Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Antrasenozi̇tler | ppt | Sunumu İndir |
Transkript
ANTRASENOZİTLER► ÇEŞİTLİ FAMİLYALARA AİT ÇOĞUNLUĞU KATARTİK (BAĞIRSAK HAREKETLERİNİ ARTIRICI) ETKİ GÖSTEREN DROGALRIN AGLİKONU ANTRASEN TÜREVİDİR. BOYA MADDESİ OLARAK KULLANILANLARI DA VARDIR.► Katartik etkili olanlar---Rhizoma Rhei, Aloe, F.Sennae► Boya maddesi olanlar----Coccionella, Radix Rubiae
ANTRASENOZİTLER► Bitkide,►OKSANTRON► ANTRON► ANTRAKİNON ve bunların dimerleri şeklinde bulunur► En stabil olanı ANTRAKİNON’dur.12345678 910ANTRASEN
ANTRASENOZİTLEROOOHOHOH OHOHHOH HANTRAKINONANTRAHIDROKINON OKSANTRONANTRANOL(ENOL)ANTRON(KETO)RED.OKS.RED.OKS.(ENOL) (KETO)OKS.RED.OKS.RED.(TOTOMERI)(EN STABIL)(TOTOMERI)RED.
ANTRASENOZİTLER►Eczacılıkta önemli olan ve purgatif etkili olan 1,8 DİHİDROKSİANTRAKİNON yapısında olanlardır.►Diantron/ diantranol C10’dan C-C bağı ile dimerleşir.►Heterozit 1,6,8,9,10. C’daki OH’lerden oz bağlanırsa-----O-HETEROZİTİ►10. C’dan C-C bağı ile---- C-HETEROZİTİ
ANTRASENOZİTLER► R1 (C3) R2 (C6)► -CH2OH -H ► (ALOE EMODOL)► -CH3 -H (KRIZOFANOL)► -CH3 -OH (EMODOL)► -CH3 -OCH3 (FİSKİYON)► -COOH -H (REİN)OOOH OHR2 R13186
ANTRASENOZİTLEROOOH OHCOOH REINOOH OHCOOHOCOOHOH OHSENNIDIN A(HOMODIANTRON)
ANTRASENOZİTLEROOOH OHCH3OHEMODOL OOH OHCH3OHOCOOHOH OHREIDIN A(HETERODIANTRON)
ANTRASENOZİTLER►Droglarda serbest antrasen %0.2-0.8 ►Heterozit ve polimerleri ise %1-7 arasındadır.►Kuru drogdaki antranol ve antrahidrokinon miktarı azalır, antrakinon miktarı artar.
ANTRASENOZİTLER►TEŞHİSİ►1) Serbest antrakinonlar BORNTRAGER reaksiyonu ile teşhis edilir. Buna göre de;►Benzenli çözelti+alkali –OH ile kırmızı renk verir.►Heterozitler hidrolizden sonra ►Antron ve Antranoller de oksitlendikten sonra Borntrager reaksiyonunu verir.
ANTRASENOZİTLER►2) Antranol’ler SCHONTETEN reaksiyonu ile teşhis edilir. Buna göre de;►Sulu ekstre+Na-borat-----yeşil floresans verir►3) Antron’lar p-NİTROSODİMETİLANİLİN ile değişik renkler verir.►Antrakinonlar p-NİTROSODİMETİLANİLİN ile RENK VERMEZ!!!!
ANTRASENOZİTLER►MİKTAR TAYİNİ► Toplama mevsimi► Kurutma metodu► Saklama süresi►Drog yaşına göre miktarları değişir ► 1) KOLORİMETRİK: Borntrager reaksiyonu ile serbest antrakinon bulunur (a)► Redüklenmiş türev: Önce H2O2 ile oksitlenir sonra Borntrager reaksiyonu uygulanır (b)► (b-a)
ANTRASENOZİTLER►2) GRAVİMETRİK M.T.►3) BİYOLOJİK M.T. Fühner Yöntemi uygulanır
ANTRASENOZİTLER► ETKİ-KULLANILIŞ► 1) Purgatif: Kalın bağırsak peristaltizmini arttırır.► Serbest antrakinonlar suda az eridikleri için güç absorbe olurlar ve etkileri de azdır.► Heterozitler polar moleküllerdir, suda çözünürler. İnce bağırsakta ne rezorbe olur nede hidroliz olurlar. Kalın bağırsakta, bağırsak florasında bulunan beta-glukozidaz ile hidroliz olurlar serbest kalan antrakinonlar redüklenir ve aktif form olan antronları oluştururlar. Bunlar da kalın bağırsak peristaltik hareketini arttırırlar ve Na-K ATPaz aktivitesini inhibe ederek bağırsakta su, sodyum ve klor tutulmasını sağlarlar ve feçesi yumuşatırlar.
ANTRASENOZİTLER► Alındıktan 10-15 saat sonra etki gösterir.► Parenteral olarak ta etkilidir.►Moleküldeki fenolik grup sayısı arttıkça etki de artar.►Örneğin; en etkili antrakinon---EMODOL► Etkisiz olanı da---------REİN► Aktivite açısından en etkili olanlar diantron ve antrakinonların O-heterozitleri, antronların da C-heterozitleridir.
ANTRASENOZİTLER►Fenolik grubun konumu da etkiyle ilişkilidir:►α-konumunda fenolik grup varsa----PURGATİF etki artar.►Fenolik grup asetillenirse------etki azalır►2) Drogta tanenle beraber bulundukları zaman----LAKSATİF etki azalır.►Az dozda ------ ASTRENJAN etki görülür►Yüksek dozda ----LAKSATİF, PURGATİF
ANTRASENOZİTLER►3) Bazı deri hastalıklarında (psöriasis, kuru ekzema)----ANTİSEPTİK (Örn: Krizarobin)►4) Veteriner hekimlikte----ANTİSEPTİK (Örn: Aloe)
RHIZOMA RHEI (TK)►Rheum sp. (Polygonaceae)►2 seksiyonda toplanır:►PALMATA SEKSİYONU:► Rheum palmatum►Rheum officinale►Yapraklar çok parçalı, yıldız sistemi var. Kodekslerde kayıtlı
RHIZOMA RHEI (TK)►RHAPONTİCA SEKSİYONU:►R.rhaponticum►R.compactum►R.undulatum►R.ribes►Yapraklar tam kenarlı veya undulat
RHIZOMA RHEI (TK)►Rheum palmatum var.tauguticum---K.Çin►R.officinale------G.Çin►Bunlar Çin Raventi’dir.►Kuru Çin Raventinde; ►Total antrasen-----%3-5►Tannoit (Kateşol, glukogallin)----%5
RHIZOMA RHEI (TK)►Serbest antrakinon %0.1-0.2 olup bunlar da;►Krizofanol (C3’de –CH3)►Emodol (C3’de –CH3; C6’da –OH)►Fiskiyon (C3’de –CH3; C6’da –OCH3)►Aloe-emodol (C3’de –CH2OH)►Rein (C3’de –COOH)
RHIZOMA RHEI (TK)►Heterozitler : Asıl etken madde►Antrakinon heterozitleri►Antranol ve antron heteroziti►Polimer bileşiklerden:►Sennidin A ve B-----Direin antron►Palmidin A,B,C---Heterodiantron (emodol+ krizofanol)
RHIZOMA RHEI (TK)►KULLANILIŞI►DÜŞÜK DOZ (50-100 MG)---ASTRENJAN►YÜKSEK DOZ (500MG-2 G)---LAKSATİF, PURGATİFTahriş yapmaz, yaşlı ve çocuklarda kul.
RHIZOMA RHEI (TK)►Rheum rhaponticum-----İngiliz Raventi►Hindistan;►Avrupa’da-----süsü bitkisi►Rizomlar daha az etken madde taşır---%1-3►Serbest antrakinon olarak;►Krizofanol►Emodol
RHIZOMA RHEI (TK)►Rapontikozit-----östrojenik etkiye sahip bir heterozit►Ravent olarak kul.►Etkisi Çin Raventinden 2-4 defa daha azdır.CH CHHOGlO OCH3OCH3RAPONTİKOZİT
RHIZOMA RHEI (TK)►Rheum ribes (Işgın): ►Türkiye’deki tek Rheum türü►Droğu Anadolu---Van, Elazığ’da yetişir►Petioller sebze olarak kul.►Antrasen ve tanen taşır►Halk arasında kabız olarak kullanılır.
RHIZOMA RHEI (TK)►Anatomik Yapısı:►Enine keside kambiyumun iç kısmında görülen çok sayıda “Yıldız sistemleri” ile oldukça değişik bir şekil gösterir.►Drog bu yıldız sistemleri ve gerek kabuk gerekse de öz parenkimasındaki 50-120µ’luk büyük druzlar ile kolaylıkla tanınır.
CORTEX FRANGULAE (Ph.E) (BARUT AĞACI)►Rhamnus frangula (Rhamnaceae) türünün kurutulmuş dal kabuklarıdır.►4-5 m yükseklikte, dikensiz, yapraklarını kışın döken bir ağaçtır.►Orta ve Güney Avrupa’da yetişir►Ülkemizde Kuzey ve Orta Anadolu’da, Trabzon, İstanbul, Bolu, Ankara, Bursa’da yetişir.
CORTEX FRANGULAE (Ph.E) (BARUT AĞACI)►Drog Polonya, Çek Cumhuriyati, Yugoslavya ve Rusya’da elde edilir.►Bitkinin çiçek açma zamanı olan Mayıs-Temmuz aylarında 3 yıllık dalların kabuğu 1-2 cm bantlar halinde soyularak toplanır, havada kurutulur.►Bazı kodekslerde 1 yıl bekletildikten sonra bazılarında da 1000C’de 1 saat kurutulduktan sonra kullanılması istenir.
CORTEX FRANGULAE (Ph.E) (BARUT AĞACI)►Kabukların dış yüzü grimsi-esmer, elips biçiminde ve beyazımsı çatlaklı, iç yüzü ise sarı-turuncu renklidir.►Mikroskobik olarak druz dizilerinin teşhisi toz droğun teşhisinde önmelidir.►Antrasen türevlerinin miktarı %2-4►Serbest antrakinon %0.05-0.1 (Krizofanol, Emodol)
CORTEX FRANGULAE (Ph.E) (BARUT AĞACI)►Antasenozit olarak; ►Glukofrangulozit----Emodol+ Rh+Gl (1 veya 8. C’daki –OH’de) (PRİMER HET.)►Frangulozit-----Emodol+Rh (SEKONDER HET.)►Dimerik yapıda Emodol diantron,►Heterodiantron (emodol+kizofanol)—PALMİTİN C izole edilmiştir.
CORTEX FRANGULAE (Ph.E) (BARUT AĞACI)OHRhOOOOHCH38 16 3GLUKOFRANGULOZİT (PRİMER HET.)(1. VEYA 8. -OH ÜZERİNDENGLUKOZ BAĞLNAMIŞ FRANGULOZİT)OHHOO OHCH313HOOHOHO CH3EMODOL DİANTRONOHHOO OHCH313HOOHOCH3PALMİTİN C (EMODOL+KRİZOFANOL) (HETERODİANTRON)
CORTEX FRANGULAE (Ph.E) (BARUT AĞACI)►Dekoksiyon►Ekstre fluid►Toz halinde LAKSATİF- PURGATİF etkilidir.
CORTEX RHAMNI PURSHIANAE (TF), CASCARA SAGRADA (Ph.E.)►Rhamnus purshiana (Rhamnaceae) bitkisinin genç gövde ve dal kabuklarıdır.►6-12 m.yüksekliğinde bir ağaç►Amerika bitkisi, Kenya’da kültüre yapılır►Drog Nisan-Ağustos aylarında kabukları soyulup gölgede kurutulmasıyla e.e.►Rutubetsiz yerde 1 yıl bekletilir veya 1000C’de 1 saat ısıtılır.
CORTEX RHAMNI PURSHIANAE (TF), CASCARA SAGRADA (Ph.E.)►Droğu ayırıcı özelliği dış yüzünde genelde liken taşımasıdır.►Drog 2-4 mm kalınlıkta, 10-20 cm uzunlukta şeritler halinde kesilmiş olup gri renklidir.►Değişik yön ve derinlikte çatlakları vardır.►Mantarın altındaki kabuk esmer-kırmızı renktedir.► Toz drogda C.Frangulae’den farklı olarak taş hücreleri kümesi ve basit billur dizileri ile kolayca tanınmasıdır.
CORTEX RHAMNI PURSHIANAE (TF), CASCARA SAGRADA (Ph.E.)►%4-5 oranında Antrasen türevi bileşikler taşır:►- Serbest Antrakinon miktarı %0.2-0.8►(Krizafanol, Emodol, Aloe-emodol)
CORTEX RHAMNI PURSHIANAE (TF), CASCARA SAGRADA (Ph.E.)►O-Heterozitleri:►Emodol-oksantron het.►Emodol-antron het.OH H OHHOOCH3O ozEMODOLOKSANTRON HET.OH O ozHO CH3O EMODOL ANTRON HET.
CORTEX RHAMNI PURSHIANAE (TF), CASCARA SAGRADA (Ph.E.)►-C-Heterozitleri:►Aloin (Aloe-emodol antron het.)►Krizaloin (Krizofanol antron het.)OH OHCH2OHO H GlALOİN (ALOE-EMODOL ANTRON HET.) 10OH OHCH3O H GlKRİZALOİN (KRİZOFANOL ANTRON HET.)10
CORTEX RHAMNI PURSHIANAE (TF), CASCARA SAGRADA (Ph.E.)►-Primer Heterozitler:►Kaskarozit A (Aloin’in primer het.) (pol.+)►Kaskarozit B (Aloin’in primer het.) (pol.-)
CORTEX RHAMNI PURSHIANAE (TF), CASCARA SAGRADA (Ph.E.)►Kaskarozit C (Krizaloin’in primer het.) (pol.+)►Kaskarozit D (Krizaloin’in primer het.) (pol.-)►Ozlar 1. ve 8. konumdan bağlanır.►Toz (250 mg-1g)►Laksatif, purgatif olarak kul.
FRUCTUS RHAMNI CATHARTICAE AKDİKEN MEYVESİ (TK)► Rhamnus cathartica (Rhamnaceae) olgun meyveleri► 4-8m yükseklikte, kışın yapraklarını döken, dikenli bir ağaç, dalları tepede ►Meyveleri 6-8 mm çapta, drupa tipi, 4 çekirdekli, kokusuz, mayhoş-acı lezzette, meyveler Eylül-Ekim aylarında toplanır.►Güney Avrupa, K.Afrika, Akdeniz bitkisi►Ülkemizde Abant gölü, Trabzon’da yetişir.
FRUCTUS RHAMNI CATHARTICAE AKDİKEN MEYVESİ (TK)►Antrasen miktarı %0.7-1.4►Daha çok tohumlarda antrasen var, pulpada daha az.►-Emodol►-Frangulozit (Emodol 6-O-ramnozit)►-Emodol-antranol glukoziti taşır
FRUCTUS RHAMNI CATHARTICAE AKDİKEN MEYVESİ (TK)►Flavonozit: Pulpada bulunur►Flavonol türevi:►Kemferol►Kersetol OOOHOHOHOH7 2 4'KEMFEROLKERSETOL4'3'27OOOHOHOHOHOH
FRUCTUS RHAMNI CATHARTICAE AKDİKEN MEYVESİ (TK)►Bunların Metil eterleri►Katartikozit ►Meyve usaresi (Antrasen içermez)----Flavonollerden dolayı diüretik►Meyve-----laksatif, purgatif etkili veteriner hekimlikte kullanılır. OOOCH3OORhGalRhOH7 2 4'KATARTİKOZİT (7-METİL KEMFEROL TÜREVİ)
RHAMNUS PETIOLARIS, BOYACI DİKENİ, CEHRİ► İhraç edilir►Türkiye’de yetişir►Kışın yapraklarını döker►Meyveleri 6-7 mm çapında, esmer-yeşil renkli►Kayseri civarında yetişen bitkinin meyvelerinde %4 sabit yağ, %0.08-0.15 serbest antrasen taşır
RHAMNUS PETIOLARIS, BOYACI DİKENİ, CEHRİ►Kabuklarda :►- Serbest antrakinon %0.12►Emodol►Fiskiyon►Krizofanol►-Heterozit %0.9►Emodol, fiskiyon, krizofanol heterozitleri
RHAMNUS PETIOLARIS, BOYACI DİKENİ, CEHRİ►Meyveleri eskiden müshil olarak kullanılırdı. Günümüzde bu kullanılışından vazgeçilmiştir.► Taşıdığı sarı renkli boyar madde nedeniyle kumaş ve yağların boyanmasında kul.►Antrasen taşıdığı için Avrupa ülkelerinde gıda maddelerinin boyanmasında kullanımı yasaklanmıştır.►Anadoluda 20’den fazla Rhamnus türü bulunur ve bunların bazılarının meyveleri ve kabukları tedavide genelde müshil olarak kullanılır.
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)► Bazı Cassia (Leguminosae) türlerinin kurutulmuş yaprakları► 60-100 cm yükseklikte, sarı çiçekli, çalı görünüşünde ağaççıklar► Kuzey Afrika ve Arabistan yarı çöl ve dağlarında yabani olarak yetişir. Drog şu türlerden elde edilir:► Cassia angustifolia (Vatanı Arabisitan)-------Folia Sennae Tinnevelly► Cassia acutifolia (Vatanı Tropik Afrika)------Folia Sennae Alexandrina
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)►Folia Sennae Tinnevelly;►Yaprakları 3-5 cm, sarımsı-yeşil, tüysüz►Türkiye piyasasında bu drog bulunur.►Folia Sennae Alexandrina;►Yaprakları 2-4 cm, grimsi-yeşil renkte, her iki yüzü de tüylü
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)►Drog eldesi için; dallar eylülde toplanır, güneşte kurutulur,sonra meyve ve yapraklar ayrılır.►Meyveler de Fructus Sennae adıyla drog olarak kullanılır►Meyveleri 3-6cm olup 6-10 tohum taşır (legümen meyva).► F.Sennae monofasiyal bir yaprak oluşu ile, biri küçük diğeri büyük iki komşu hücreli stoması ile, sklerankima etrafında billur dizileri ile ve de tek hücreli, yatık, kutikulası noktacıklı örtü tüyleri ile kolaylıkla tanınabilir.
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)►Yaprak ve meyve antrasen türevi %2-3 taşır►-Serbest Antrakinon:►Rein (%0.05-0.10)►Krizofanol►Emedol►-Heterozit: YAPRAKLARDA;►Sennozit A ve B---asit hidr.---Sennidin A veB (Direinantron)+2 mol Gl.
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)►Sennidin A------dekstrojir►Sennidin B-------optikçe inaktifOGl O OHCOOH13HOOOGlCOOH SENNOZİT A VE B (DİREİNANTRON)
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)►Sennozit C ve D---asit hidr.---Sennidin C veD (Heterodiantron----aloe-emodol+rein) + Gl+GlOGl O OHCH2OH13HOOOGlCOOH SENNOZİT C VE D (HETERODİANTRO) (ALOE-EMODOL+REİN)
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)►MEYVELERDE;►Sennozit A ve B►Glukosennozit A ve B (Primer heterozit) ►Yapraklarda ayrıca irritan bir reçine var.►Yapraklar 950’lik EtOH ile yıkanarak bu reçineden kurtarılır. Etken madde mikatarı 1/4 oranında azalır.
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)►Reçine ----uterus ve vesika (idrar kesesi) üzerine irritandır.►Meyvelerde irritan olan tohumlarından ayrılarak kullanılmalıdır.►Drog toz, infüzyon ve lavman şeklinde laksatif-Purgatif etkilidir.►
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)►LAVMAN:►F.Sennae------15g►Na2SO4--------15g►Su --------------500g► İNFÜZYON:►5-10g sinameki yaprağı 200 ml kaynar su ile 5’ kaynatılıp, soğutulduktan sonra süzülür.
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)► Sennozit A ve B (10-40mg)----Laksatif-Purgatif olarak kul.► Cassia alata► C.aphylla► C.fistula► C.nigricans türleri de vardır ki bunlardan en çok C.fistula türü %5’lik infüzyonu halinde özellikle çocuklarda hafif ve ağrısız müshil olarak kullanılır.
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)► MÜSTAHZARLARI►ROHA-LAX--------Sennozit A (tablet, granül)►SENOKOT--------Sennozit B►TİLAX-----F.Sennae +Fr. Coriandri+Fr. Anisi►+ R.Liquiritiae►X-M-DİET SOLÜSYON---Sennozit A+B kalsiyum (150mg)►Purgatif------ Sennozit A+B kalsiyum (300mg)
FOLIA SENNAE (TK) SİNAMEKİ YAPRAĞI (Ph.E.)► X-M-SOLÜSYON-----Sennozit A+B kalsiyum► BEKUNİS----Sennozit► AGİOLAX (Granül)----Plantago ovata tohumu► Plantago ovata tohum kabuğu► Sinameki meyvesi► KARBOSEPTİN (Tablet)----- Carbo Ligni► Soufre depuratum► Senna yaprağı► Rh. Rhei ekstresi► Fenolftalein
FRUCTUS CASSIAE FISTULAE►Cassia fistula olgun meyveleri►Sarı renkli çiçekleri, pennat yaprakları olan ağaç►Vatanı Hindistan ve tropikal bölgelerde yetişir.►Silindir biçiminde legümen meyveleri var►Meyvenin pulpası kullanılır
FRUCTUS CASSIAE FISTULAE►Pulpanın %50’si pektin, müsilaj ve şeker var►%1-3 Antrasen türevleri var►Serbest halde en çok REİN var►Ayrıca SENNOZİT A ve B de taşır.►5-10g dozda laksatiftir.
ALOE (TF) SARISABIR► Çeşitli Aloe (Liliaceae) türlerinin yapraklarından elde edilen bir usaredir.► Aloe ferox (A.lucida)-----Güney Afrika’da yetişir► Yaprakların hem kenarları hem de alt ve üst yüzleri dikenlidir, çiçekleri kırmızı renkte► Aloe vera (A.barbadense= A.vulgaris)---Kuzey Afrika’da yetişir ► Yaprak kenarları dikenli, sarı çiçeklidir.
ALOE (TF) SARISABIR►Aloe ferox- Aloe lucida (Kap Aloesi):►Yaprak usaresi açık havada kaynatılarak yoğunlaştırılır. Yeşilimsi-sarı renkte►Aloe vera-Aloe hepatica (Barbada Aloesi=Çuraçao Aloesi):►Yaprak usaresi kendi kendine yoğunlaşır, koyu renkli, opaktır.
ALOE (TF) SARISABIR►Antrasenozit miktarı %15-30►ALOİN (=Barbaloin) (Barbada Aloesi---%15-30) , (Kap Aloesi--------%15-20)
ALOE (TF) SARISABIR►ALOİN(Aloe-emodol C-het.)----Na periodat veya FeCl3 ile oksidan hidroliz---Aloe-emodol+Gl.►Serbest Antrakinon %0.05-0.5►Aloe-emodolOH OHCH2OHO Glusit zinciri10 ALOİN
ALOE (TF) SARISABIR►Reçine %10-20 (Antrasen polimeri)►Reçine uterusa irritandır. Dolayısıyla hamilelerde ve hemoroitli hastalarda kullanılmaz►Kalın bağırsağa etkili müshildir.►Pilül halinde 100 mg dozda----laksatif► 200-500 mg dozda---purgatif
ARAROBA, GOA TOZU►Andira araroba (Leguminosae) e.e.►Brezilya ormanlarında yetişen bir ağaçtır.►Şizolizigen salgı ceplerinde bulunan sarı toz►Antron►Antranol taşır ►KRİZAROBİN; tozun sıcak benzollü ekstresinin kuruluğa kadar yoğunlaştırılmış şeklidir.
ARAROBA, GOA TOZU►Antron + Antranol ve benzeri bileşikler taşır►Antiseptik ve Antiparaziter’dir. Cilt hastalıklarında özellikle de psoriaziste kullanılır.
RADIX RUBIAE, BOYACI KÖKÜ►Rubia tinctorium (Rubiaceae) kurutulmuş tıprak atı kısımlarıdır.►1-2 m boyda, tırmanıcı bir bitki►Çiçekleri küçük ve soluk sarı renkli►Güneybatı Avrupa’da bulunur►Köklerden elde edilen boya---”Edirne Kırmızısı” veya “Türk Kırmızısı” diye bilinir.
RADIX RUBIAE, BOYACI KÖKÜ►Boya maddeleri taşır ki boyayıcı özellik antrakinon yapısında 1.ve 2.konumlardaki –OH’lerden ileri gelir. Bu bileşikler:►Alizarin----1,2 dihidroksiantrakinonOHO OOH12ALİZARİN(ALİZARON)
RADIX RUBIAE, BOYACI KÖKÜ►Purpurin---1,2,4 trihidroksiantrakinonOHO OOHOH124PURPURİN
RADIX RUBIAE, BOYACI KÖKÜ►Ruberitrikasit---alizarin heteroziti (alizarin+Gl+Ksiloz) OHO OO12RUBERİTRİK ASİTGl Ksiloz
COCCIONELLA►Coccus cacti (Coccidae) isimli böceğin dişi olanlarının kurutulmuş gövdesidir.►Meksika ve Peru bölgelerinde yetişen özellikle Opuntia coccinelifera (Cactaceae) bitkisi üzerinde yer alır►Bitkiden süpürülerek toplanan böcekler su buharı, eter buharı veya kükürt dumanı ile öldürülür, güneşte veya 400C’lik etüvde kurutulur.
COCCIONELLA►Böcek %10 karminikasit taşırOHO OOOHOHCH3HOHOOC12Gl34568 KARMİNİKASİT
HERBA HYPERICI, SARI KANTARON►Hypericum perforatum (Hypericaceae) taze çiçekli dallarıdır.► Avrupa bitkisi► Türkiye’de yaygın► 30-80cm boyda, parlak sarı renkli çiçekli► Yaprakları ışığa tutulduğunda yağ damlacıkları parlak noktalar halinde kolaylıkla görülür ki bu özelliğinden dolayı”SARI KANTARON” adı verilir.
HERBA HYPERICI, SARI KANTARON►-DİANTRON yapısında►Hiperisinler taşır►Hiperisin----hekzahidroksidimetilnaftadiantron► İzohiperisin►Psödohiperisin►Protohiperisin
HERBA HYPERICI, SARI KANTARONOH O OHCH3OHOH CH3OH O HO13 HİPERİSİN(EMODOLDİANTRON)OH O OHCH3OHCH3 OHOH O HO13 İZOHİPERİSİN(EMODOLDİANTRON)
HERBA HYPERICI, SARI KANTARONOH O OHCH3OHOH CH3OH O HO13 PROTOHİPERİSİN(EMODOLDİANTRON)OH O OHCHOHOH CHOH O HO13 PSÖDOHİPERİSİN(EMODOLDİANTRON)OHCH3OHCH3
HERBA HYPERICI, SARI KANTARON►Hiperisinde purgatif etki yok►Yorgunluk ve mental depresyona karşı tonik ve stimülan olarak kullanılır.►Fotosansibilizan bir bileşiktir.
HERBA HYPERICI, SARI KANTARON► KANTARON YAĞI►Halk arasında yara tedavisinde kullanılır.►Drogtan hazırlanan bir yağlı maserattır.►Drog+zeytinyağı----2 saat su banyosunda masere edilerek elde edilir.►Başka bitkilerle beraber drogtan hazırlanan alkolalar-----yara iyileştirir.►H.perforatum uçucu yağı----anthelmentiktir.
HERBA HYPERICI, SARI KANTARON► Türkiye’de 70 kadar Hypericum türü var. Bunlardan tedavide kullanılanları:►H.calycinum►H.empetrifolium►H.tetrapterum►H.triquetrifolium►H.scabrum (Yozgat)----%0.7 uçucu yağ+%7 tanen+hiperisin►H. Heterophyllum (Ankara)---Antimikrobiyal, Antibiyotik etkilidir.
HERBA HYPERICI, SARI KANTARON►Alman Komisyon E tarafından anksiyete, depressif haller, deri enflamasyonları, yara va yanıklarda kullanımı uyugun görülmüştür.►Depresyon tedavisinde 300 mg standardize edilmiş ekstreden hazırlanmış tablet ve kapsülleri günde 3 defa verilir.