Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Di̇ji̇tal Sanat | pptx | Sunumu İndir |
Transkript
DİJİTAL SANAT Arş.Gör. Hatice Aybike Ak
• Bir duygunun, tasarının ya da güzelliğin anlaEmında kullanılan yöntemler bütünü ve bu anlaEm sonunda ortaya çıkan üstün yaraEcılık olarak tanımlanan sanat günümüze kadar binlerce yıllık bir süreçte değişik ve sürekli bir gelişme göstermiştir. Birçok sanat akımına tanık olan sanat tarihi günümüzde 21. yüzyıl bilişim çağında, bilgi toplumunun gelişim özellikleri ve teknolojisine uygun olarak dijital sanat ile yeni bir devreye girmiştir.
• Bilgisayar kullanılarak yapılan sanat olarak tanımlanan dijital sanat, günümüzde sanaEn her alanında, resim, heykel, karikatür, seramik, grafik vb alanlarda vazgeçilemez bir duruma gelmiştir. • Dijital sanaEn gelişmesi için güzel sanatlar fakültelerinin programlarında bilgisayar teknolojileri, desen, temel tasarım, bilgisayarla tasarım, illüstrasyon, dijital illüstrasyon, dijital tasarım, portfolyo tasarımı, tipografi, multimedya gibi derslerin ve stüdyo çalışmalarının yer alması gerekmektedir.
• Teknolojinin inanılmaz hız ve gelişimi hayaEn pek çok alanını etki ve kuşatma alEna aldığı gibi pek çok sanat dalını da etkilemiştir. Pek çok sanat eserinde teknoloji hem kullanım, hem de konu itibariyle yer almışEr . • Sanat tarihine damgasını vuran Fransız sanatçı Marcel Duchamp, \hemen her yerde, hemen her şeyle sanaEn yapılabileceğini \ iddia etmiştir ve bir dükkandan saEn aldığı pisuarı sergileyerek, sanat konusundaki tarEşmaları alevlendirmiştir. Bu durumu göz önünde bulundurursak, modern sanaEn esas unsurlarından birisinin sanaE alabildiğine kolaylaşErmak olduğunu söyleyebiliriz.
http://www.invisiblebooks.com/Duchamp.htm
• Dijital sanat, insanların sanata kaElımlarını ve sanat eğitimlerini kolaylaşErırken; web müzelerinin yaygınlaşmasına ve dolayısı ile de sanat eserlerine erişime olanak sağlamaktadır.
http://www.hermitagemuseum.org/html_En/08/hm89_0_0.html Rusya Hermitaj Müzesinin 1. kat görsel tur planı
• Bilgisayarlar yalnızca bulunmuş ya da taranmış resimlerle, metinlerle, ses ya da video kayıtlarıyla kolajlamayı kolaylaşErmakla kalmazlar, aynı zamanda yalnızca bilgisayar aracılığıyla elde edilebilecek görüntü, hareket- animasyon ‐ ve seslerin de sanatsal amaçlı kullanılabilmesine imkan sağlarlar. Dolayısı ile bilgisayar kullanımı ile sanaEn mümkün olduğunu söyleyebiliriz. World Wide Web yani www’nun icadından sonra bilgisayarların ve internetin yaygınlaşmasıyla teknolojik imkânlar herkese açılmış, sanatçılara yeni ifade imkânları tanınmışEr.
http://scritchandscratch.com/blog/archives/346
http://scritchandscratch.com/blog/archives/346
http://scritchandscratch.com/blog/archives/346
http://www.cgtrader.com/Bart- ‐Simpson.html
• DİJİTAL SANAT NEDİR? • Genel anlamda üretilişinde bilgisayarın rol aldığı, fiziksel olmayan nesnelerin üretilmesiyle gerçekleşen sanat biçimine dijital sanat denilir. Bu süreçte bilgisayar geleneksel anlamda yardımcı bir araçEr. Dijital tekniklerin sağladığı imkanların çeşitliliği, sanatçılara bunları araç, ortam veya konu olarak kullanabilme imkanını yaratmışEr.
• Dijital sanat bilgisayar kullanılarak yapılan bütün sanat dallarını kapsayan bir şemsiye olarak kabul edilebilir. Fakat bilgisayar kullanılarak yapılan her iş dijital sanat kapsamına girmez. Bir romanın bir bilgisayarda yazılması onu bir bilgisayar sanaE yapmaz. Dijital sanat, bilgisayar yardımı ile yapılan ve aynı zamanda bir şekilde sanatsal ayırt ediciliği olan bir sanahr.
http://www.flickr.com/photos/arthref/4669102617/
DİJİTAL SANATIN GELİŞİMİ • Sanayileşme, modern yaşama geçiş ve daha sonrasında fotoğraf alanındaki gelişmeler dijital sanaEn zeminini hazırlamışEr. Dijital sanat alanındaki ilk denemeler 1950’lerin ortalarında ABD’de Boeing Company ve Bell Telephone Company gibi sanayi kuruluşları ile bilgisayar çalışmaları yapan üniversitelerde başladı; kısa sürede Güney Amerika, Kanada, Japonya ve çeşitli Avrupa ülkelerinde yaygınlaşE.
• Başlangıçta, az sayıda sanatçının kaElmasıyla, daha çok bu alanda uzmanlaşmış bilim adamları taranndan üretildi. Teknoloji alanında uzmanlaşmış bilim adamları ile sanatçıları ortak çalışmalara yöneltmek amacıyla 1966’da New York’ta Amerikan Sanat ve Teknoloji Deneyleri (EAT) adlı bir kuruluş oluşturuldu. Bunu Arjantin, İngiltere, Yugoslavya ve Japonya’da kurulan başka merkezler izledi; çeşitli sergiler düzenlendi. Hepsinin amacı bilgisayar teknolojisini yaygınlaşErmak ve sanatçıları bunu kullanmaya özendirmekti.
• Bilgisayar kısa sürede mimarlık, resim, heykel ve endüstri tasarımı dışında müzik ve koreografi alanlarında da kullanılmaya başladı. Çok sayıda sanat eseri değeri olan yapıtlar ortaya konmasa da, bu alandaki araşErmalar sanatsal yaraEnın yalnızca üstün bir yetenekle değil, bilgisayar programlarıyla elde edilebilen, basit işlemlerle de üretilebileceğini ortaya koymak amacını güdüyordu. Bu yolla belki de sanatsal yaraE yalnızca sanatçının tekelinde olmayacakE. Ayrıca sanat ile teknoloji arasında da yakın bağlar kurulabilecekti.
• AraşErmaların bir başka yönü de özgün sanat yapıtlarını bilgisayar aracılığıyla çoğaltabilmeye yönelikti. Bu şekilde çok sayıda ve ucuza mal edilen Epkı- basımlar ‐ üretilebildiğinde, hem sanat yapıtlarının zamanla bozulmasına karşı bir önlem alınmış olacak, hem de bu değerli kültür mirasları bütün insanlığa mal edilebilecekti.
• Bilgisayar en yaygın biçimde canlandırma filmlerinde ve 1970’lerde grafik sanaEnda kullanıldı. Grafik tasarımcısı, yaraEcı düşüncelerini kağıt ya da bilgisayar ekranı üzerinde gösterir. Baskı ustası da bu düşünceleri kitlesel kullanıma sunulmak üzere değişik işlemlerle çoğalEr. İşte bu çoğalElma süreci, grafik tasarıma bir iletişim sanaE özelliği kazandırmaktadır. Bir tasarımın çoğalElarak basılı bir ürün haline gelmesiyle; tasarımcının işi (sayfa düzeni, fotoğraf, illüstrasyon, yazı karakteri ve kağıt seçimi) geniş bir kitlenin gözleri önüne serilir.
• Tasarımcı, ortaya çıkacak ürünün kalitesini ve maliyetini denetleyebilmek için, baskı teknolojisi konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Dijital sanat bugün çok geniş bir çerçevede ve çok çeşitli uygulama alanlarında sanaEn, sanatçının ve sanatseverlerin beklentilerine cevap vermektedir.
• DİJİTAL SANAT ESERİ • Gelişen teknoloji, sanatçıların gözlem, us ve edinimlerini bilgisayar ortamına aktarmasına ve orada şekillendirmesine olanak sağlamışEr. Sanatçının bilgisayar ortamında dışa vurup gerçekleştirdiği öğeler, dijital sanat eserlerini oluşturmaktadır. Dijital sanat eseri, dijital olarak kaydedilmiş bir resim verisi, bir hiper- metin ‐ (hypertext), bir veritabanı veya bir program olabilir. Geleneksel sanat eserinin aksine insan taranndan algılanan biçimiyle sanat objesi aynı şey değildir. Temel biçim, teknik bir ortam aracılığıyla insan taranndan görülür, duyulur, hissedilir hale getirilir. Bu tekrardan temsilin biçimi, sanat eseriyle değil onu insana ileten teknik ortamla bağlanElıdır.
• 21. yüzyılın başlarında giderek gelişen iletişim teknolojileri, özellikle sanat gibi medyalar üzerinde kaçınılmaz ve geriye dönüşü olmayan bir etkide bulunmaktadır. Bugünün sanaE video- artlar, ‐ ses enstalasyonları, ışık enstalasyonları ile şekillenmektedir. Sanatçıların teknolojiye başvurması yeni bir uygulama değildir. 19. yüzyılda fotoğraf makinesinin ortaya çıkışı, sanat camiasında tarEşmalar meydana getirmiştir ve daha sonrasında gelişen dijital sanat için bir zemin hazırlamışEr.
http://www.forumdas.net/photoshop- ‐dersleri/photoshopta- isik- efekti- 62430/‐ ‐ ‐ Photoshop programı ile yapılan ışık uygulamaları
• Bilgisayar teknolojisinin bu denli önem kazanması, bazı sanatçıların tekniklerine yardımcı olması için bilgisayar programlarını tercih etmelerine, bazılarının ise sanatsal üsluplarını teknoloji bağlamında ilerletmelerine neden olmuştur.
• 1990ʹ ′ lardaki dijital gelişmelerin sonrasındaki dijital sanat üretimindeki arEş, sanat çevreleri ve müzeleri taranndan kabul görmüş, internet sanaE ve yazılım sanaE gibi dallar sanat müzelerine girmiştir. Dijital sanat, ‘yeni medya sanaE’ olarak adlandırılmakta ve sanatçının düşünsel ve işlevsel temelini teknolojik ortam üzerine aktarmaktadır.
DİJİTAL SANAT NASIL YAPILIR? • Dijital sanat eseri oluşturabilmek için, vazgeçilmez tek malzeme bilgisayardır. Bilgisayar desteği olmadan yapılmış hiçbir şey dijital sanat sınınna girmez. Öğeleri basittir, sanaEn her alanında olduğu gibi düşünce sınırlarını zorlayacak bir hayal gücü, beraberinde yaraEcılık, bunlara ilave olarak da iyi derecede bilgisayar kullanımı, programlara ve dijital sanaEn üretileceği donanımlara (Macintosh bilgisayar, Wacom tablet, video kamera, 5D fotoğraf makinesi, aydınlatma için paraflaşlar ve program olarak da Photoshop ve Corel Painter vs) hakim olmak gerekmektedir.
• Dijital sanaEn ağırlıklı yayılma alanı internettir. İnternette asla bir şey kendi başına ortaya çıkmaz, bulmak için içine girmek mecburidir. Bu durumda dijital sanaEn her ne kadar bilgisayarla yapıldığını bilsek de internet üzerinden yayıldığını ve geliştiğini kabul etmeliyiz ve bu gerçek bize, bu sanat dalının belirli bir kitle taranndan bilindiği ve kabul edildiği gerçeğini gösterir. Bu kitle çok özeldir; hemen hemen hepsi genç ve kendini genç hisseden çağı yaşayan insanlardır ve dolayısıyla dijital sanaEn ortaya çıkEğı nokta herkesin tutabileceği bir düzlemde değildir. Bu varsayımla dijital sanaE üyeler, link ve resimlerden görebilir.
• Dijital sanat kapsamında oluşturulan görsellerin olağanüstü dünyalar sunması belki de filmin keşfinden sonraki görsel dünyadaki en büyük gelişmedir. Matrix veya Yüzüklerin Efendisi gibi filmlerde bilgisayarlar ile yapılan tasarımların film yapımında kamerayla eşdeğer bir rolü üstlenmesi gerçeğini reddedemeyiz. Bu tarz filmlerde yaraElan dünyalar başlı başına dijital sanat öğelerini içerir.
http://antidarwinist.blogspot.com/2010/03/filmlerdeki- ‐mesaj- matrix.html‐
http://www.tr3d.com/dersler/ders/bn/
https://www.facebook.com/note.php?note_id=180968845296784
• Dijital sanaEn var olduğu görsel dünya şimdiye kadar bildiklerimizin ötesinde bir yerdedir. Hayat başlı başına bir plato herkes ve her şey bir figürandır. Yaşanan bir görsel patlamadır. Dijital sanat ise bu görsel patlamada etrafa yayılan piksellerde içinde hayal gücü ve insana ait hisler barındıran etkileyici görseller üretmenin bir diğer adıdır. Üretim yeri bilgisayar, üreten ise insandır. Bilgisayar sadece ifadede kullanılan bir araçEr.
• Resim yaparken nasıl tuval, nrça ve boya gibi malzemelerin kullanımı vazgeçilmez ise; dijital sanat için kullanılan teknik malzemelerin kullanımı da o derece vazgeçilmezdir. Üreten, eseri oluşturan malzemeler değil onları kullanan insanlardır, insana dairdir.
• Bir dijital sanatçı karikatürlerini nasıl çizdiğini şöyle anlaEyor: “Karikatürlerimi Macintosh masaüstü bilgisayarımda Wacom tablet, Wacom kalem ve Painter ile Photoshop programlarını kullanarak çizgilerle oluşturuyorum. Masaüstü bilgisayarımı aynı zamanda Dreamweaver kullanarak web sitesi tasarımı ve DTP (masaüstü yayıncılık) için Freehand kullanarak da vektör illüstrasyonu oluşturmak amacıyla kullanıyorum.
• Teknoloji öncesi zamanlarda karikatürlerimi çizmek için kalıcı mürekkep ve divitli kalem kullanıyordum. Kalem ucunun kâğıtta kayarak gezmesi hissini o kadar seviyordum ki kalem ucunu kullanılmaz hale gelene kadar kullanıyor, sonra aynı şekilde yeni bir tane buluyordum. Yeni kalem ucuyla çıkEğım yolculuk zor ve heves kırıcı olabiliyordu.
• Mürekkebin birden kâğıdın üzerine damlaması, ya da kalem ucuyla çizim yapılan bölgeye mürekkebin birden dağılması gibi sorunlar yaşanabiliyordu. Mürekkebin bu azizlikleri eğer karikatür baskı için çiziliyorsa düzeltme sıvısı ile düzeltilebiliyordu. Fakat eğer çizdiğiniz orijinal karikatür sergi içinse her şeye yeniden başlamak ve bir dahaki sefere aynı şeyin yaşanmayacağını ummaktan başka çareniz yoktu. Kalem izlerini silmeye çalışmak da mürekkebin bulaşmasına ve karikatürün mahvolmasına yol açıyordu.
• Bilgisayar çizimleri bütün bunları engelliyor. Ne bir damla, ne bulaşma ne de dağılma. Tatmin olmadığınız herhangi bir çizgiyi anında yeniden çizebilirsiniz. Eserinizi değişik aşamalarda kaydedebilir, en sonunda farklı bir eser olarak toplayabilirsiniz. İmajlardan oluşan bir kütüphane yaratabilir, bu imajları sonraki işlerinizde de kullanabilirsiniz. Her şeyden önce sonuç olarak çıkan eserin kalitesi konusunda her zaman tutarlı bir çizgi izleyebilirsiniz. Bilgisayar grafikleri ancak ve ancak renkli çizimlere geçtiğinizde gelişiyor.
• Geleneksel resim tekniklerinden herhangi birini kopya edebiliyor ve geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilmesi zor, hatta imkansız sonuçlar yaratabiliyorsunuz. Teknolojik imkan ve destekler bu karikatürist için gerçekten çok önemli. Beyninizde yarahğınız bir karikatür imajının EpaEp aynısını bilgisayar grafikleriyle yaratabiliyorsunuz. Hayallerinizi gerçekleştirmenin ise sanatsal yeteneklerinizle çok büyük ilgisi yok.
• Peki bu işin zorlukları neler? Ender gerçekleşen bilgisayar çökmelerinin dışında en temel konu, bilgisayarda çizdiğinizin geleneksel medyada olduğu gibi bir orijinali yok. Bu da tek bir orijinal kopya satmak isteyen ya da orijinal kopya toplayanlar için problem yaraEyor. Diğer tara|an sanat eserinin kağıt üzerine yansıElabilmesi için yazıcıdan her çıkan baskının orijinal olması gerekiyor.
• Geleneksel ve orijinallerin özelliği sadece bir adet olmalarıdır. Hepsi insan ve kağıt arasındaki bir araçla oluşturulur. Dijital sanat eserinin ise bu anlamda hiçbir farkı yoktur. Diğer temel problem, sonuca gidebilmek için yazılım ve donanıma bağımlısınızdır. Bu da özel divit uçlu kalem, hokka ve doğru mürekkebe bağımlı olmaya benzer. Yazılımın yeni versiyonları çıkar ve yapEğınız işi daha değişik bir şekilde yapma imkanı sunar, ancak yeni versiyon her zaman eski versiyon gibi başarılı sonuçlar vermeyebilir. Donanımın zamanla güncellenmesi gerekebilir ama her zaman şart değildir; ancak donanımın yeni versiyonlarında yeni yazılımlar bulunabilir. Tercih etmediğiniz teknolojik değişimlere adapte olmak zorunda kalabilirsiniz, teknolojinin gelişimi sizi buna zorlar.”
DİJİTAL SANAT ÖRNEKLERİ
http://www.technopat.net/2011/09/07/wacom- ‐tabletler- medyaso|- ile- ulkemizde/‐ ‐ ‐
http://shi|delete.net/wacom- cintiq- 12wx- tablet- inceleme- teknik- ozellikler_14266- s2.html‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐
http://takecomfortinsilence.blogspot.com/2010_04_01_archive.html
http://1.bp.blogspot.com/_7UIU3BtfzeI/S7ponGC4A0I/AAAAAAAAA6o/W20YWloNV9c/s1600/blogpicsized.png
http://2.bp.blogspot.com/_7UIU3BtfzeI/S9tgEKyM- ‐1I/AAAAAAAAA- E/UuM2oKMvK7I/s1600/blogpicsized.png‐
http://www.hongkiat.com/blog/25- ‐free- 3d- modelling- applications- you- should- not- miss/‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐
http://www.boneville.com/2007/05/
http://www.hongkiat.com/blog/25- ‐free- 3d- modelling- applications- you- should- not- miss/‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐ ‐
http://slawvfs.blogspot.com/2008/03/3d- ‐modeling- handsome- dude_25.html‐ ‐
http://lowpolyproject.blogspot.com/2011/03/reference- ‐modelingtexturing.html
http://www.milkytea.com/blog/page/8/
http://www.mushstudio.com/2011/12/20/which- ‐wacom- pen- do- you- use/#.UPvW3Y7rbFI‐ ‐ ‐ ‐
http://jerboa666.blogspot.com/
http://jerboa666.blogspot.com/
http://jerboa666.blogspot.com/
http://www.cizim.biz/tasarim/dijital/dijital- ‐sanat- ‐nedir
http://istikbal2.blogspot.com/2012/09/duvar- ‐kagtlarnda- dijital- gerceklik.html‐ ‐
http://www.unutulmussanatlar.com/
http://www.justinzucco.com/experimental- ‐graphics- 2.html‐
http://www.wallcoo.net/cartoon/freestyle/html/wallpaper3.html
http://www.wallcoo.net/holiday/halloween_art/html/wallpaper15.html
http://favim.com/image/177124/
http://www.formatmag.com/news/silence- ‐television- digital- illustration- portfolio/‐ ‐ ‐
Dijital ortamda hazırlanan heykel modeli http://www.pixologic.com/interview/archive/weta/
SONUÇ • Dinamik bir çevrede bulunan her şey, her türlü gelişim ve değişimin etkisinde kalmaktadır. Bilgi çağında bilgi toplumunun fertleri de bu değişimden nasibini almaktadır. Yaşadığımız yüzyıl bilişim çağıdır ve bilişimdeki teknolojik yenilikler ve değişiklikler sanaE da etkilemiş ve bunun sonucu olarak da dijital sanat veya bilgisayarlı sanat dediğimiz sanat türü ortaya çıkmışEr.
• Sonuç olarak sanat da teknolojiden kaçamamışEr. Bütün uygulamaların ve yaşam tarzımızın teknoloji ile bütünleştiği günümüz toplumunda, sanaEn da gelişime ayak uydurarak sadece dijital olması beklenemez; ama dijital sanaEn gerçekten bir sanat olduğu, dijital teknolojilerin ise bunun \belirsiz\, yani kullanılırsa var olabilecek olanakları sunduğu belirtilebilir.
• Sanatta yeni uygulamalar, yeni düzene geçiş, her zaman tedirginlik vermektedir, hatta nesnel olarak tehditkâr unsurlar da taşımaktadır. Bu yüzden bir bilgisayar programıyla boyanmış bir resme bakıp da \resim sanaE da bitti\ yakınmasını dile getirenlerin göremediği şey, eğer \resim sanaE\ diye bir şey varsa, onun zaten \malzemeye indirgenemeyeceğidir\.
• Fakat şunu da unutmayalım ki; parmak uçlarınızın dokunuşuyla inanılmaz bir hızla dünyanın öteki ucuna yazı, ses, resim, fotoğraf, resim vb gönderebiliyorsunuz. Bilgisayar ve internet sanatta yeniliklere yol açıyor. Yeniliklerin dirençlere yol açması normaldir fakat değişimden kaçmak mümkün değildir.
• Dijital sanaEn değişiminin ve dönüşümünün iyi yönetilmesi ve dijital sanatçıların dijital sanaE yapabilecek bilgilerle donaElması ve yetiştirilmesi gerekmektedir. Bunun için, dijital sanatçıların öğrenim ve eğitiminde güzel sanatlar fakültelerinin önemi büyüktür. Özellikle görsel iletişim tasarımı, grafik ve animasyon bölümlerinde okutulan; bilgisayar teknolojileri, desen, temel tasarım, bilgisayarla tasarım, illüstrasyon, dijital illüstrasyon, dijital tasarım, portfolyo tasarımı, tipografi, multimedya, vb gibi derslere ve stüdyo çalışmalarına önem verilerek, bir çok başarılı dijital sanatçı yetiştirilebilir.
• Bilgi çağının sanaE olan dijital sanaEn tüm alanlarının bilgi birikimini kendi estetik sürecine dahil ederek, yaraEcı yorumlarını sürdüreceğine ve sanaEn sınırlarının ve ifade alanlarının daha genişleyerek, sınırlarını aşacağına inanılmaktadır.
• Unutmayınız ki; bilgisayar insanlığın efendisi değildir, hala söyleyecek sözlerimiz var.