak belirlenen yerlerde toplulaştırma işlemleri sonuçlanıncaya kadar bu alanlarda mülkiyet ve zilyetliğinin devir, temlik, ipotek ve satış vaadi işlemleri projeyi uygulayan birimin iznine bağlıdır. Toplulaştırma çalışmaları ile ilgili usul ve esaslar tüzükle düzenlenir. (2009)