Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Ölçme Değerlendirme Ve Durum Belirleme | pptx | Sunumu İndir |
Transkript
Ölçme Değerlendirme ve Durum BelirlemeYrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu
Ölçme (Measurement) Nedir? Turgut ve Baykul (2014) ölçmeyi, “Bir niteliğin gözlenip gözlemsonucunun sayılarla veya başka sembollerle gösterilmesidir.”biçiminde tanımlarken; Tekin (2014) ölçmeyi, “Belli bir nesnenin ya da nesnelerin belli bir özelliğe sahip olup olmadığının, sahipse sahip oluş derecesinin gözlenip gözlem sonuçlarının sembollerle veözellikle sayı sembolleriyle ifade edilmesidir.” diye tanımlamaktadır.
Ölçme (Measurement) Nedir? Kısaca ölçme, herhangi bir özelliği (nesne, olay, durum), o özelliğin niteliğine uygun bir araçla karşılaştırarak, sonucu aracın birimi cinsin ifade etme işidir. Ölçme işlemi sonunda nesnelerin, olayların,durumların belli bir nitel ve nicel özelliğe sahip oluş dereceleribelirlenmeye çalışılır. Ölçme sonucunda elde edilen değerlereölçüm denir.
Turgut ve Baykul (2014) ölçmeyi, \Bir niteliğin gözlenip gözlem sonucunun sayılarla veya başka sembollerle gösterilmesidir.\ biçiminde tanımlarken; Tekin (2014) ölçmeyi, \Belli bir nesnenin ya da nesnelerin belli bir özelliğe sahip olup olmadığının, sahipse sahip oluş derecesinin gözlenip gözlem sonuçlarının sembollerle ve özellikle sayı sembolleriyle ifade edilmesidir.\ diye tanımlamaktadır. Kısaca ölçme, herhangi bir özelliği (nesne, olay, durum), o özelliğin niteliğine uygun bir araçla karşılaştırarak, sonucu aracın birimi cinsin ifade etme işidir. Ölçme işlemi sonunda nesnelerin, olayların, durumların belli bir nitel ve nicel özelliğe sahip oluş dereceleri belirlenmeye çalışılır. Ölçme sonucunda elde edilen değerlere ölçüm denir.
Ölçme sırasında değişkenlerin bazı özellikleri gözlenir. Bu özelliklerden bazıları doğrudan gözlenirken, bazı özellikler de dolaylı olarak gözlenirler. Bu durum, doğrudan ve dolaylı ölçme kavramlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Doğrudan ölçme; ölçülecek özelliğin doğrudan ölçülmesidir. Örneğin boy, ağırlık gibi özellikler bu tür ölçmeyle ilgilidir. Dolaylı ölçme; ölçülecek özellikle ilgili olduğu varsayılan, başka özelliklerin gözlenmesi işidir. Örneğin, sıcaklık, başarı, tutum, zekâ gibi özellikler bu tür ölçmeyle ilgilidir.
Değerlendirme (Evaluation) Nedir? Turgut (1984) değerlendirmeyi, “Ölçme sonuçlarını bir ölçütevurarak bir değer yargısına ulaşma işlemi” olarak tanımlamaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı gibi, değerlendirme bir yargıya, bir karara ulaşma işlemidir. Karara ya da yargıya ulaşabilmek için elimizdeöncelikle, ölçme sonuçlarının ve bu ölçmelere uygun bir ölçütün ya da ölçütlerin bulunması gerekir.
Değerlendirme (Evaluation) Nedir? Ölçme sonuçları hakkında anlamlı bir karara ulaşabilmek için, ölçütle ya da ölçütlerle karşılaştırılması gerekir. Ulaşılacak yargının geçerli olabilmesi öncelikle ölçütün geçerli olmasına bağlıdır.Değerlendirmenin yapılabilmesi bir ölçme sonucunu, bir de busonuca uygun ölçütü gerektirir. Değerlendirme kullanılan ölçütegöre isim alır. Buna göre iki tür ölçüt ve değerlendirme vardır.
Değerlendirme (Evaluation) Nedir?Turgut (1984) değerlendirmeyi, \Ölçme sonuçlarını bir ölçüte vurarak bir değer yargısına ulaşma işlemi\ olarak tanımlamaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı gibi, değerlendirme bir yargıya, bir karara ulaşma işlemidir. Karara ya da yargıya ulaşabilmek için elimizde öncelikle, ölçme sonuçlarının ve bu ölçmelere uygun bir ölçütün ya da ölçütlerin bulunması gerekir. Ölçme sonuçları hakkında anlamlı bir karara ulaşabilmek için, ölçütle ya da ölçütlerle karşılaştırılması gerekir. Ulaşılacak yargının geçerli olabilmesi öncelikle ölçütün geçerli olmasına bağlıdır.
KaynakçaTekin, H. (2014). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Yargı Yayınevi.Turgut, M. F. (1984). Eğitimde ölçme ve değerlendirme metotları. Ankara: Saydam Matbacılık.Turgut, M. F. ve Baykul, Y. (2014). Eğitimde ölçme ve değerlendirme metotları. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.