Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Çevre Mühendisliği Mikrobiyolojisi Giriş | ppt | Sunumu İndir |
Transkript
Çevre Mühendisliği MikrobiyolojisiGirişProf. Dr. Ertugrul ERDINDokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Cevre Mühendisligi Bölümü 35160 BUCA- İZMİR TURKIYEUni. Tel : 0090.232. 412-7120; Ev Tel.: 0090.232 3751324 (mit Anrufsbeanworter) ; Fax: 0090.232 3887864; 4531153Ev Adresi : 113/1 Sokak Nr.1/2 Daire 6 Nazlikent / Bornova.IZMIR-TR E-Mail: ertugru.erdin@deu.edu.tr; eerdin@deu.edu.tr erdin@itu104.ut.tu-berlin.de; erdin@impression-direkt.de, erdin@iswa.uni-stuttgart.de http://web.deu.edu.tr/erdin25.09.2006
Sistemler-Ekosistem-BiyolojiGalaksi sistemi, güneş sistemi ve dünya sistemi gibi sistemler dizesine bakıldığında, bir kent ekosistemi, tarım ekosistemi, orman ekosistemi veya atıksu arıtma tesisi ekosistemi bunların yanında çok küçük bir bölüm olarak kalır. Toprak, su, hava, yeraltı ve canlı ortamları ise canlı ve cansız unsurlardan oluşan bir ekosistemin komponentleridir. Ekosistem yaşam ortamı ve yaşam topluluğundan oluştuğuna göre, yaşam topluluğunu oluşturan canlıları ve bunların sistematiğini. özelliklerini bilmek gerekir. Biyoloji genel anlamda tüm canlıları ele alıp öğreten bir bilim dalıdır.
Genel Mikrobiyoloji Çevre Mühendisliği Mikrobiyolojisi Genel mikrobiyoloji insanlık için çok önemli bir bilim dalı olmasının yanı sıra Çevre Mühendisliği Mikrobiyolojisi de mühendislik uygulamalarındaki katkısı açısından çok önemli bir “Çevre Bilimi ve Teknolojisi Dalı“dır.
MikrobiyolojiSistematiği
canlıları üç ana gruptaE. Haeckel 1866 yılında canlıları üç ana grupta toplamıştır.1. Bitkiler alemi (Tohumlu bitkiler, yaprak ve ciğer yosunları, eğrelti otları)2. Hayvanlar alemi (Omurgalılar, omurgasızlar)3. Protistler (İlk organizmalar , ata organizmalar) olarak üçe ayırmıştır.
Protistler de iki ana grupta toplanırlar:a. Yüksek protistler (Ökaryotlar): Alg, Maya, Küf, Protozoa, Metazoab. Alçak protistler (Prokaryotlar): Bakteriler, Cyanobakteriler, Mavi alglerBakteri ve diğer mikroorganizmaların varlığını Antony van Leenwenhook (1632 - 1723) 1676 da keşfetti.
Louis Pasteur (1822 - 1895) 1861 yılında 1. Havanın mikroskop da görülebilir, organize olmuş danelerinin bulunduğunu 2. Bu partiküller steril bir ortama verildiğinde mikroorganizmaların gelişmesine neden olduğunu 3. Şeker çözeltisi veya diğer besi ortamda aylarca steril olarak kaldığını göstermiştir.1857 ile 1876 yılları arasında yaptığı çalışmalar ile de fermentasyon olayının canlı organizmalar tarafından meydana getirildiğini kanıtlamıştır. İnsanoğlu 5000 yıldan beri süt içtiği halde, sütün mayalanması konusunda ancak 19. asırda bazı bilimsel ilerlemeler kaydedilmiştir. 1860 yılında L. Pasteur mayalanmanın sırlarını açığa çıkarmıştır. L. Pasteur ve R. Koch mikroskopunda yardımı ile bir çok patenojik mikroorganizmaların varlığını gün ışığına çıkarmışlardır.
Robert Koch (1843 - 1910), bakteri üretmek ve saf kültür olarak elde etmek için yöntemler geliştirmiştir ve 1876 yılında ise Bacillus anthracis'i bulmuş ve ilk defa bir mikroorganizmanın hastalık nedeni olabildiğini göstermiştir. 1882'de de Tuberkel bacillus (Mycobacterium tuberculosis), 1883 'de de kolera mikrobunu (Vibrio comma) bulmuş ve 1890 yılında da Tuberkulin imal etmiştir.
Termofil Mikroorganizmalar ve KeşfiEkstrem termofil mikroorganizmalar ilk defa 1960'lı yılların ortalarında bulunmuştur. 60°C'den 115°'ye kadar yaşayanları mevcuttur. Burada çok enteresan olan normal canlılar için çok uygun ve optimal olan sıcaklık 37°C'ye ulaşıldığında bunların metabolizma faliyetleri durmakta ve mikroorganizmaların protein hücreleri parçalanmaktadır. Katalizatör görevini gören enzimler yok olmaktadır. Bu nedenle de ekstrem termofil bakterilerin metabolizmalarının araştırılması çok ilginç bir araştırma konusu olmaktadır ve Avrupa Topluluğu projesi olarak da bir araştırma projesi TU Hamburg-Harburg'un yönetiminde yürütülmektedir (Erdin,1993).
Bakteriler Dioksini Parçalayabilir mi?Bielefeld, Braunschweig, Greifswald ve Hamburg Üniversitelerinin araştırıcıları Prof. Dr. Rudolf Eichenlaub'un başkanlığında ve Alman Araştırma ve Teknoloji Bakanlığının desteğinde bir araştırma yürütmektedirler. Bu araştırmada amaç genteknolojisinin gelişmişlik düzeyinden yararlanarak mikroorganizmaların ge-netik informasyonlarına müdahale etmektir. Bu müdahale sonucun da dioksin bileşiklerinden kloratomlarını tek tek koparabilmesi ve parçalaması, böylece tehlikeli maddeyi zararsızlaştırmış olmasına çalışılmaktadır. Önümüzdeki beş yıl içinde bu konuda başarılı sonuçlar alınabileceği ümit edilmektedir
\Human-Endogen-Retro-Virus\Bilim adamları tüm insanların hücrelerinde bulunma olasılığı olan bir çeşit virüs'ten söz etmektedirler. \İnsanlığın evrim tarihinde kısa olarak HERV adı ile adlandırılan \Human-Endogen-Retro-Virus\ herhangi bir şekilde insanların üreme hücrelerine girmiş ve o zamandan günümüze kadar hep kalıtsal olarak etkisini sürdürmüştür.\ yargısı bilim adamları tarafından kesinlikle aydınlığa kavuşturulamadığından günümüzde halen tartışılmaktadır. Tümör oluşmasına mı etkileri var yoksa tümör hücreleri oluşurken mi bu virüslerda oluşmaktadır konusu da tartışılmaktadır. AİDS virusundan sonra yeni çeşit bir virus.
Doğada Mikroorganizmaların Yeri Doğal ekosistemin unsurları biyotik ve abiyotik olmak üzere genelde ikiye ayrılır. Canlıların yaşadığı ortama biyotop ve canlıların birlikte olduğu topluluğa da biyosenöz dersek, her ikisi sistemin bütününü oluşturur. Böyle bir doğal ekosistemde mikroorganizmalara da büyük görevler düşmektedir. Canlılar evrenini hayvanlar, bitkiler ve protistler olmak üzere üçe ayırabiliriz.
Ekosistemin TanımıBiyotop + Biyosenöz = EKOSİSTEMEkosistemdeki fotosentezin basit brüt denklemini aşağıdaki gibi ifade etmek mümkündür. Burada bir karbondioksit molekülünün indirgenmesi için 8 ışık kuvantumu kullanılmaktadır:6CO2 + 6H2O +2872 kJ C6H12O6+ 6O2Bu 6 mol CO2'de 2872 kJ güneş enerjisi, kimyasal enerji şeklin de depolanmaktadır. Buradaki bir mol C6H12O6 'in ışık kuvantumu ihtiyacı 8x6xNA dır. NA bir moldeki molekül sayısını ifade etmektedir.
Birincil ürün genel denkleminde görmek mümkündür:Aslında birincil ürün üretimi bütünsel olarak ifade edilecek olursa o zaman canlının önemli oranda almış olduğu N ve P'yi de biyosentez denkleminde ifade etmek gerekir. Bunu da aşağıdaki birincil ürün genel denkleminde görmek mümkündür:106 CO2 + 122 H2O + 16 HNO3 + H3PO4 C106H263O110N16P + 138 O2Ekosistemlerin verimliliğini (birincil ürün produktivitesini) net ürün, brüt ürün ve respirasyon (Solunum) ilişkilerinden bulmak mümkündür: Brüt ürün (BÜ) = Net Ürün (NÜ) + Respirasyon (R)
Canlılar ister ototrof ister heterotrof olsunlar solunum yapmakCanlılar ister ototrof ister heterotrof olsunlar solunum yapmak zorundadırlar; bu nedenle de ototrof canlıların ürettikleri biyomasın bir kısmı kendi öz solunum ihtiyaçları için kullanılmaktadır. Hayvanlar genelde çok hücreli ve karmaşık yapıya sahip olup besin maddelerini kendileri üretemezler ve dışardan temin ederler (C-Heterotrof). Bitkiler ise bunların tamamen tersi bir yapıya sahip olduklarından besin maddesi ihtiyaçlarını kendi kendilerine temin edebilirler. (C-ototrof). Fotosentez ile anorganik maddelerden (CO2, H2O, NO3- , P2O5, v.s.) organik madde inşaa ederler. Enerji kaynağı ise güneş enerjisidir. Yapı prensibi aktif, hareketli olmama ve geniş dış yüzeylere sahip olma esasına dayanır. Protistler ise genelde tek hücreli, morfolojik farklılaşma az, C- heterotrof ve C- ototrof organizmalardır. Protistler (ilk canlılar, organizmalar, basit canlılar) hayvanlara ve bitkilere kıyasla çok daha basit ve az farklılaşmış bir morfolojik yapıya sahiptirler.
Protistler:Protistler: Yüksek protistler ve alçak protistler olmak üzere ikiye ayrılır. Yüksek protistler, hücre yapıları nedeni ile hayvanlara ve bitkilere benzerler (Eukaryonten=ökaryotik). Algleri, mayaları,küfleri ve protozoaları bunun için örnek olarak verebiliriz. Alçak protistlerin, hücre yapıları diğer organizmalara kıyasla çok daha basittir. (Prokaryonten=prokaryotik). Bunun için bakterileri ve mavi algleri örnek verebiliriz. Mikroorganizma terimi sözü edilen organizmaların boyutlarının çok küçük olmasını ifade etmekte ve oradan kaynaklanmaktadır.
Prokaryotik ve Ökaryotik OrganizmalarProkaryotik ve Ökaryotik Organizmalar Organizmaların temel birimi hücredir. Hücre yaşama yeteneği olan en küçük birimdir. DNA, RNA protein, polisakkarid, lipid ve fosfolipid gibi ana yapı taşlarından oluşurlar. Ancak hücreler yapılaşmada organizmada organizmaya çok farklılık gösterirler. Prokaryotik hücreler eskiden gelen organizmanın evrimini kanıtlayan kalıntılar, belirtiler içerir, prokaryotların gelişmiş, evrimleşmiş hali olan ökaryotik organizmalara karşı bağımsız üniteler halinde ortaya çıkmışlardır.
Ökaryotik organizmalar Prokaryotik organizmalarÖkaryotik organizmaların gerçek bir çekirdekleri (Karyon veya nucleus), vardır. Bir takım kromozomlara dağılmış olarak genom ve karyonun içindedir. Dairesel kapalı bir şekilde dizilmiş DNA-molekülleri içinde ve ökaryotik organizmaların organellerinde, mitokondrilerinde, kloroplastlarında (bitkiler), bu genomların çok küçük birer parçaları bulunur. Prokaryotik organizmalarda ise membran tarafından çepeçevre çevrelenmiş bir çekirdek yoktur. DNA dairesel kapalı bir çubuk şeklinde, zararsız serbest olarak sitoplazmanın içinde bulunur. Bu bakteri kromozomu hücrenin çoğalması için gerekli olan tüm informasyonları içermektedir. Organelleri yoktur ve ribozomları ökaryotiklere kıyasla çok küçüktür.
Anaerobik solunum Fermentasyon yolu Hayvanlar ve bitkiler yaşamak için mutlaka oksijene ihtiyaç duyarlarken, prokaryotik organizmaların bir çok grubu havasız ortamda da yaşayabilmektedirler. Büyümeleri ve yaşamaları için ihtiyacı olan enerjiyi anaerobik solunum veya fermentasyon yolu ile kazanmakta, temin etmektedirler.
Mikroorganizmaların Madde Dolanımıdaki İşlevleriOrganizmaları produktif (üreticiler), konsumer (tüketiciler) ve destroyerler (paralayıcılar) olarak ayıracak olursak, biyoelementlerin evriminde, biyojeokimyasal döngülerde mikroorganizmaların rolünü daha iyi belirtmiş oluruz.
Başlıca element döngüleri:Karbon döngüsüAzot döngüsüFosfor döngüsüKükürt döngüsü
İnsanların Hizmetinde Olan Canlılar - Mikroorganizmalar Mikroorganizmalar insanlara, hayvanlara ve bitkilere zararlı ya da yararlı olabilirler. Mikroorganizmaların hastalık yapan patojen özellikleri ile tıbbı ve/veya veteriner, biyologlar uğraşmaktadır. Mikroorganizmalar doğada ve sanayiide zararlı organizmalar olarak ele alınabileceği gibi, bir çok kez yararlı da olabilirler.
- Klasik mikrobiyolojik yöntemler (şarap, bira, ekmek, süt ürünleri, sirke, v.b. gibi üretiminde yararlanıldığı gibi).Örneğin gıda sanayinde çok miktarda kullanılan sütasiti, limon-asiti gibi maddeler Aspergillus niger (küf mantarları) yardımı ile üretilmektedir. Çok ucuz karbonhidratça zengin artıklardan Clostridien ve Bacilli organizmaları yardımları ile fermentasyonla Butanol, 2-Proponal, Butandiol ve diğer temel kimyasal maddeler üretilmektedir.
Antibiyotik Üretimİnsanlar,penisilini ve bir çok bakterinin, mantarların, aktinomüsetlerin salgı ürünlerinin keşfinden sonra bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyon hastalıklarına karşı savaşımı bu antibiyotiklerle yapmışlar ve yeni yeni antibiyotikler bulmaya çalışmışlardır.
Yeni Mikrobiyolojik YöntemlerÖrneğin Corynebacterium glutamicum bulunduktan sonra bu organizma sayesinde şeker ve amonyum tuzlarından büyük bir verimlilikle Glutaminasiti elde edilmiştir. Bu organizmanın mutantları izole edilmiş ve onlara Aminoasitler, Nukleotidler, biyokimyasal maddeler teknik düzeyde ürettirilmiştir.
Mikroorganizmaların Monopol KonumuMikroorganizmaların Monopol KonumuPetrol, doğal gaz ve selüloz gibi maddeler sadece mikroorganizmalar tarafından biyomasa dönüştürülebilirler. Ara ürün oluşturulabilir. İyileştirme veya dönüştürme olaylarında mikroorganizmaların monopol konumu vardır.
Karasal ekosistemde canlılar ve madde döngüleri
Ekosistemde üretim-tüketim-dönüşüm ilişkisi:
MİKROORGANİZMALAR1. Mikroorganizmaların Genel Özellikleri1.1. Mikroorganizmaların BoyutlarıBakterilerin çoğunun çapı bir milimetrenin binde birinden daha büyük değildir. Bu nedenle de burada ölçüm biimleri olarak mikrometre veya nanometre kullanılır.(1 mm=10-3 mm) ve (1nm=10-6 mm) Bakteriler 1 mm kalınlığında ve 2-5 mm uzunluğundadırlar. Fototrof bakteriler daha büyüktür. Chromatium okenii 5 mm enin de ve 20 mm boyundadır. Thiospirillum jenense 3.5 mm eninde ve 50 mm boyundadır. Mikrokokların çapları 0.5 mm 'dir.
Mikroorganizmaların ŞekilleriŞekillerine göre bakteriler dört gruba ayrılabilir (Şekil 1):1. Bilya şeklinde ve küresel olanlar (Koklar)2. Silindirik ve düz olanlar, çubuksular (Bacıllus, Pseudomonas) 3. Kıvrımlı çubuksular, virgül şeklinde olanlar (Vibriolar)4. Vida şeklinde olanlar (Spiraller)Koklar; diplokok, streptokok ve stafilokoklar olarak ayrılmaktadır.
Mikroorganizmaların BileşenleriBir bakteri hücresinin kimyasal bileşimi ise % 80 su (SM) ve % 20 katı maddeden (KM) oluşmaktadır. % 20 katı maddenin % 90'ı organik madde (OM) ve % 10'u da inorganik maddedir (İOM). Hücre polimeri ise ;% 50 Protein% 20 Hücre duvarı% 10 - 20 RNA% 10 Lipid% 3-4 DNA‘dan oluşmaktadır.
Bakterilerin çeşitli şekilleri ve tipik özellikleri
Bakterilerin çeşitli şekilleri ve tipik özellikleri
Bakterilerin çeşitli şekilleri ve tipik özellikleri
Bakterilerin çeşitli şekilleri ve tipik özellikleri
Bakterilerin çeşitli şekilleri ve tipik özellikleri
Bakterilerin çeşitli şekilleri ve tipik özellikleri
. Bir bakteri hücresinin elementar bileşenleri
Cyano bakterilerinin, mayaların ve protozooların boyutlarıCyano bakterilerinin, mayaların ve protozooların boyutları 10 um'nin altındadır. Bu küçük organizmalarda yüzeysel alanın hacime oranı çok büyüktür. 1 cm kenarı olan bir küreyi, kenarı 1um olan kürelere böldüğümüz zaman 10 küre (her biri lìm3 olan) elde etmiş oluruz. Bunun bir tanesi de ortalama olarak bir bakteri hücresinin hacmidir.
Çok yüksek yüzeysel alan/hacim oranına sahip olması da bakterilerin fazla madde kullanabilmelerine neden olmaktadır. Örneğin genel kural olarak canlıların enerji tüketimi onların kütlesel olarak ağırlıkları ile değil yüzeysel alanları ile doğru orantılıdır.
500 kg ağırlığında bir hayvan olan sığır 24 saat içinde 0.5 kg protein oluştururken, aynı ağırlıktaki maya hücreleri aynı zamanda 50 000 kg protein üretebilmektedirler.
Problem:1. 1 kg bakteri biomasındaki karbon miktarını ve yakıldığında verebileceği enerji miktarını bulunuz.2. 100 kg taze bakteri biomasındaki azot miktarını bulunuz.3. 100 kg kuru bakteri biomasındaki oksijen miktarını bulunuz.4. 400 kg ağırlığındaki bir sığır ile aynı ağırlıktaki maya hücrelerinin aynı zamanda üretebileceği protein miktarını bulunuz.
Bakterilerde Metabolizma Fizyolojisi Açısından Esneklik Yüksek bitkiler ve hayvanlar enzimatik donanımları açısından oldukça sınırlıdırlar ve katıdırlar. Bakterilerde metabolik fizyoloji esnekliği vardır. Adaptasyon yetenekleri çok büyüktür. Bir mikrokok hücresinde 100 000 protein molekülü için hacim vardır. Bu nedenle ihtiyaç duyulmayan enzimler, boşuna yedek olarak bulundurulmazlar. Eğer bir besin maddesi değerlendirmek için bir enzime ihtiyaç varsa ve o besin maddesi hücrenin etrafında bulunuyorsa o zaman onu değerlendirecek enzimler üretilir. İnduktif enzimlerin oranı bir hücre proteinin %10'u kadardır.
Mikroorganizmaların Yayılması Boyutlarının çok küçük olması ekolojik önemlerini artırmaktadır. Onları her yerde bulmak, görmek, kanıtlamak mümkündür. Hava akımları ile de çok uzak yerlere ve yörelere taşınmaktadır. Doğal koşullarda hiç bir yere ve aşıya ihtiyaç yoktur. Ancak tür ve populasyon zenginleştirmesi gerekiyorsa o zaman aşı gerekli olabilir. 1 gram bahçe toprağında doğal besin maddelerinin hertürünü değerlendirecek türde ve sayıda bakteri vardır. Özel ve saf koşullarda, saf kültür elde etmek ekonomik ve teknik amaçlı olarak mümkündür.
Hücre ve YapısıMikroskobun ve özellikle ışıklı mikroskobun, geliştirilmesi ve daha sonra elektron mikroskobunun bulunması, karanlık fon ve fazlı kontrast mikroskopisinin geliştirilmesi yaşayan hücrelerin izlenmesini, incelenmesini kolaylaştırdı. Moleküler sahada inceleme çalışmaları diğer fiziksel ve kimyasal yöntemlerin yardımına ihtiyaç duyurmaktadır. Bunların yardımı ile hücre komponentleri izole ve karakterize edilir.
Hücre çözeltilerinden (homogenatlar) farklı santrifüjleme yöntemleri ile teker teker organeller ve fraksiyonlar ayrılır ve biyokimyasal olarak analizlenebilir.Bu analiz ve inceleme yöntemleri sayesinde ökaryotik hücrelerle prokaryotik hücreler arasında çok önemli farkların olduğu ortaya konmuştur.Her hücrede sitoplazma ve çekirdek malzemesi vardır. Dışa karşı sitoplazma membranı ile kapanmıştır. Bir çok bitki hücresinde ve bakterilerde görüldüğü gibi bu protoplast mekanik bir işlevi olan hücre duvarı tarafından çevrelenmiş olabilirler.
Prokaryotik Hücre ile Ökaryotik Hücrenin FarklılıklarıEucyte (Ökaryotik Hücreler)Hücre ÇekirdeğiEn önemli fark çekirdek yapısı ile çekirdek bölünmesi şeklidir. Çekirdek çekirdek kılıfı, delikli, iki tabakalı membran tarafından çepe çevre sarılmıştır. Çekirdek bölünmesi sırasında görünebilir hale gelen genom (kalıtım varlığı) ve bunu oluşturan DNA'lar kromozom olarak adlandırılan bir çok alt birimlerden oluşmaktadır. Şekil 5' de görüldüğü gibi bu çekirdek bölünmesi mitoze olayı ile gerçekleşmektedir.
Mitozun İki Fonksiyonu VardırBirincisi kromozomları boylamasına parçalayarak ve bölerek genetik malzemenin tıpatıp aynısının reduplikasyonunu sağlamaktır. Her kardeş çekirdeğe de kromozom takımının aynı şekilde aktarılmasını gerçekleştirmektir. Kromozomların nasıl ikilendiği olayı henüz tam olarak açıklanamamıştır. Ara faz çekirdeği ışıklı mikroskopda stürüktür bakımından fakir bir görünüm arzederken, bölünme fazlarında kromozomlar kısalmakta ve görülür olmaktadır. Biraraya toplayan iğ aygıtı sayesinde kromozomun boylamasına ayrılmış parçaları karşı kutuplara doğru birbirlerinden ayrılırlar. İğ kaybolur, kromozom görülmez hale gelir, kardeş çekirdekler tekrar hücre kılıfı ile çevrelenir.
Hücreler
Tüm yüksek bitkiler ve hayvanlar seksüel çoğalmaları sırasında çekirdek faz değişimi gerçekleştiriler:Tüm yüksek bitkiler ve hayvanlar seksüel çoğalmaları sırasında çekirdek faz değişimi gerçekleştiriler. Döllenme sırasında üreme hücreleri veya gametleri kaynaşmakta ve çekirdeklerden Zygote'lar meydana gelmektedir. Dişi ve erkek cinsel hücreler aynı miktarda, sayıda kromozomla döllenmeye katkıda bulunmaktadırlar. Bu nedenle bir zygote çekirdeği iki kromozom takımına sahiptir. Gametler (cinsel hücreler) haploid (tek takımlı) iken, vücut hücreleri diploid (iki takımlı) dir. Bu nedenle gelecek cinsel nesile geçmeden önce yarılanması, bölünmesi gerekmektedir. Bu şekilde kromozom indirgenmesine götüren olaylara Meiose veya reduksiyon bölünmesi denilmektedir.(Şekil 6) Seksüel üreyen canlıların üremeleri için başlangıç ve ana olay meiose olayıdır. Bunun iki görevi vardır, anneden ve babadan gelen genleri yeniden kombine etmek ve kromozom sayısını azaltmaktır. Meiose olayı homolog anneden, babadan gelen kromozomlarla kromozom birleşmesi ile başlar. Kırılma ve çaprazlama birleşme yoluyla aynı boydaki kromozomlar arasında gerçekleşir. Bunu takiben çiftleşmiş, parçalanmış kromozomların iki kere (iğ ağı oluşturma) ayrımı olur. Sonuçda da haploid çekirdekli çok sayıda hücre meydana gelir.
Bir çok alçak bitkilerde örneğin alglerde ve protozoolarda kromozom bölünmesi zigot oluşumundan hemen sonra olmaktadır. Organizma haploiddir
Nukleosome - Kromozomgenom.Ökaryotiklerin kromozomları içinde çok sayıda protein içerin DNA ipliklerinden oluşmaktadır. Bu proteinlerin bir kısmı Wistone adı verilen, bazik proteinlerdir. DNA ve Nucleosome' leri meydana getirirler. Bu nukleosome'ler kromozomların altbirimleridir (Nukleosome - Kromozomgenom).
RibonükleikasitÇekirdek de kromozom DNA(Ribonükleikasit) Nucleolus'da oluşturulmakta ve sitoplazmaya taşınmaktadırlar. Embriyonal veya yumurta hücresin de çok sayıda Nucleoli vardır. Ökaryotik hücrede gen informasyonlarının taşınması bakımından çekirdeğin rolü çok büyüktür, fakat tek değildir. Gen informasmyonlarının bir kısmı mitokondrinin DNA'larında ve kloroplastlarda bulunur.
Sitoplazma (Cytoplasma):Sitoplazma (Cytoplasma): Sitoplazma dışarıdan sitoplazma membranı ile kaplanmıştır. Ökaryot'larda sitoplazma içinde çok sayıda reaksiyon odaları, bölmeleri vardır. (Zistern, Vesikeln)Sitoplazma membranı endoplasmik reticulum (ER) ile içe doğru devam etmektedir. ER'nin bir kısmı da çekirdek membranının oluşturmaktadır. Gözeneklidir, nükleikasitlerin, proteinlerin, metabolitlerin hücre ile sitoplazma arasında taşınmasını sağlarlar. ER'nin bir kısmı ribozomlar tarafından işgal edilmiştir, ve ham veya granüler ER olarak adlandırılır. Ribozomlar protein sentez yerleridir.
Hayvansal hücrede özel membran organeli, Golgi-Apparat'ında enzimler sentezlenir ve burada depolanır. Bu organel de enzimlerin salgılanmasına (sekresyon) yardımcı olmaktadır
Mitochonderien ve ChloroplasteÖkaryotikler membran ile çevrelenmiş iki organele (Mitokondiriler ve kloroplastlar) daha sahiptirler. Fazla kıvrımlı iç ve dış olmak üzere iki membrandan oluşan, lipitçe zengin ve şekil değiştirebilen mitokondriler solunuma katkıda bulunurlar. İç membranda elektron transport zincirinin komponentlerini ve ATP-Sentaze'yi saklarlar. Algler ve yeşil bitkiler mitokondiriyin yanı sıra kloroplasları da bulundururlar. Kloroplastların iç membranlarında fotosentez pigmentleri ve fotosentetik elektron transportunun komponentleri depolanmaktır.
EndocytoseHücre dışı maddenin hücre içine alınışına Endocytose denir. İki çeşittir. Ökaryotikler sıvı veya şekillendirilmiş katı besin maddelerini alabilirler. Katı besin maddelerinin hücre içine alınmasına Phagocytose denir (örneğin kanın Luecocyte'leri ve amibler tarafından alınması).
Protocyte (Prokaryotik Hücreler)Prokaryotik hücreler çok küçüktür. Bakterilerin büyük bir çoğunluğu çubuksu şekildedir, yaklaşık 1 mm eninde 5 mm boyundadır. Pseudomonada'lerin çoğunun çapı 0.4-0.7 mm ve boyu ise 2-3 mm'dir.Mikrokokların çapları 0.5 μm ’dir.Büyük bakteri sayısı azdır, bunlar çok yavaş büyürler (Chromatium okenii, Thiospirillum jenense, Achromatium v.s.). Ne mitokondiri, kloroplast gibi organelleri vardır, ne de DNA'ın etrafı bir çekirdek zarı ile çevrelenmiştir. İnce ipliksi ağ biçiminde görülen çekirdek bölgesine hemen bitişik olarak ribozomlarla dolu sitoplazma vardır. Ökaryotiklerin mitokondriyin ve kloroplast membranlarında gerçekleşen enerji kazanma olayı, prokaryotiklerin sitoplazma membranlarında gerçekleşmektedir.
Prokaryotiklerin toplam genetik informasyonları bir tek DNA ipliği üzerindedir. Bakteri kromozomu bulunmaktadır. Bu DNA molekülü ring şeklinde kapalı bir çubuk halinde bulunmaktadır. Kontur boyu 0.25-3.0 mm kadardır. Bakteriler hücrelerin uzaması ve bölünmesi ile çoğalmaktadırlar. Bir çok bakteride görülen bir durum, bölünmeden sonra bölünmüş gruplar uzun süre bir arada kalmaktadırlar. Hücrenin ikiye bölünmesi, kromozomların da replikasyonunu (ikilenmesini) gerektirmektedir. Prokaryotikler haploidtirler. Prokaryotik hücrelerin çok azında hücre duvarı (Murein veya Reptidoglyken) vardır.
Prokaryotiklerin hareketiProkaryotiklerin çoğu ya yüzerek ya da kayarak hareket ederler. Yüzen bakterilerin hareket organelleri kamçılarıdır. Kamçılar ökaryotikinkinden çok daha basittir ve sadece tek bir fibrilden oluşmaktadır.
Tek Hücrelilerin Maddesel Bileşimi. Tek Hücrelilerin Maddesel BileşimiTek hücrelilerin yaş veya kuru biyomas ağırlığı hücrelerin besi ortamından santrifüjü yapılarak tayin edilir. Sedimentleşmiş hücre biyomasında %70-85 su vardır. Kuru madde içreği, o halde yaş biyomasın %15-30'u kadardır. Hücrelerde bulunan rezerv maddeleri (Lipid polisakkarid, polifosfat, veya kükürt) fazla miktarda bulunursa, o zaman kuru maddenin yüzdesi de artar.
Tek Hücrelilerin Maddesel BileşimiBakterilerin katı veya kuru maddeleri genelde polimerlerden oluşur: %50 protein, %10-20 hücre duvarı, %10-20 RNA, %3-4 DNA ve %10 lipidler. On biyoelement ise: %50 karbon, %20 oksijen, %14 azot, %8 hidrojen, %3 fosfor, %1 kükürt, %1 potasyum, %0.5 kalsiyum, %0.5 magnezyum ve %0.2 demir olarak bulunur.
Bakteri ÇekirdeğiBakterilerde DNA içerir, bunlar diffus olarak sitoplazmada yayılmıştır, bilakis diskret bölge ve sahalarda lokalize olmuşlardır. Bu sahalarda hücre bölünmesi ile birlikte bölünürler.DNA'nını YapısıDeoksiribonükleik asiti (DNA) bir makro moleküldür. Asit hidrolizi ile yapı taşlarına parçalanabilmektedir: Deoksiriboz, fosforikasit ve bazlar. Bunlar aynı mol oranında bulunmaktadırlar. DNA'da dört çeşit baz bulunmaktadır: 1.Purin bazları: Adenin (A) ve Guanin (G) 2.Pyrimidin bazları: Cytosin (C) ve Thymin (T).DNA'da dönüşümlü olarak pentozlar ve fosforik asitler bulunur ve şekerde de herbirine dört baz bağlanmıştır. Böyle bir Nucleotid zincirinin belirli bir hedefi vardır, polar olarak inşaa edilmiştir. Bir tarafta 5' pozisyonunda fosfat grubu, diğer tarafta da 3' pozisyonunda da bir serbest hidroksi grubu durmaktadır.
DNA nın yapısındaDNA nın yapısında görülen A ile T'nin (A=T), G ile C'nin (G=C) bağları aynı sıkılıkta ve sağlamlıkta değildir. Buradaki hidrojen köprü bağları genelde elektrostatik doğaya sahiptir. 0H ve NH2 grupları ile sağlanmaktadır. 0 ve N şiddetli elektro negatif elementlerdir. Elektron çekimi yapmaktadırlar ve kendilerine bağlanan hidrojene de pozitif yük vermektedirler. Böylece pozitifleştirilmiş H-Atomları yalnız olan elektron çiftleri içeren elektron negatif gruplar tarafından çekilir ve böylece hidrojen köprüsü oluşturulur.
Sitoplazma ve MembranlarSitoplazma, sitoplazma membranı ile hücre duvarını sınırlar. Sitoplazmanın içinde vesikoller, Grana'lar ve çekirdek bulunur. Sitoplazmada çözülebilir enzimler ve ribonukleikasit içermektedir, membran yanında öncelikle ribozomları ayırmaktadır. Çözünmüş enzimler çok sayıdaki ayrışma ve sentezleme olaylarını katalize etmektedirler. Çözünmüş m-RNA, t-RNA ve ribozomlar protein sentezine katkıda bulunurlar.m-RNA (Messenger=m), ve t-RNA (Transfer=t)
ProteinlerProteinlerAminoasitler peptidleri, peptidler polipeptidleri oluştururlar. Polipeptid zincirinin hacimsel olarak belirli bir sıralanışı vardır (Konformasyon). Bu yapı yan bağlarla iyice stabil hale getirilmektedir Kovalent ve kovalent olmayan bağlar. Şekil 9' da proteinin yapısı görülmektedir.
RibozomlarRibozomlarRibozomlar, protein sentezinin yapıldığı yerlerdir. Elektron mikroskobunda sitoplazma içinde yayılmış tanecikler olarak görülmektedir. Bakteri ribozomlarının boyutları 16x18 mm'dir. Bakteri RNA'sının %80-85'i ribozomların içinde bulunur. Taze ribozomlar ultrasantrifuj içinde 70 Svedberg (70 S) birim sedimentasyon hızı ile sediment haline geldiklerine göre, 70 S ribozomları diye adlandırılmaktadır. Ökaryotiklerin sitoplazma ribozomları biraz daha büyük olduğu için 80 S ribozomları olarak adlandırılmaktadır. Ribozomlar iki alt birimden oluşmaktadır, 30 S tanecikleri ve 50 S tanecikleri. Bunların her ikisi 70 S ribozoma bütünleşir (Şekil 10). Bir bakteri hücresinde 5000-50000 ribozom vardır. Hücre ne kadar hızlı büyürse ribozom sayısı da o kadar fazla olur.
Ribozomlar arasındaki farkBakterilerin 70 S ribozomları ile ökaryotiklerin 80 S ribozomları arasındaki fark, enfeksiyon hastalıkları ile mücaadelede çok büyük bir önem arzetmektedir. 70S Ribozomlarındaki protein sentezleri antibiyotikler tarafından engellenirken veya durdurulurken, 80 S Ribozomlarındaki protein sentezi hiç durmadan devam etmektedir.
RNA'nın YapısıRNA'nın YapısıRibonükleikasit hem yapısı hem de yapı taşı açısından DNA'dan büyük farklılıklar göstermektedir. Polinukleotid hattının omurgası riboz ve fosforikasitten oluşmaktadır. Baz olarak ise aynı şekilde Adenin, Guanin ve Cytosin vardır. Thymin'in yerinde ise Uracil. Bunun dışında RNA'da Pseudouracil gibi nadir bazlar da vardır. RNA hücrede tek hat olarak bulunur.
Sitoplazma Membranı Sitoplazma Membranı Bakterilerin bitkilerin ve hayvanların sitoplazma membranları yaklaşık olarak biribirinin aynıdır, yapısal büyük bir farklılık arzetmezler. Bu nedenle de \unit membrane\'den söz etmek mümkündür. Hücre kuru maddesinin %8-15'ini membranlar oluşturur ve hücre yağının %70-90'ını da burada bulunur.Membran kuru maddesinin %37-50'si lipidler (nötral, fosfolipidler), %50'sini proteinler ve %15-30'unu hekzozlar oluşturur.Sitoplazma membranı lipid çift katından meydana gelmiştir. Hidrofil kafalar dışa, hidrofob uçlar (fosfolipidler ve Triglycerideler) içe dönüktür. Sitoplazma membranlarının çok önemli metabolizma faaliyetlerinde bir rolü vardır. Hücre için ozmotik bir engeldir ve giren çıkan maddelerin kontrolünü yapar. Elementer membranın kapalı yağ filmleri köprü proteinleri sayesinde delik deşik edilir, bu proteinler porları oluşturur ve buradan da düzenli olarak madde taşınımı gerçekleşir.Ökaryotiklerde mitokondiriyinin içinde bulunan elektron taşıma ve oksijenli fosforlaştırma enzimleri, bakterilerde membranın içinde veya hemen yanında bulunurlar.Sitokromlar, demir-kükürt-proteinleri ve elektron transportunun diğer komponentleri tamamen membranda bulunurlar. Hücre duvarı ve kapsül malzemesinin sentezi de, ekzoenzimlerin salgılanması da buradan olmaktadır. DNA'nın replikasyon merkezi de buradadır. Hatta kamçıların çıkış yeri de burasıdır.
İntrasitoplazmatik Membranlar, Mezozomlar ve Lameller İntrasitoplazmatik Membranlar, Mezozomlar ve Lameller Bazı bakterilerde sitoplazmanın etrafını çevreleyen membranlarda hiçbir girinti, çıkıntı yoktur. Bazılarında da vardır. Hatta membranlar stoplazmanın içinden geçer. Fototrof purpur bakterilerinde intrasitoplazmatik membranlar çok fazladır. Oldukça ince kesitler halinde olan bu membran sistemi hortum, boşluk, kabarcık veya vesiköln şeklinde kendilerini gösterir.
Hücre DuvarıHücre DuvarıBakterilerin hücre duvarı bir çelik bilya gibi katı ve sert değildir. Bilakis ince ve esnektir. İç basınç veya turgor ozmotik olarak ayarlanmaktadır. Hücre duvarından çok sayıda tuzlar ve alçak moleküllü maddeler geçebilmektedir.
PlazmolizPlazmolizOzmotik etkiyi sağlayan şekerlerin ve tuzların hücre içindeki konsantrasyonu, hücre dışındakinden daha fazladır. Hücre içinin ozmotik değeri %10-20'lik sakkorozunkine eşdeğerdir. Hücre duvarının müsade ettiği kadar su hücre içine alınır. Eğer hücre dışındaki şeker, üre v.b. gibi madde konsantrasyonu artırılırsa, o zaman hücrenin suyu dışarı emilir, çekilir. Protoplast büzülür, sitoplazma membranı hücre duvarından ayrılır. Bu şekilde hipertonik ortamda oluşan bu olaya plazmoliz adı verilir.
Hücre Duvarının OluşumuHücre Duvarının OluşumuMürein yapı taşının biyosentezi ve Peptidoglykan iskeletine inşaatı üç adımda gerçekleşmektedir: İlk biyosentez adımı sitoplazmada gerçekleşmektedir, burada muraminasitipantapeptid oluşur, ikinci adımda ise sitoplazma membranında N-Acetylglucosamin ve beş Glycyl kalıntılarının muraminasitpentapeptidlerin bağlanması gerçekleşmektedir. Üçüncü adımda da peptidoglykan yapısına inşaatı ve peptid bağına eklenmesi olayı olur.
. Kapsül ve SalgılarKapsüller mikroorganizmaları patojen bakterilere karşı dirençli yapmaktadır, (Phagocytose), deney hayvanları için Virulenz'i artmaktadır.Kapsül, kapsülün içine girmeyen çini mürekkebi, Nigrosin-Kongo kırmızısı, gibi maddelerle ışıklı mikroskopda ispatlanabilir. Kapsül koyu fonda açık görülmektedir.Kapsülün içindeki bir çok madde salgı olarak hücrenin dışına verilmektedir. Bakteri süspansiyonunun homojenleştirme veya sallama ile hücre yüzeyinden ayırmak mümkündür, böylece besi ortamından salgı olarak kazanmak mümkün olur. Besi ortamında sakkoroz varsa çok miktarda bir çok mikroorganizma tarafından salgı oluşturmaktadır.Filament oluşturan bakterilerin (Sphaerotilus natans ve Lephtothrix ochracea) boru şeklinde kılıfları vardır. Bunlar heteropolisakkarıdden oluşurlar (glikoz, glucuron asiti, galaktoz, früktoz). Salgılar tek hücreleri hücre birliğine bağlarlar. Bütünleşir böylece bir çok tek hücrelerden bir birlik meydana gelir.Hücre duvarı dışında lokalize olmuş polisakkaritlere eksopolisakkaritler denir ve hücre duvarı ile oldukça sıkı bir bağ içindedirler, o zaman kapsülden söz edilir, eğer gevşek veya hiç bağlanmamışsa o zaman da salgı dan söz etmek mümkündür.
Kamçılar ve HareketKamçılar Yüzen bakterilerin hareketi kamçılarının rotasyonu ile olmaktadır. Kamçısız bakterilerin hareketi kayarak, sürürenek, emekliyerek gerçekleşmektedir, Myxobakteriler, Cyanobakteriler de görüldüğü gibi. Hareketli Eubakterie'ler (öbakteri) için çaşıların bakteri hücresine bağlanış sırası ve düzeni onun karakteristiğini oluşturmakta ve taksonomik açıdan da büyük önem arzetmektedir. Şekil 11' de sıralanış şekilleri görülmektedir. Polar veya lateral bir şekilde dizilmektedir. Bu şekilde bakterilerin en önemli kamçılanma ve hareket tipleri verilmiştir. Bakterilerin çoğunun kamçıları fonu aydınlık olan mikroskoplarda görülmez. Ancak fonu kontraslı, siyah yapılan mikroskoplarda kamçılar görünür hale gelir. En kolay görünme boyama yöntemleri ile veya elektron mikroskobu ile olur. Polar kamçılar bakterilerde itici görevi (geminin pervanesi gibi) yerine getirirler. Böylece hücre ortama girer ve hareket eder. Rotasyon motorunun bağlantı yeri sitoplazma membranı içindedir, bir vida hattının fiktiv ekseni etrafında döner. Hareketi ya tek kamçı ya da kamçıların oluşturduğu kamçı demeti sağlar. Kamçıların devir sayısı oldukça yüksektir (yaklaşık 3 000 devir/dak). Kamçılar her hangi bir dış uyarıcının etkisine göre spontane olarak dönme yönünü değiştirebilirler. Ancak geriye hareketin hızı ileriye hareket hızının dörtde biri kadardır.Kamçılı bakteriler 1.6 mm/Dak. (Bacillus megaterium), 12 mm/Dak. (Vibrio cholerae) gibi yüksek hıza erişmektedirler. bu da yaklaşık olarak onların boylarının 300 ile 3000 katı kadardır.
Kamçılar ve HareketKamçının ince yapısı kalınlığı, boyu, vida hattının boyu ve amplitude'ne göre değişmektedir. Bu parametreler türleri karakterize eder. Kamçıların filamentleri özel proteinlerden, Flagelin'den oluşmaktadır. Kamçının tüm diğer kısımlarının moleküler mekanizması aydınlığa kavuşturulmuştur ve bilinirken, kamçının rotasyon motorunun moleküler mekanizması bilinmemektedir.
Kamçılar ve HareketHareketlerAerotaksiMikroskop altında obje camı ile örtü camı arasındaki mikroorganizmaların hareketini izlediğimizde, bazılarının cam altında kalan hava kabarcıklarına, bazılarının da örtücamı kenarlarına doğru hareket ettiklerini görürüz. Bu da ihtiyaçları olan enerjiyi temin etmek için aerob solunum yapmalarının gerektiğini göstermektedir. 0 halde aerofil bakteriler aerotaksi organizmalardır. Aynı benzer olayı ışık faktörünün değişimi durumunda görürüz. Enerjilerini ışıktan yararlanarak sağlayan bakteriler ışığın etrafında yoğunlaşırlar. Bu durumda ise organizmalar fototaksi grubuna girerler. Ayrıca manyetik sahaya göre yönlenen mikroorganizmalar vardır. Bu hücreler kuru maddelerinde % 0,38 dolayında çok demir içermektedirler, kamçıların dip kısımlarına yığılmış olarak bulunurlar. Bu organizmalar da mağnetotaksi olarak adlandırılırlar.KemotaksiSerbest hareket eden bakterilerin hareketine eğer kimyasal maddeler neden olmuşsa o zaman bu (Chemotaxis = komotaksi) olarak adlandırılmaktadır. Bakteriler kimyasal uyarıcılara karşı tavır göstermekte ve hareket etmektedirler. .
Kamçılar ve HareketFototaksiFototrof purpur bakterileri enerji elde edebilmeleri için ışığa ihtiyaçları vardır. Bu nedenle de fototaksik reaksiyonlar göstererek ışıkda toplanmaktadırlar. Lam üzerinde sadece noktasal bir yerde ışık bırakıp, diğer kısmını karartığınızda bütün purpur bakterilerinin bu noktaya üşüştüğünü görürsünüz.Işıklı noktayı değiştirdiğinizde şoke olarak hemen o yöne doğru hareket ederler. MagnetotaksiOksidasyon havuzlarında ve diğer tatlısu ortamlarında ve deniz çamurlarında yaşayan organizmalar arasında, manyetik sahaya göre hareket eden mikroorganizmalara rastlanmıştır. Bu organizmaların hücrelerinde kuru madde üzerinden %0.38 oranında demire rastlanmıştır. Magnetit'ler özellikle de kamçılara doğru konsantre olarak bulunmaktadır. Bakterilerin neden magnetotaktik davrandıkları bugüne kadar ekolojik açıdan açıklanamamıştır
TEŞEKKÜRLERTEŞEKKÜRLERProf. Dr. Ertugrul ERDINDokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Cevre Mühendisligi Bölümü 35160 BUCA- İZMİR TURKIYEUni. Tel : 0090.232. 412 7120 , Ev Tel.:0090 232 3751324 (mit Band) ; Fax: 0090 232 3887864; 0090 232 4531143Ev Adresi : 113/1 Sokak Nr.1/2 Daire 6 Nazlikent / Bornova.IZMIR-TR E-Mail: ertugru.erdin@deu.edu.tr; eerdin@deu.edu.tr erdin@itu104.ut.tu-berlin.de; erdin@impression-direkt.de, erdin@iswa.uni-stuttgart.dehttp://web.deu.edu.tr/erdin