Sıra | DOSYA ADI | Format | Bağlantı |
---|---|---|---|
01. | Cezanin Kinama Teklif Cezasi | ppt | Sunumu İndir |
Transkript
18.01.20Yükseköğretim KurumlarıÖğrenci Disiplin Soruşturması BAHATTİN DUMAN
18.01.20 2Hukuki Dayanak 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu; Madde 54 ve 65/a-9 54. Madde; Yükseköğretim kurumu içinde veya dışında suç sayılacak davranışta bulunan öğrencilere; uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir.- 54. maddeye dayalı olarak 18.8.2012 gün ve 28388 sayılı R.G.de Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği yayımlanmıştır.
18.01.203Disiplin İşlemlerinin Kapsamı - Suçlar ve cezaları Kanunun 54. maddesi ile Yönetmeliğin 4-9. maddelerinde sayılmıştır. -Soruşturma yapmadan ceza verilemez. -Eylemin nerede işlendiği değil, ne olduğu önemlidir.
18.01.204Soruşturma Açmaya Yetkili Amirler (md. 12) -Fakülte öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı dekan,-Enstitü, yüksekokul, konservatuvar ve meslek yüksekokulu öğrencilerinin işlemiş oldukları disiplin suçlarından dolayı müdür,- Müşterek alan veya mekanlarda toplu öğrenci eylemleri ile ilgili olarak rektör,soruşturma açmaya yetkilidir.Rektör, dekan ve müdürlerin yardımcıları, bu yöneticilere vekalet durumu haricinde soruşturma açamazlar.
18.01.205Öngörülmemiş Disiplin Suçları (md. 10) Bazen suç sayılacak bir davranışın Yönetmelikte tam olarak karşılığı bulunmayabilir. Bu durumlarda Yönetmeliğin 10. maddesi sadece uyarma ve kınama cezası gerektiren eylemler için, işlenen fiile benzer bir tarifin Yönetmelikte olup olmadığına bakılması, varsa bu suç ve karşılığı olan cezanın uygulanmasını öngörmüştür. Ancak burada, zorlama yoluyla suç ve ceza bulmaya çalışılmamalıdır.
18.01.206Tekerrür (md. 11) •Tekerrür sebebiyle üst ceza verilmesi için öğrencilik dönemi içinde aynı suç eyleminin tekrarı gereklidir. Örneğin «Sınavlarda kopyaya teşebbüs» nedeniyle “kınama” cezası alan öğrencinin, tekrar kopyaya teşebbüste bulunması halinde son ceza bir derece ağırlaştırılarak, “yükseköğretim kurumundan bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma” olacaktır. • Buna karşılık sonradan işlenen eylem farklı ise tekerrür söz konusu olmaz. Tekerrür sebebiyle çıkarma cezası verilemez.
18.01.207Soruşturmanın Süresi (md. 13/1) •Soruşturmaya olayın öğrenilmesini müteakip derhal başlanmalıdır. Soruşturma 15 gün içinde tamamlanır. Bu süre içinde tamamlanamadığı takdirde soruşturma açmaya yetkili amir tarafından ek süre verilemez.* •Soruşturmanın 15 gün içinde bitirilememesi halinde vakit geçirilmeksizin işlemlerin tamamlanması ve raporda gecikmeye sebep olan haklı gerekçenin belirtilmesi gereklidir. Aksi halde soruşturmacılar, gecikmeden dolayı disiplin sorumluluğuna tabi tutulabilir.
18.01.208 Zamanaşımı (Md. 13/2-3)• Eylemin işlendiğinin soruşturma açmaya yetkili amirce herhangi bir şekilde öğrenildiği günden itibaren;- Uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezalarında bir ay, - Bir veya iki yarıyıl uzaklaştırma ile çıkarma cezalarında üç ay, içinde soruşturmaya başlanmazsa ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.*
18.01.20 9 Zamanaşımı•Eylemin işlendiği tarihten itibaren, en geç iki yıl içinde ceza verilmezse, ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.•Bazı suçlarda (md. 9/a «adli yargı kararıyla kesinleşmiş olmak kaydıyla suç işlemek amacıyla kurulmuş örgüte üye olmak») soruşturma soruşturmacının başvurusu ile veya resen, disiplin amir veya kurulu, bir adli yargı hükmüne ihtiyaç duyabilir ve bu hükmü bekleme kararı alabilir. •Bu halde zamanaşımı süresi adli yargı hükmünün kesinleştiği günden itibaren başlar. Adli yargı safahatının takip edilmemesi ve suçun zamanaşımına uğramasına izin verilmemesi önemlidir.*
18.01.2010Soruşturmanın Yapılış Şekli (md. 14)Soruşturma gizli yapılır. Gizliliğe uymayan görevliler hakkında disiplin işlemi yapılır.Soruşturmacı veya Soruşturma Komisyonu, yazılı “disiplin soruşturması” emriyle soruşturmaya başlar.Soruşturmacı, disiplin soruşturmasının gerektirdiği her türlü işlemi yapmakla yetkili ve görevlidir. Sağlıklı bir soruşturma için delil toplama, dosyayı dikkatli inceleme ve ilgili mevzuat hükümlerinin dikkatle değerlendirilmesi önemlidir.
18.01.2011Sağlıklı bir soruşturma için; Soruşturma emri ve eklerinin, toplanacak belge, şikayetçi, tanık ve soruşturulan öğrencinin ifade ve savunmasının konulacağı bir soruşturma dosyası hazırlamalı, Soruşturma emrindeki iddialar ve kimler hakkında olduğunu dikkatle inceleyip değerlendirmeli, ilgililerin ifadelerini ve son olarak soruşturulanın savunmasını almalı, Tebligat hususunda Tebligat Kanunu ile Yönetmeliğin özel hükümlerine uymalı,Sürelerin kısa oluşu ve zamanaşımını gözeterek soruşturmayı mümkün olan en kısa zamanda tamamlamalıdır.* Soruşturmanın Yapılış Şekli
18.01.2012Bilirkişi incelemesi, alınan ifadeler vs. her işlem tutanağa bağlanmalı. Tutanakta, işlemin nerede, ne zaman yapıldığı, işlemin mahiyeti, kimlerin katıldığı, ifade alınmış ise, soruları ve cevapları belirtecek şekilde düzenlenir ve soruşturmacı, varsa katip, ifade sahibi ve varsa keşif sırasında hazır bulunanlarca imzalanır. Tanığa ve varsa bilirkişiye yemin ettirilir; tutanakta ifadesi alınanın hüviyeti, adresi ve gerekli diğer bilgiler bulunur.” Soruşturmanın Yapılış Şekli
18.01.20 13Tüm yönetici ve ilgililer, soruşturmacıların istediği her türlü bilgi ve belgeleri gecikmeye mahal bırakmaksızın verir.Öğrencinin, suçu işledikten sonra yükseköğretim kurumu içinde yer değiştirmesi veya yükseköğretim kurumunu değiştirmiş bulunması veya yükseköğretim kurumundan her ne sebeple olursa olsun ayrılmış olması, soruşturma açılmasına, devamına ve gerekli kararların alınmasına engel teşkil etmez.*Soruşturmanın Yapılış Şekli
18.01.2014Sınavda Kopya İşlemiKopya çeken veya çekmeye teşebbüs eden öğrenci hakkında dersin öğretim elemanı ile sınav gözetmenleri derhal “kopya tutanağı” tutmalıdır.* Kopya tutanağı tercihen el yazısı ile düzenlenir. Tutanakta Kurum ve birim adı, hangi sınav olduğu ve düzenleyen öğretim elemanının adı, soyadı, unvanı, tarih, saat ve sınavın yapıldığı yer (sınav salonu) mutlaka belirtilir. Tutanakta, öğrencinin kimliği belirtilerek, ne şekilde kopya çektiği veya ne şekilde kopyaya teşebbüs ettiği, ne işlem yapıldığı yazılır. Varsa kopya malzemesi bu tutanağa eklenir ve bu husus tutanakta belirtilir. Tutanak kopya eylemini görüp, tespit eden görevli tarafından imzalanır. Sınavda başka gözetmen ve görevliler ile varsa, tutanak birlikte düzenlenir ve imzalanır.
18.01.2015Öğrenciye de kopya tutanağını okuyup imzalaması önerilir. Öğrencinin olayın oluş tarzına ilişkin itirazı varsa tutanağın ayrı bir kısmına itirazlarını kısaca yazmasına müsaade edilir. Öğrenci imzalamak istemiyorsa, imzalatmak için ısrar edilmez. Zira tutanağın geçerliliği için öğrencinin imzası şart değildir. Kopya işlemi istenirse Sınav Tutanağı’na yazılarak da yapılabilir. Sınavda Kopya İşlemi
18.01.2016…………………… ÜNİVERSİTESİ…………………. FAKÜLTESİKOPYA TUTANAĞI… Fakültemiz, … Bölümü, … nolu öğrencisi Gündüz UYANIK’ın ...../..../20.. günü, saat 16.00’da A Blok 22 nolu salonda yapılan …...... .......... dersi final sınavında, cevap kağıdının son paragrafını cebinden çıkardığı küçük bir kağıda bakarak yazdığı ve böylece kopya çektiği görülmüştür. Öğrencinin yanına gelindiğinde kopya kağıdını hızla pantolonunun içine atmış, kağıdı vermesi istenmesine rağmen vermeyeceğini belirtmesi üzerine, cevap kağıdına el konulmuş ve işbu tutanak düzenlenerek imza altına alınmıştır. ...../......./20.. Saat : … … Arş.Gör.(Gözetmen) ......... .........: İmza Doç.Dr. (Dersin öğretim üyesi) ................. .... : İmzaÖğrencinin adı soyadı ve imzası: (zorunlu değil)Ek: Kopya kağıtları (..adet ). (el konulan kopya malzemesi varsa)
18.01.2017Savunma Hakkı (md. 15) •Öğrenciye, suçun ne olduğu, savunma yapacağı tarihten en az yedi gün önce yazılı olarak bildirilip, belirtilen gün, saat ve yerde, savunma yapmak üzere hazır bulunması istenir. Yazıda, çağrıya özürsüz uymadığı veya özrünü zamanında bildirmediği takdirde, savunmadan vazgeçmiş sayılacağı ve diğer delillere dayanılarak karar verileceği belirtilir. Geçerli özür bildiren veya mecburen davete uymadığı anlaşılan öğrenciye uygun bir süre verilir. Tutuklu öğrenciye savunmasını yazılı gönderebileceği bildirilir.•Öğrenci geldiğinde savunmasını sözlü veya yazılı olarak verebilir.* Yazılı savunmadan sonra da öğrenciye ek sorular sorulabilir.•İfade savunma değildir.
18.01.2018Soruşturma Raporu (md. 16) •Soruşturma sonunda düzenlenen Soruşturma Raporunda; soruşturma emri, soruşturmaya başlama tarihi, soruşturulanın kimliği, isnat edilen suç, soruşturmanın safhaları, deliller, alınan savunma özetlenir. •Suç konusu tahlil edilerek, delillere göre suçun sabit olup olmadığı tartışılır. •Suç sabitse suçun ne olduğu ve uygulanacak disiplin cezası teklif edilir. •Belgelerin asıl ve suretleri bir dizi pusulasına bağlanarak dosya halinde rapora eklenir. •Soruşturma raporu üst yazıyla ve dosya ile birlikte soruşturmayı açan mercie tevdi edilir.
18.01.2019Ceza ve Disiplin Soruşturmasının Aynı Zamanda Yürütülmesi (md. 17) •Öğrenci hakkında ceza soruşturması açılmış olup olmaması disiplin soruşturmasını etkilemez.(bekletici mesele durumu hariç)•Ancak özellikle ceza soruşturmasında elde edilen deliller, disiplin soruşturmasına da dayanak oluşturabilir. •Ceza soruşturmasında alınan savunma, disiplin soruşturmasındaki savunma yerine geçmez. Savunmanın mutlaka ayrıca alınması gerekir.
18.01.2020Soruşturmanın Sonuçlandırılması (md. 18) Soruşturma dosyası gelince Rektör, dekan veya müdürler (yahut görevlendirdiği idareci*) dosyayı, Soruşturmanın, emre uygun yapılıp yapılmadığı, İfadelerin ve Savunmanın alınıp alınmadığı, Zamanaşımının gerçekleşip gerçekleşmediği, Soruşturmanın süresinde tamamlanıp tamamlanmadığı, Öğrencinin suçlanmasına yetecek belge, tutanak, ifade ve sair delilin dosya içinde bulunup bulunmadığı, Teklif edilen cezanın, suç konusu eylemin Yönetmelikteki tarife uygun olup olmadığı, Teklif edilen cezaya göre dosyanın disiplin kuruluna sevki gerekip gerekmediği, yönlerinden inceleyerek eksik veya hata görürse tamamlanmasını veya düzeltilmesini ister. Dosya tamam ise ve teklif kendi yetkisi dahilinde ise doğrudan sonuçlandırır; yetkisinde değilse Disiplin Kuruluna sevk eder.
18.01.2021Ceza Vermeye Yetkili Amir ve Kurullar (md. 18, 19)• Uyarma, kınama ve bir haftadan bir aya kadar uzaklaştırma cezalarını ilgili fakülte dekanı veya müdür doğrudan verir. •Müşterek mekanlarda işlenen disiplin suçlarında uyarma, kınama ve bir aya kadar uzaklaştırma cezası verme yetkisi rektöre aittir. Diğer cezaları yetkili disiplin kurulu verir.*•Yetkili amir veya kurul yerine üst organ veya makamdakiler veya alt organ veya makamlar karar veremez.•Alt cezayı da asıl cezayı vermeye yetkili merci verir.•Disiplin kuruluna soruşturmacılar veya soruşturmayı bizzat yürüten amir katılamaz. İtiraz kurullarında da aynı kural geçerlidir.•Yetkili amir veya disiplin kurulu, teklif edilen cezanın kabulüne veya reddine dair karar verebileceği gibi, yapacağı değerlendirme sonucunda gerekçeli olarak başka bir ceza veya cezasızlık kararı da verebilir.
18.01.2022Karar Verilirken Dikkat Edilecek Hususlar (md. 22,23) •Disiplin amiri soruşturmanın tamamlanmasından, Disiplin Kurulu ise dosyayı aldığı tarihten itibaren 10 gün içinde kararını verir •Yetkili amirler ile disiplin kurulları ceza verirken, disiplin suçunu oluşturan eylemlerin ağırlığını, öğrencinin daha önce disiplin cezası alıp almadığını, davranış, tavır ve hareketlerini, işlediği fiil ve yaptığı hareket dolayısıyla pişmanlık duyup duymadığını dikkate alırlar.
18.01.2023Cezaların Bildirilmesi (md. 24)Soruşturması sonunda verilen ceza, soruşturma yaptırmaya yetkili amir tarafından: a) Hakkında disiplin soruşturması yapılan öğrenciye, b) Öğrenciye burs veya kredi veren kuruluşa ve yükseköğretim kurumuna,c) Üniversiteden çıkarma cezası verildiği takdirde, yukarıdakilere ilaveten: -Bütün yükseköğretim kurumlarına, YÖK’e, ÖSYM’ye, Emniyet makamlarına, İlgili askerlik şubelerine, bildirilir.*Cezaların bildirilmesi için kesinleşmesini beklemek doğru olur.
18.01.2024Cezaların Uygulanması (md. 25) •Yetkili amir veya kurullara cezanın hangi tarihten itibaren uygulanacağını belirleme yetkisi verilmiştir. •Kararda uygulanacağı tarih belirtilmemişse, ceza verildiği tarihten itibaren uygulanır.•Ceza kararı verirken;- hangi tarihten itibaren uygulanacağını kararda belirtmek, - cezanın uygulanacağı tarihi ilgiliye tebliğ etmek,-cezayı bu tarihten geçerli olmak üzere uygulamak gerekir.
18.01.2025İtiraz (md. 26) Maddeden anlaşılacağı üzere yetkili makam veya kurullarca verilen tüm cezalar için itiraz yolu açıktır. İtiraz 15 gün içinde üniversite yönetim kuruluna yapılır. Yine maddede her türlü disiplin cezasına karşı itiraz hakkı kullanmadan da yargı yoluna başvurulabileceği vurgulanmıştır. Yönetim Kurulu, itirazı 15 gün içinde cezanın aynen kabulüne veya reddine dair karara bağlar. Ret kararı halinde disiplin kurulu veya yetkili disiplin amiri, ret gerekçesini göz önünde bulundurarak itirazı karara bağlar.
18.01.2026Tebligat ve Adres Bildirme (md. 27) •Soruşturmada her tür tebligat, imza karşılığı elden veya öğrencinin yükseköğretim kurumuna bildirdiği adrese yazılı olarak veya tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye elektronik yolla yapılır. •Bu yollarla tebliğ yapılamazsa tebliğ evrakı yükseköğretim kurumunda ilan edilerek tebligat yapılmış sayılır. Bu durumda uygun yerde ilan yapılması, düzenlenecek ilan tutanağında ilanın nerede, kime hitaben, hangi konuda yapıldığı ve ne kadar süreyle ilan edildiği belirtilmek suretiyle soruşturmacı ve/veya kurumun ilan sorumlusu tarafından tutanağın altı tarih, isim ve unvan belirtilerek imzalanmalıdır. •Kayıt sırasında öğrencinin bildirdiği adres değişse bile, öğrenci bu değişikliği bildirmemiş veya yanlış veya eksik adres bildirmişse, kurumda mevcut adrese yapılan tebligat geçerli sayılır.•Posta ile yapılacak her türlü tebligatın tebliğ mazbatalı zarf ile yapılması daha doğru olur. *
18.01.2027Dosyanın Düzenlenmesi ve Teslimi (md. 28)•Soruşturma emri ile varsa ekleri dosyanın en başında ve en altta, soruşturma raporu ile dizi pusulası en üstte olmak üzere ve en eski tarihliden en yakın tarihliye doğru aşağıdan yukarıya tüm evrak sıralandıktan sonra, dizi pusulasındaki sıra numaraları doğrultusunda numaralandırılarak bir soruşturma dosyası düzenlenir•Soruşturma dosyası, dizi pusulası ekinde üst yazıyla soruşturma emrini veren makama en kısa zamanda dosya halinde iletilir, işin gecikmemesi bakımından dosya kurum sekreterleri tarafından takibe alınmalı ve sonuçlanması sağlanmalıdır.
18.01.20 28 … Son …