Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Türk Milli Eğitiminin Amaçları | ppt | Sunumu İndir |
Transkript
Türk Milli Eğitiminin AmaçlarıTürkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek.
Türk Milli Eğitiminin AmaçlarıTopluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek.Toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak.
Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleriGenellik ve eşitlik: Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımı gözetmeksizin herkese açıktır.
Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleriYÖNELTME:Fertler eğitimleri süresince, ilgi istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ve doğrultusunda çeşitli programlara veya okullara yöneltilerek yetiştirilirler.
Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleriEĞİTİM HAKKI:Eğitim kurumlarından vatandaşlar ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde yararlanırlar.
Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleriFIRSAT VE İMKAN EŞİTLİĞiEğitimde kadın, erkek herkese fırsat eşitliği sağlanır.• SÜREKLİLİKBireyler genel ve mesleki eğitimlerinin hayat boyunca devam etmesi esastır.
Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleriATARÜRK İNKILAP ve İLKELERİ VE ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİDEMOKRASİ EĞİTİMİLAİKLİKBİLİMSELLİK
Türk Milli Eğitiminin Temel İlkeleriPLANLILIKKARMA EĞİTİMOKUL AİLE İŞBİRLİĞİHER YERDE EĞİTİM
EĞİTİMİN İŞLEVLERİEğitim sistemleri Özgüvenli, düşünüp davranabilen, Öğrenmeyi öğrenen, sorun çözme iletişim becerileri kazanmış öğrenciler yetiştirmeyi amaçlar.
Bu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi için bir eğitim sisteminin:Bireyin ve toplumun gereksinimlerine dönük,Yaşam boyu öğrenmeyi sağlayan,Üründen çok süreçler üzerinde duran,Kaliteyi ve verimliliği gözeten bir yapıda organize edilmesi gerekir.
Her toplumda ve ülkede eğitimin işlevleri genel olarak üç gruba ayrılır.EĞİTİMİN İŞLEVLERİTOPLUMSAL İŞLEVİYaşadığı toplumdaki ölçütleregöre iyi insan yetiştirmekSİYASAL İŞLEVİDemokrasiyi özümsemişİyi vatandaş yetiştirmekEKONOMİK İŞLEVİTutumlu iyi üreticiler tüketiciler yetiştirmek
EĞİTİMİN PSİKOLOJİK TEMELLERİ EĞİTİM PSİKOLOJİSİNİN PROBLEM ALANIDIR.GEREK ÖĞRETİM GEREKSE GELİŞİM YAŞAMLA BİRLİKTE AKIP GİDEN BİRER SÜREÇTİR. EĞİTİMCİ HER ŞEYDEN ÇOK KARŞISINDAKİ ÇOCUKLARIN VE GENÇLERİN GELİŞMESİYLE İLGİLİDİR.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ EĞİTİM SOSYOLOJİSİNİN PROBLEM ALANIDIR.Eğitim toplumsal bir olaydır, toplumsal ortamlar ve toplum ise eğitimi biçimlendiren ve belirleyen en önemli etkenlerdir.Bir toplumda yaşamak o toplumun değerleri, inaçları, alışkanlıkları kısaca yaşam tarzını öğrenmeyi beraberinde getirir.
Eğitimin Felsefi Temelleri Bir insanın eğitimde doğruya-yanlışa, iyiye-kötüye, güzele-çirkine ilişkin görüşlerine onun eğitim felsefesi denir. Eğitim felsefesi eğitim politikasının kaynağıdır. Ülkenin gerçek eğitim felsefesi kağıt üzerinde yazılanlar değil, eğitim üzerinde uygulananlardır.
Eğitim Felsefesinin İşlevleriEğitim faaliyetlerinin anlam ve önemini açık bir düşünce sistemi içinde görmemizi sağlar.Eğitimin ne olması gerektiği İDEALİN işlenmesini sağlar.Eğitimin faaliyetlerinin dayandığı teorileri eleştirir.
Felsefi Ekollere göre Eğitim İDEALİZMREALİZM ( GERÇEKÇİLİK)PRAGMATİZM (FAYDACILIK)EKZİSTANSİYALİZM ( VAROLUŞÇULUK)NATURALİZM ( DOĞALCILIK)PROGRESİVİZME (İLERLEMECİLİK)REKONSTRÜKSİYONİZM ( YENİDEN YAPILANMACILIK)