Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Düşme Ri̇ski̇ | pptx | Sunumu İndir |
Transkript
DÜŞME RİSKİ
Düşmeler nasıl önlenebilir?Düşmelerin önlenmesine yönelik olarak Hizmet Kalite Standartları açısından 5 uygulama adımı belirlenmiştir.1.Adım: Düşme Riski Değerlendirilmesine YönelikYazılı Düzenleme HazırlanmasıYazılı Düzenleme aşağıdaki bilgileri içermelidir; Kuruma Özgü Düşme Risk FaktörleriDüşme Riskinin Değerlendirilme YöntemiRisk Düzeyine Göre Alınması Gereken Önlemler
2.Adım : Yatan Hastaların Düşme RiskininÖnlenmesine Yönelik Düzenlemeler Yapılmasıa)Yatan hasta, bölüme kabulünde:• Düşme riski yönünden değerlendirilmelidir.• Değerlendirme, hastane tarafından belirlenenbir ölçekle yapılmalıdır.• Hastanın klinik durumuna göre düşme riskideğerlendirmesi tekrarlanmalıdır.
b) Düşme riski olan hastalar için, hastanın risk düzeyine yönelik önlemler alınmalıdır ne gibi önlemler alınacağı Düşme Riski Değerlendirme Prosedüründe yer almaktadır. Düşme riski olan hastalar dört yapraklı yeşil yonca figürü ile tanımlanmalı.
Ne gibi önlemler?Ameliyat sonrasında hasta ilk defa ayağa kalkıyorsa hastalara mutlaka eşlik edilmelidir.Hasta hemşire deskine yakın bir odaya alınır.Hasta yalnız bırakılmaz. Sık sık ziyaret edilir. Odasının kapısı açık tutulur.Islak zemin var ise silinmesi sağlanır. Kaygan zemin levhası konurYatak ve tekerlekli sandalyeler kilitlenir.Sedye ve yatak korkulukları çalışır durumda olmalıdır.Merdiven ve koridorlar yeterli aydınlatılmalıdır.Açma kapama düğmeleri kolay bulunmalıdır.
Hasta Ve Ailesinin Düşme Riski Konusunda Bilgilendirilmesi: Hasta ve hasta yakınları düşme riski konusunda bilgilendirilmelidir. Hastaya düşmelerden nasıl korunacağı ne gibi önlemler alınacağı konusunda eğitim verilir. Hasta yakını değiştiğinde eğitim tekrarlanmalıdır.
3. Adım: Tesis Kaynaklı Düşmelere Yönelik Önlemler Alınması
Tesis kaynaklı düşme olaylarını engellemek için;•Merdivenlerde korkuluk bulunmalı•Alçak tavan uyarıları bulunmalı•Islak zemin uyarı levhaları kullanılmalı•Zemindeki engellere karşı önlemler alınmalıdır.4. Adım: Hasta Güvenliği Komitesince Düşme OlayıGerçekleştiğinde Olay Bildirimi YapılmasıYatan hastalarda ve tesis kaynaklı düşme olayı gerçekleştiğinde kalite yönetim birimine Güvenlik Raporlama Sisteminden bildirim yapılmalıdır. Olay ile ilgili gerekli düzeltici önleyici çalışmalar başlatılmalıdır.
Dikkat!• Yoğun bakım bölümlerinde yatmakta olan tüm çocuk hastalar yüksek riskli kabul edilmeli, ancak dört yapraklı yonca sembolükullanılmamalıdır.
Harizmi Düşme Riski Ölçeği (0-16 yaş)Çocuk hastalar düşme riski açısından yetişkin hastalara göre daha riskli kabul edildiğinden, hastaneler kendi uygulamalarında düşmelerin önlenmesi adına tüm çocuk hastaları riskli kabul edip gerekli her türlü önlemi almalıdırlar. Geliştirilen bu ölçek ile daha özellikli olan yüksek düşme riskine sahip grubun ortaya çıkarılması hedeflenmiştir.Harizmi Düşme Riski Ölçeği’nin Kullanımında aşağıdaki hususlar dikkatealınmalıdır;1. Aşağıda belirtilen beş durumda düşme riski değerlendirmesi yapılmalıdır;Yatan hastaların bölüme ilk kabulünde (İlk Değerlendirme)Post- Operatif dönemde SKS-Hastane 403Bölüm değişikliğindeHasta düşmesi durumundaRisk faktörleri kapsamındaki durum değişikliklerinde t l i i ı ı ti i t l i li l il i i , t l i l l ı l i l i ı t t l ı i li l i li t l l i l lı ı l . li ti il l il lli li l i i i t ı ıl ı fl i ti .i i i i l i’ i ll ı ı ı i l ilı lı ı ;. ı li til i i l i i ıl lı ı ;t t l ı l il l (İl l i )t- tif - t l i i li it i i f t l i ı i i i li l i
2. Harizmi Düşme Riski Ölçeği kullanan hastaneler sağlık çalışanlarına;Ölçeğin kullanımıRisk faktörlerinin değerlendirilmesiHasta bakım ekipmanlarıRiskli ilaçlarAlınması gereken önlemler hakkında eğitim vermelidir.Hastanelerde, çocuk yaş grubundaki hastalarda düşme riskinin değerlendirilmesi amacıyla, Harizmi Düşme Riski değerlendirme Ölçeği kullanılabileceği gibi uluslararası kabul görmüş diğer ölçekler de kullanılabilir. i i i i l i ll l lı lı l ıl i ll ı ıi l i i l i il i ı i l ıi li il llı ı l l ı i li il , i l i i i l i il i ı l , i i i i l i l i ll ıl il i i i l l ı l i l l ll ıl ili
İtakî Düşme Riski Ölçeği’nin Kullanımı:Aşağıda belirtilen beş durumda düşme riski değerlendirmesi yapılmalı veher defasında yeni bir form kullanılmalıdır:1. Yatan hastaların bölüme ilk kabulünde (İlk Değerlendirme)2. Post- operatif dönemde3. Bölüm değişikliğinde4. Hasta düşmesi durumunda5. Risk faktörleri kapsamındaki durum değişikliklerinde“İtakî Düşme Riski Ölçeği kullanan hastaneler;Ölçeğin kullanımıRisk faktörlerinin doğru değerlendirilmesiHasta bakım ekipmanlarıRiskli ilaçlarAlınması gereken önlemlerhakkında sağlık çalışanlarına eğitim vermelidir.Hastanelerde, erişkin yaş grubundaki hastalarda düşme riskinin değerlendirilmesi amacıyla, İtaki Düşme Riski değerlendirme Ölçeği kullanılabileceğigibi uluslararası kabul görmüş diğer ölçekler de kullanılabilir.
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ• Güvenlik raporlama sistemi; Hastanelerde meydana gelen olaylardan ders çıkartmak ve benzer olayların bir daha yaşanmasını engellemek amacıyla oluşturulan bir sistemdir.• Bu sistem içinde ana öğe, çalışanlar tarafından yaşanan olayların bir daha yaşanmasını engellemek için yapılan bildirimlerdir.• Güvenlik Raporlama Sisteminin işlevselliğinin sağlanmasında kurum yöneticileri ve Kalite Yönetim Direktörlerinin sorumluluğu önemlidir.li l i i l l l l ı l l ı i ı ı ll ı l l l i i i i i i lı l l l ı i ı ı ll i i ıl il i i l ili l i i i i l lli i i l ı il i li i l i i l l li i
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN AMACIHastanelerde kurumsal bir öğrenme sürecinin oluşturulmasıdır.HATALARDAN ÖĞRENMERAPORLAMA KÜLTÜRÜ OLUŞTURMAÇÖZÜM YOLLARI GELİŞTİRME
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİNİN ÖNEMİ VE SORUMLULUKLAR Bu bildirim sisteminde sadece hasta güvenliğini tehdit eden olaylar bildirilecektir.Bu sistemde ana hedef bireyler değil sistemdir.Bu nedenle olayın sorumluları ile değil sistemin kendisi odak noktasıdır.Güvenlik raporlama sisteminde düzenlemeler kişiler üzerinden değil, sistem üzerinden yürümektedir.Sistemin iyi işlediği hastanede hastalar için güvenli hizmet sunumu sağlanır.Güvenlik raporlama sistemi hasta güvenliğini tehtid eden olaylara karşı koruyucu görev üstlenmektedir.
Güvenlik Raporlama SistemiGüvenliği Tehdit Eden OlaylarHasta GüvenliğiÇalışan Güvenliği
Güvenlik Raporlama Sistemiİlaç GüvenliğiTransfüzyon GüvenliğiCerrahi GüvenlikLaboratuvar GüvenliğiHasta DüşmeleriKesici Delici Alet Yaralanmaları• Kan ve Vücut Sıvıları ile TemasHasta Güvenliği Çalışan Güvenliği
Yanlış ilaç istenmesiYanlış ilaç uygulanmasıİlacın yanlış yolla uygulanması İlacın yanlış zamanda uygulanmasıEczaneden yanlış ilaç gelmesiEczaneden ilaçların uygun şartlarda gelmemesi Kayıtların yanlış olması
KİMLİK DOĞRULAMA
Hastaların Doğru Tanımlanması Uluslararası Hastane Standartları kullanılarak akredite edilen bütün kurumlarda Uluslararası Hasta Güvenliği Hedeflerini tanımlamıştır ve bu hedeflerden biri de “Hastaların Doğru Tanımlanmasıdır”.
HASTALARIN DOĞRU TANIMLANMAMASI Sağlık hizmeti sunumunda yaşanan tıbbi hatalar, Mortalite ve morbiditeye, Yatış süresinde uzamalara, Hasta ve hasta yakınlarının bedensel, ruhsal ve ekonomik kayıplarına Hukuksal sorunlara neden olmaktadır.
NASIL YAPILMALIDIR? Hasta bilinci yerinde ise kendisine sorularak kimlik bilgisi alınır. Hastanın yanında bilgi verebilecek başka şahıslar varsa bunlara sorularak hasta bilgileri öğrenilir. Bilinci yerinde olmayan ve etrafında sorularak öğrenilebilecek kimse de yok ise, kimlik tanımlamaya yardımcı olabilecek tüm delillerin toplanır ve kimliği hakkında bilgi edinilmeye çalışılır.
Kimlik Doğrulaması Yapılması Gereken Durumlarİlaç uygulamaları öncesi Girişimsel işlemler öncesi (NG uygulama, sonda takma) Hasta Transferi (iç/ dış) öncesi Kan ve kan ürünlerinin kullanımı ve transfüzyonu öncesi Hasta her türlü yapılacak işlem öncesi
Acil serviste hasta kimliğinin tanımlanması• Acil serviste TC Numarası ile kayıtları yapılır. • Poliklinik hastalarının tüm kayıt işlemleri hastanın T.C. no su ile yapılır. • Şuuru kapalı ve küçük çocuk hastalarda ise hasta bilgileri hasta yakınlarından alınarak kaydedilir. • Ayrıca hastanın T.C. Kimlik numarası, nüfus cüzdanı vb. kimlik bilgileri ile de doğrulama yapılır.
Kimlik Bilgisi Olmayan Hastalar İçin Kimlik Tanımlama:Hastanın hem şuuru kapalı hem de yanında hiçbir kimlik bilgisi ve yakını yok ise, Acilden hasta girişi isimsiz hasta olarak girilir ve tüm işlemler bu hasta barkodu ile yapılır. Kimliği bilinmeyen hastanın adı yerinde isimsiz, soyadı yerinede acil protokol defterindeki protokol numarası yazılır. İsimsiz hasta geldiğinde hastanın barkotlu kol bandındaki bilgiler ile dosya bilgileri karşılaştırılarak hastaya tetkik ve tedaviler yapılır.
Kimlik Bilgisi Olmayan Hastalar İçin Kimlik Tanımlama:Ancak aynı anda isimsiz hastalar sayıca fazlaysa (1,2,3,4…) hastaların barkotlu kol bandındaki bilgilerle karşılaştırma yapıldıktan sonra; hastaların dosya bilgileri de karşılaştırılmalıdır. Örneğin; Kadın, erkek, çocuk, bebek, tahmini yaşı,Hastanın hangi ameliyatı olacağı vb bilgilere de bakılmalıdır..
Kimlik Bilgisi Olmayan Hastalar İçin Kimlik Tanımlama:Hasta ex olmuş ise cenazenin dosya bilgilerine ve cenazeye isimsiz hasta barkodu yapıştırılır. Kimsesiz ve isimsiz cenaze olduğunda polise haber verilerek yakınları bulunmaya çalışılır. Hastanın kimlik bilgilerine ulaşıldığında, hastanın gerçek kimlik bilgileri bilgisayarda aynı hasta barkoduna hastanın asıl adı soyadı yazılarak düzeltme yapılır
Ayaktan ve Yatan Hastalarda Kullanılacak Kimlik Doğrulama BelirteçleriHasta Adı SoyadıDoğum Tarihi (gün/ay/yıl)Protokol NumarasıT.C. Kimlik No olmak üzere dört belirtecin tamamı kullanılır.Hasta Tanımlamada Oda Numarası Asla Kullanılmaz.
Kimlik Doğrulama Kol Bantlarının RenkleriYatışı yapılan her hastada; Beyaz renkli kimlik tanımlayıcı kullanılır Sadece alerjik hastalarda ise kırmızı renkli kimlik tanımlayıcı kullanılır.
Yatan Hasta Kabulü ve Hasta Kol Bantlarının Kullanımı Yatan hastalarda hastayı kabul eden hemşire tarafından, Acil serviste sağlık çalışanları tarafından kimlik doğrulaması yapılarak ( kimlik belirteçleri sesli sorularak) hasta kol bandı takılır.
Hastanın kol bandı çıkması söz konusu olduğunda;Hasta/ hasta yakınına sorularak Hastanın tam ismi, doğum tarihi l Hasta dosyasındanProtokol No ve T.C. Kimlik Nodoğrulanarak kol bandı tekrar takılır.l i lil llKol bandı takılmadan önce
Hasta Ve Ailesinin Kimlik Tanımlayıcılar Konusunda Bilgilendirilmesi: Hasta ve ailesine kimlik tanımlayıcının kullanımı, korunması, değiştirilmemesi ve çıkarılması konusunda bilgi verilir. Kimlik tanımlayıcıların ne derece önemli olduğu konuya ve hasta durumuna uygun örnekler verilerek hasta ve yakınlarına anlatılmalı. Kimlik tanımlayıcının kaybolması ve zarar görmesi durumunda servis hemşirelerine bilgi vermesi istenmelidir
Hasta kol bandı takmayı reddederse; Hastaya kol bandı takmamanın potansiyel riskleri hakkında bilgi verilir ve hasta halen kabul etmez ise bu bilgi hasta kayıtlarına geçirilir. •Hastanın alerjisi var ise; alerjisi olduğu tanımlanan hastalarda “Kırmızı” renkli kol bandı kullanılır. Alerjen maddenin ismi ve riskli durum ( anestezi vb. ) kol bandına yazılarak, hastanın bileğine takılır.
Doğum Sonrasında Hasta Kimliğinin DoğrulanmasıDoğum sonrasında; kız bebeklere pembe, erkek bebeklere mavi hasta kol bantları kullanılır. Aynı seri numaralı anne-bebek hasta kol bantları kullanılır. ı ; ı l , l i t l tl ı ll ılı . ı i lı t l tl ı ll ılı .
Doğum Sonrasında Hasta Kimliğinin Doğrulanması Annedeki beyaz hasta kimlik doğrulama bandı doğum sonrasında, bebeğin cinsiyetine göre belirlenen Hasta Kol Bantları ile değiştirilir. Annede alerji varsa kırmızı bileklik kalır yanına bebeğin cinsiyetine göre belirlenen Hasta Kol Bantları eklenir
Doğum Sonrasında Hasta Kimliğinin Doğrulanması Bebeğin kimlik tanımlayıcısında; Annenin adı – soyadı, Bebeğin doğum tarihi (gün / ay / yıl ) bilgileri, Bebeğin protokol numaraları bulunur. Çoğul gebeliklerde Anneye her bebek için cinsiyete göre belirlenen aynı seri numaralı, ayrı hasta kol bantları takılır.
Ayaktan Hastalarda Kimlik Doğrulama Süreci Ayaktan hasta hizmetlerinde hasta kimlik doğrulanmasında, sekreter ,hekim,hemşire tarafından, hastanın Adı Soyadı, Doğum Tarihi, T.C. Kimlik No, Protokol No kimlik doğrulama belirteci olarak kullanılır. i l i i lil i ii ii lili li l li i l ll l
Cerrahi İşlem Öncesinde Kimlik Doğrulama Süreci Cerrahi işlem öncesinde kimlik doğrulama belirteçleri kullanılarak Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi doğrultusunda doğru hasta ve doğru cerrahi işlem doğrulaması yapılır.
EL HİJYENİ
• Ellerde gözle görülür kirlenme varlığında; Su ve sabun ile el yıkama• Ellerde gözle görülür kirlenme yoksa; Alkol bazlı el antiseptikleri ile el ovalama
Normal (sosyal) El Yıkama: Ellerin sabunlu su ile yıkanmasıdır. Bu tür yıkama kirler ve geçici mikrop florası uzaklaştırılır, kalıcı flora etkilenmez.
Hijyenik El OvalamaAntiseptik solüsyonla veya çabuk etkili alkolik çözeltiler ile ellerin kuvvetlice ovuşturulması ile yapılan el temizliğidir.
Alkol ancak temiz şartlarda etkili olduğundan görünür kir varsa eller önce su ve sabunla yıkanarak kurutulur.Alkol bazlı solüsyon 3-5 cc bir avuca alınır.iki el birleştirilerek tüm el yüzeyi ve parmaklara temas edecek şekilde 20-30 saniye süre ile iyice ovuşturulur, kendi halinde kuruması beklenir.
Cerrahi El Yıkama:Cerrahi personel tarafından operasyon öncesinde geçici florayı elimine etmek ve kalıcı florayı azaltmak üzere yapılan el yıkama ve el ovalamayı tanımlar.
Saat, yüzük ve bileklikler çıkartılır.Antiseptikli (klorhekzidin veya povidon iyot içeren) sabun 5 cc alınır , el ve kollar ovuşturularak 3-5 dakika süreyle yıkanır. Günün ilk uygulamasında ayrıca tırnak dipleri 30 saniye süre ile fırçalanır. Ara yıkamalarda 2 dakika süre yeterlidir.Su dirseklerden aşağıya akıtılarak durulanır.
AKILCI İLAÇ YÖNETİMİ
İlaç güvenliğiİlaç uygulamalarında 8 doğru kuralı1- Doğru hasta2- Doğru ilaç3- Doğru yol4- Doğru zaman5- Doğru doz6- Doğru form7- Doğru etki8- Doğru kayıt
MAHREMİYET GİZLİLİK
ETİK ÖĞRETİ‘…mesleki uygulamalarım sırasında ilişkide olduğum kişinin yaşamına ait gördüğümüya da işittiğimi ilgisiz kişilerlekonuşmayacağım, açıklamayacağım…’Mahremiyet hakkı bireyin bedenini ve kendisiyle ilgili bilgilerini-tıbbi kayıtlarını istediği ve izin verdiği kadarıyla paylaşmaktır.
Mahremiyete saygı gösterilmesi ve bunu istemek hakkı;a) Hastanın, sağlık durumu ile ilgili tıbbi değerlendirmelerin gizlilik içerisindeyürütülmesini,b) Muayenenin, teşhisin, tedavinin ve hasta ile doğrudan teması gerektiren diğer işlemlerin makul bir gizlilik ortamında gerçekleştirilmesini,c) Tıbben sakınca olmayan hallerde yanında bir yakınının bulunmasına izin verilmesini,d) Tedavisi ile doğrudan ilgili olmayan kimselerin, tıbbi müdahale sırasında bulunmamasını,e) Hastalığın mahiyeti gerektirmedikçe hastanın şahsi ve ailevi hayatına müdahaleedilmemesini,f) Sağlık harcamalarının kaynağının gizli tutulmasını, kapsar.Ölüm olayı, mahremiyetin bozulması hakkını vermez.ı , lı il il ili ı i l i l i i lili i i il i i,i i i i i ilı i i i l l i l i i liliı l i il i i,ı ı l ll ı i ı ı ıl ı i i il i ii i il il ili l i l i , ı i l ı ı l ı ı,lı ı i i i i ı i il i ı lil i ilı l ı ı ı ı i li l ı ı, .l l ı, i i l ı ı ı .
Hastanemize muayene, tetkik, girişimsel işlemiçin başvuran tüm hastalarda:Fiziksel mahremiyetin korunması;Hastanemize muayene, tetkik, girişimsel işlem için başvuran tüm hastalarda;Hasta muayenesi paravan veya perde arkasında, üçüncükişilerin görmesi engellenerek yapılır.Muayene odasında veya girişim alanın da görevliler dışında kişi olmamalıdır.Hastanın izin verdiği kişiler ve hekimin bulunmasında yarar gördüğü yakınları kalabilir.Polikliniklerde, uygulama alanlarında, hasta odalarında kontrolsüz girişlerin önlenmesi gereken durumlarda kapının dışarıdan açılması engellenir.Tıbbi mahremiyetin korunmasıHastanın bedeni üzerinden yapılan tüm uygulamalarda (ameliyat, girişim, görüntüleme gb.) özel mahremiyet bölgesinin açılmasını gerektiren durumlarda hasta mahremiyetine saygı önemlidir.Tıbben bölgenin hazırlanması gereken durumlarda, olması gereken görevliler dışındakiler bu ortamda bulunmamalıdırlar.i i l r i ti r ı;t i , t t i , iri i l i l i i r t t l r ;t i r r r ı , i il ri r i ll r ılır. ı iri i l ı r lil r ı ı i i l lı ır.t ı i i r i i i il r i i l ı r r r ı l rı l ilir.li li i l r , l l l rı , t l rı tr l iri l ri l i r r l r ı ı ı rı ıl ı ll ir.ı i r i ti r ıt ı i ri ıl t l l r ( li t, iri i , r t l .) l r i t l i i ıl ı ı r tir r l r t r i ti ı li ir.ı l i ırl ı r r l r , l ı r r lil r ı ı il r rt l lı ırl r.
Kayıtsız bilgi mahremiyetiHastanın bize vermiş olduğu tıbbi öykü ve diğer konuşmaların hasta ve hekimin izini olmayan üçüncü kişiler tarafından duyulması engellenir.Hastanın tıbbi bilgileri ve öyküleri başka ilgilere aktarılması durumlarında gizlik ilkesi korunarak gerekli özen gösterilir.Hastanemizi tüm çalışanları hastalarımıza özel olan (ilgili görevliler arasında olan bilgilendirme, hastanın anlatması, yakını ile paylaşım gb.) tesadüfen veya görevleri sırasında şahit oldukları bilgilerin orada kalmasına özen göstermek ve diğer ortamlara taşımamak (başka kurumlar, diğer kişiler, ortamlar) bakımından sorumludurlar.ı ı il i i tiı i i l tı i i l ı t i i i i i l i il fı l ı ll i .ı tı i il il i l i il il ıl ı l ı i li il i li ili .i i lı l ı l ı ı l l (il ili lil ı l il il i , t ı l t ı, ı ı il l ı .) f l i ı ı i l l ı il il i l ı i l ı ( l , i i il , l ) ı ı l l .
Kayıtlı bilgi mahremiyetinin korunması Hasta kayıtları ve dosyalarına ilgili görevliler dışında ulaşımın engellenmesi için hekim, hemşire, tıbbi sekreterler tarafından gerekli önlemler alınır. Hasta dosyasını (basılı, yazılı) hasta görmek isterse, hekimin izni ile bir görevli refakatinde ve yerinde görmesine izin verilebilir.ı lı il i i ti i ı ı l ı l ı il ili lil ı ı l ı ı ll i i i i , i , tı i l fı li l l lı ı . ı ı ( ılı, ılı) i , i i i i il i li f ti i i i i il ili .
Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği ve illere gönderdiği mahremiyet kuralları şöyle:-Kontrolsüz girişlerin önlenmesi için kapının dışarıdan açılmasınıengelleyin.-Sağlık merkezlerindeki emzirme odalarına perde-paravan koyun.-Hastanın verdiği tıbbi öyküyü üçüncü kişilerin duymasını engelleyin.-Özel olan bilgileri tesadüfen duyan çalışanlar birinci derce sorumludur.-Muayene sedyesinin çevresi ayaklı perde ile kapatın.-Poliklinik odasına aynı anda iki hastayı almayın.-Ameliyat öncesi hastaya önlük giydirme ve bone takma gibi konularda mahremiyete özen gösterin.-Kan alma gibi işlemlerinde perdeyi kapatmadan organlarını açtırmayınlı lı ı' ı li l i i ill i i i ll ı ll i i l i l i i i ı ı ı ı ıl ı ıll i .lı l i i i l ı .ı i i i i il i ı ı ll i .l l il il i lı l i i i l . i i i lı il .li li i ı ı i i ı l ı .li i l i i i i l i i . l i i i l l i i l ı ı ı
TIBBI ATIK YÖNETİMİ
ATIKİhtiyaç duymadığımız ve uzaklaştırmak istediğimiz her türlü maddeyi ATIK olarak tanımlayabiliriz.
ATIK YÖNETİMİEn Öncelikli SeçenekEn Son SeçenekÖNLEMEAZALTMATEKRAR KULLANIMGERİ DÖNÜŞÜMENERJİ GERİ KAZANIMIBERTARAF
ENFEKTE VE EVSEL ATIKLARIN AYRIŞIM TABLOSU
Evsel Nitelikli AtıklarKontamine olmayan ve geri dönüşümsüz olan atıklarKlinik ve/veya laboratuar olarak şüpheli veya kanıtlanmış enfeksiyonu olmayan hastalardan kaynaklanan atıklar ve enfeksiyonu olan hastaların patojen içermeyen vücut sıvı/salgılarıyla kirlenmiş atıklar
Örnek: Hasta alt bezleriBoşaltılmış idrar torbaları/idrar sondasıKan ve vücut sıvısı ile temas etmeyen enjektörlerTek kullanımlık sürgü-sürgü kılıfı/ördek Nazogastrik sonda Endotrakeal aspirasyon sondalarıEnteral beslenme tüpleriTek kullanımlık böbrek küvetleriEnteral veya parenteral beslenme torbalarıAlçı ve atellerMaske, gözlük, önlük, eldivenNazal oksijen kanülleri/nebülizatörleriSerum setleri ve torbaları
MALZEME KILIFLARIKOMPOZİT KUTULARCAMMETAL KUTULARKAĞITKAĞIT AMBALAJKAĞIT HAVLU PET ŞİŞEGERİDÖNÜŞÜM67
ENFEKTE TIBBİ ATIKKanıtlanmış enfeksiyonu olan hastaların patojen içeren vücut sıvı/salgılarıyla kirlenmiş atıklar Örnek: HIV, Hepatit B-, Hepatit C enfeksiyonu olan hastaların kanlarıyla ve enfekte vücut sıvılarıyla kirlenmiş malzemeler Açık Tüberkülozu (ARB +) olan hastaların solunum salgılarıyla kirlenmiş malzemelerİzolasyon önlemleri uygulanan hastaların patojen içeren vücut sıvı/salgılarıyla kirlenmiş malzemelerVentilatör ilişkili pnömonisi olan hastalara ait bakteri fitreleri68
ENFEKTE TIBBİ ATIKAmeliyathane odalarında hastaya temas eden her türlü sarf malzemeKan ve enfekte vücut sıvıları (BOS, eklem sıvısı, periton sıvısı, plevra sıvısı) ile kirlenmiş tüm malzemeler Kullanılmış kan/kan ürünü içeren tranfüzyon torbalarıLaboratuvar atıkları (kültürler,stoklar, enfekte hayvanlar)İnsan dokuları/organları, anatomik parçalar, otopsi materyali, plasenta, fetus ve diğer patolojik materyalKesici-Delici Atık kutusu69
70
TEHLİKELİ ATIKLAR• Hastanemizde çıkan tehlikeli sıvı kimyasallar mavi varillere dökülmelidir. (Labaratuvar sıvıları vb.)
• Hastanemizde çıkan tehlikeli kimyasallarla kontamine olmuş atıklar ve bidonlar sarı poşetlerimize atılmalı. (flakon, el dezenfektanı, alkol,baticon ,labaratuar kimyasal bidonları vb.) floresan atıkları ise uygun ambalajlama yöntemi ile kırılmayacak şekilde biriktirilir. Sarı poşet olmadığı durumlarda varillere atılmasında herhangi bir sakınca yoktur.i ı li li i ll l i l tı l i l ı l i i tıl lı. fl , l ı, l l, ti ,l i l i l ı . fl tı l ı i l jl i il ı ıl il i i ti ili . ı l ı ı l ill tıl ı i i ı .
• Atık pilleri pil kutularında ayrı toplamalıyız.toplamalıyız.
ACİL ÇIKIŞ PLANI74
o Okla gösterilen yeşil alanlar toplanma bölgesidir.o E blok TRSM girişinde,E blok Dekanlık girişinde,C blok Başhekimlik girişinde olmak üzere 3 tane toplanma alanı bulunmaktadır. Yatış yapan her hastaya acil çıkış kapıları toplanma alanları hakkında bilgi verilmelidir.
Acil durum ve tahliye planı örnekte gösterildiği gibidir. Kaçış için yeşil okla gösterilen yol takip edilmelidir. Katlarda 2 adet acil çıkış kapısı bulunmaktadır. Acil durumlarda bu kapılar kullanılmalıdır.